Módosul a jövedéki törvény

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Január 1-tõl változnak a környezetvédelmi termékdíj szabályai. Az errõl szóló javaslatot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) pénteken nyújtotta be az Országgyûlésnek. jövõre a kereskedelmi csomagolásoknál megszûnne a kereskedõk külön díjfizetési kötelezettsége, ezzel közel 160 ezer vállalkozás - köztük 43 ezer élelmiszerüzlet - anyagi és adminisztratív terhei enyhülnének. A módosítás elfogadása esetén a gyártók visszatérhetnének a tömeg alapú elszámolásra a jelenlegi darab alapú rendszerrõl.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2009. évre októbertõl decemberig: 4.095,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Egyszerûsítenék a termékdíjas szabályozást

A javaslat egyik legfontosabb célja az, hogy kevesebb csomagolási hulladék kerüljön a szemétlerakókba. A KvVM javaslata szerint jövõre a kereskedelmi csomagolásoknál megszûnne a kereskedõk külön díjfizetési kötelezettsége, ezzel közel 160 ezer vállalkozás - köztük 43 ezer élelmiszerüzlet - anyagi és adminisztratív terhei enyhülnének.

A módosítás elfogadása esetén a gyártók visszatérhetnének a tömeg alapú elszámolásra a jelenlegi darab alapú rendszerrõl. Az adminisztratív terhek csökkentése mellett e módosításra azért is szükség van - olvasható a törvényjavaslat indoklásában -, mert kialakult egy olyan gyakorlat, amely során a kiskereskedelmi egységek egy része oly módon szabadult meg termékdíj-fizetési kötelezettsége alól, hogy megkövetelte a részére értékesítõ gyártótól egy továbbforgalmazó vevõ közbeiktatását, így a termékdíj-fizetési kötelezettség átvállalását.

A változtatások között szerepel még, hogy 2010-tõl a motorkerékpárok és a légi jármûvek gumiabroncsaira is kiterjesztenék a termékdíj-fizetési kötelezettséget. Ezzel egy idõben kikerülnek a szabályozásból a hûtõközegek, mivel a termékdíjas szabályozás alá tartozó hûtõközegek gyártása mára lényegében megszûnt. Ugyancsak megszûnik a rádiótelefonok akkumulátorai utáni kiemelt termékdíj-fizetési kötelezettség is, a késõbbiekben az akkumulátorokra vonatkozó díjtétel szerint alakul a fizetési kötelezettség.

Aki NATO kantinnak szállít jövedéki terméket, véglegesen mentesül a jövedéki adó megfizetése alól - egyebek mellett ezt is tartalmazza a jövedéki adóról és az ilyen termékek forgalmazásáról szóló törvényt módosító javaslat, amelyet a pénzügyminiszter terjesztett a parlament elé, és amely az Országgyûlés honlapján olvasható.

A törvény módosítását alapvetõen az Európai Parlament és Tanács határozata alapján létrehozandó Jövedéki Árumozgási és Ellenõrzõ Rendszer (EMCS) indokolja. Ennek az a célja, hogy mind az unió területén, mind pedig az egyes országokon belül - adófelfüggesztéssel végzett - jövedékitermék-szállítást napra készen lehessen, elektronikusan nyomon követni. Ezzel a visszaélések aránya is csökkenthetõ.

Az adófelfüggesztés tipikus módja az, amikor adóraktárba szállítanak jövedéki terméket, illetve ott tárolják azt. Az adót csak akkor kell megfizetni, amikor az kikerül a raktárból. 

Vannak olyan esetek, amikor a jövedéki termék után még felhasználáskor sem kell adót fizetni. Ilyen például az, amikor az ásványolajból villamos energiát állítanak elõ. A módosítás adómentessé teszi az olajfinomító hulladékából elõállított jövedéki terméket is, ha elégetve, abból villanyáramot állítanak elõ.

Az új szabály lehetõvé teszi, hogy a NATO éttermeknek, kantinoknak is adófelfüggesztéssel lehessen jövedéki terméket - alkoholos italt - szállítani. Ilyenkor a szállítást a NATO egység igazolja a vámhatóságnak, amely a szállítót mentesíti az adó megfizetése alól.

A javaslat szabályozza azt is, hogy kinek és hol kell megfizetnie az adót, ha csomagküldõ cég, az unión belül szállít - megrendelésre - jövedéki terméket.

Jelenleg alkoholtermék 2 litert meghaladó kiszerelésben csak vámhatósági engedéllyel forgalmazható. A javaslat engedély helyett bejelentést ír elõ. Ugyan ez vonatkozik a 2 liter feletti kiszerelésû gyümölcsborokra is, viszont a szõlõbornál a 25 litert meghaladó kiszerelés a bejelentés-köteles.

A jövõben nem zárhat be a vámhatóság boltot csak azért, mert ott olyan jövedéki terméket találtak, amelynek a címkéje más termékre utal, mint ami például a palack valós tartalma. Ilyenkor a jóhiszemû kereskedõ nem büntethetõ boltbezárással.

Az elkobzott ásványolaj termékek - a jelenlegi szabályok szerint - a katasztrófa elleni védekezésre felhasználhatók. A módosítás után katasztrófavédelmi gyakorlatra is felhasználható lesz az elkobzott termék.

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 50% kedvezménnyel 4.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal. A kiadványt részben érintették a 2009. évközi adóváltozások, ezért a 9.900,-Ft-os eredeti ár helyett 4.900,-Ft áron szállítjuk

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu 

MTI

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra