Mulasztási bírság változások 2009

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása esetén 500 ezer forint mulasztási bírság szabható ki alkalmazottanként - arra a könyvelõre is, akinek munkaköri kötelezettsége a bejelentési kötelezettség teljesítése. És ez miatt bírságolható a könyvelõ közvetlen munkahelyi vezetõje is.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Mulasztási bírság változások 2009

A 2008-ban hatályos szabályok szerint a számla, egyszerûsített számla, nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztásáért az adózó mellett alkalmazottja, képviselõje, vagy az a magánszemély is, aki az értékesítésben közremûködik, 10 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedõ mulasztási bírsággal sújthatók. A módosítás tovább bõvíti a bírságolható személyek körét, amely szerint ezen mulasztási bírsággal az értékesítésben közremûködõ magánszemély közvetlen vezetõje is marasztalható lesz, 500 ezer forintig terjedõ mértékben.

A módosítással tovább szigorodnak a feketefoglalkoztatáson ért adózókkal szemben kiszabható szankciók. A szankciók visszatartó erejének növelése érdekében a módosítás kiterjeszti a bírságolás lehetõségét az adózó mellett arra a személyre, illetve annak a közvetlen vezetõjére is, akinek munkaköri kötelezettsége a bejelentési kötelezettség teljesítése. Ezen személyek 500 ezer forintig terjedõ mulasztási bírsággal sújthatók minden be nem jelentett alkalmazott után.
A törvény új mulasztási bírság tényállást határoz meg azokkal szemben, akik részére külön jogszabály (pl. az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló törvény) számlatartási kötelezettséget ír elõ. Ha az adózó e kötelezettséget megsérti, az áru, valamint az igénybevett szolgáltatás értékének 20%-áig terjedõ mulasztási bírsággal sújtható.
A 2008-ban hatályos szabályok szerint az igazolatlan eredetû árut forgalmazó adózó 1 millió forintig terjedõ mulasztási bírsággal sújtható. A módosítás kiveszi e mulasztást ezen bírságtétel alól, és egy önálló bírságtényállást határoz meg az adózók ilyen jellegû jogsértése esetére. Az igazolatlan eredetû árut forgalmazó adózó az áru értékének 40%-ával megegyezõ, de legalább 10 ezer forint mulasztási bírsággal sújtható.
A gazdasági szereplõk közötti pénzforgalom átláthatósának és ezzel közvetve a pénzforgalom mögött álló gazdasági események megtörténte ellenõrizhetõségének biztosítása miatt szükséges a pénzforgalom bankszámlák közötti útra terelése. A szabályozás kizárólag azokat érinti, akik (amelyek) már jogszabályi rendelkezés alapján egyébként is rendelkeznek bankszámlával, így nem kötelez bankszámlával nem rendelkezõ adózókat bankszámlanyitásra, valamint ésszerû összeghatárhoz köti a szankció alkalmazását. Ezek szerint, ha jogszabály alapján bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában az ügyleti ellenérték megfizetése 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történik, az adóhatóság a kifizetés teljesítõjére a 250 ezer forint összeghatárt túllépõ kifizetés összegének 20 %-áig terjedõ mulasztási bírságot szabhat ki. A kifizetések „felaprózása” és a szankció kijátszásának megakadályozása miatt az egy ügylethez tartozó kifizetéseket e szabály alkalmazásakor össze kell számítani.
Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésû, minimum egy havi teljesítési idõtartamra kell a kifizetéseket összeszámítani.

Önadózó

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra