Munkaköri leírás a gyakorlatban

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A munkaviszony lényeges tartalmi eleme a munkavállaló munkavégzési kötelezettsége. A munkaviszony létesítésekor elengedhetetlen a felek számára, hogy a munkavállaló által ellátandó feladatokat konkrétan meghatározzák, ezáltal a munkáltató jogait korlátozzák, a munkavállaló kötelezettségeit behatárolják.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Ára: 9.900,- Ft +postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományosnyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Akönyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

A munkaköri feladatok írásbeli rögzítésének elõírása olyan garanciális szabály, amely a munkaviszony mindkét alanyának érdekében áll.  

A Munka Törvénykönyvérõl szóló 1992. évi XXII. törvény (továbbiakban: Mt.) 76. § (5) bekezdése kötelezõen elõírja a munkáltató és a munkavállaló számára a munkakörben való megállapodást. A munkakör a munkaszerzõdés kötelezõ tartalmi eleme, amely nélkül a munkaszerzõdés nem érvényes. A munkaszerzõdésben azonban elegendõ a munkakört a munkavállaló által ellátandó tevékenységek körülhatárolt meghatározásaként megadni. A munkakörhöz kapcsolódó konkrét feladatok felsorolását tehát a munkaszerzõdésnek nem kell tartalmaznia.
    A munkáltató ugyanakkor köteles a munkaszerzõdés megkötésével egyidejûleg tájékoztatni a munkavállalót azokról a konkrét feladatokról, amelyeket az adott munkakörben el kell látnia. A tájékoztatás a szerzõdés megkötésekor szóban is megadható, azzal a korlátozással, hogy a munkáltató köteles azt a szerzõdéskötést követõ 30 napon belül írásban is rögzíteni. Célszerû azonban már a szerzõdés megkötésekor írásban konkretizálni a munkavállaló feladatait. A munkavállalónak egyrészt joga van tudni, hogy az adott munkakörben konkrétan milyen tevékenységek ellátására szerzõdik. Másrészt az írásba foglalás a munkáltató számára is garanciát jelent, mivel a munkavállaló utólag nem tagadhatja meg azoknak a tevékenységnek az ellátását, amelyeknek elvégzését írásban vállalta. A munkavállaló nem hivatkozhat arra, hogy a munkáltató által elvárt tevékenység nem tartozik a szerzõdéses munkakörébe. Erre a célra szolgál a gyakorlatban alkalmazott munkaköri leírás, amely megismerteti a munkavállalót feladataival, munkáltatói szervezeten belüli szerepével, munkamegosztásban elfoglalt helyével.
    
Munkaköri leírásban való tájékoztatás elõnye
A munkaköri feladatokról való tájékoztatás formáját tekintve a Munka Törvénykönyve nem tartalmaz rendelkezést. A munkáltató döntésére bízza, hogy a munkavállaló által ellátandó feladatokat milyen formában közli a munkavállalóval. Célszerû azonban a munkaköri feladatok részletezését nem a munkaszerzõdés részeként rögzíteni, mivel annak módosítására kizárólag a munkavállaló beleegyezésével van lehetõség. Ha viszont a feladatok munkaköri leírás részét képezik, a munkáltató egyoldalú aktusával is módosíthatja azokat, feltéve, hogy a módosítás a munkaköri feladatok jellegét nem érinti.

Munkaköri leírás módosítása
A munkaköri leírás elkészítése és módosítása a munkáltató joga, ahhoz a munkavállaló hozzájárulására nincs szükség. Így adott esetben a munkáltató a munkaköri konkrét feladatok megváltoztatásával lényegében a munkavállaló szerzõdésben rögzített munkakörét is megváltoztathatja, anélkül, hogy abba a munkavállaló beleegyezett volna. Ezért az ítélkezési gyakorlat szerint – fõszabályként - a munkáltató a foglalkoztatás során nem térhet el a munkavállaló munkakörétõl, munkaköri leírásától. Ugyanakkor a munkáltató utasítási joga és a munkáltatóra is kiható környezeti hatások megkövetelik annak lehetõségét, hogy a munkáltató a változó körülményeknek megfelelõen módosíthassa a munkavállaló munkaköri leírását. Így nincs akadálya annak, hogy a munkáltató a szerzõdésben rögzített munkakör keretei között maradva, egyoldalúan további feladatokat határozzon meg a munkavállaló számára. Ha a munkáltató módosítási szándéka arra irányul, hogy egyes munkaköri feladatokat a továbbiakban már ne lásson el a munkavállaló, a módosítást a munkavállaló kizárólag akkor kifogásolhatja, ha a kevesebb munkaköri feladat ellátása miatt munkabérét is csökkentené a munkáltató. A munkakör kiürítése azonban, amely a munkavállaló munkahelyének elvesztésével járna jogellenes munkáltatói intézkedésnek minõsül.

Mit kell szem elõtt tartani a munkaköri leírás készítésekor
A munkáltatónak is érdeke, hogy munkaköri leírás formájában pontosítsa a munkavállaló által ellátandó feladatokat. Ez könnyen belátható, ha nem a munkavállaló személyétõl kiindulva közelítünk a munkaköri leíráshoz, hanem a munkáltató munkaszervezetétõl.
    A munkaköri feladatok meghatározásakor érdemes elõször a cég szervezeti struktúráját vizsgálni; átgondolni, hogy az adott szervezet hatékony mûködése milyen munkakörök betöltését igényli, és azon belül konkrétan milyen feladatok ellátása szükséges. Célszerû tehát elõször az adott munkakört meghatározni, és csak ezt követõen munkaviszonyt létesíteni az adott munkaköri feladatok ellátására alkalmasnak vélt munkavállalóval.    
   
A munkaköri leírás tartalma
Nincs kötelezõ jogszabályi utalás a munkaköri leírás tartalmára vonatkozóan, így a munkáltató szabadon alakíthatja ki annak tartalmát. A munkaköri leírásnak funkciójából adódóan szükségszerûen tartalmaznia kell
    - a munkakör megnevezését,
    - a munkakörhöz tartozó konkrét feladatok meghatározását (rendszeresen elõforduló tevékenység mellett célszerû az alkalmanként ellátandó feladatokat is rögzíteni),
    - a munkakör betöltéséhez szükséges alapképzettséget, szakmai tapasztalatot,
    - a munkakör ellátásához szükséges személybeli tulajdonságokat.
A munkaköri leírásban a munkaviszony szempontjából lényeges, további kérdések is rendezhetõk. A munkaköri leírás kötelezõ erejénél fogva egy esetleges munkaügyi jogvitában mindkét fél számára hivatkozási alapul szolgálhat, így ajánlott, hogy a leírás a munkaviszony szempontjából lényegesnek számító olyan kérdésekre vonatkozóan is tartalmazzon rendelkezéseket, amelyeket a munkaszerzõdésben nem célszerû rendezni. Így a munkaköri leírásban érdemes szabályozni a munkavállaló
- hatáskörét (van-e javaslattételi joga, véleményezési joga, képviseleti joga, aláírási jogosultsága, utasítási jogosultsága stb.; ezek konkrétan milyen esetekben illetik a munkavállalót),
 - felelõsségét (célszerû konkrétan meghatározni, hogy a munkavállaló mikor tartozik felelõsséggel; mértékére és az egyéb szabályokra vonatkozóan utalhatunk az Mt. kárfelelõsségi szabályaira, illetve ha van, a cég kárfelelõsségi szabályzatára), 
- a munkakör munkáltatói szervezethez való kapcsolódását (ki a munkáltatói jogkör gyakorlója; van-e a munkavállalónak közvetlen felettese, illetve beosztottja; kitérhetünk a munkavállaló más szervezeti egységekkel, azok személyzetével való együttmûködési kötelezettségére),
- titoktartási kötelezettségét (ha nem iratunk alá a munkavállalóval külön titoktartási nyilatkozatot, vagy nem tartalmazza a munkaszerzõdés),
-  a munkarendet és munkaidõt (munkaidõ mértéke, beosztása, pihenõidõk), valamint
- a munkavállaló munkája értékelésének szempontjait (alapul szolgálhat a kapott utasítások maradéktalan végrehajtása, a feladatok jó színvonalú ellátása, a határidõk betartása).
Ezen kívül bármely más kérdés szabályozását is tartalmazhatja a munkaköri leírás. 
    Annak érdekében, hogy az elkészített munkaköri leírás mindenkor helytálló legyen, a környezet állandó és a munkáltató szervezetének esetleges változása miatt, idõnként célszerû a leírás felülvizsgálatát elvégezni.

A Munka Törvénykönyve kizárólag a munkavállaló lényeges, munkakörét meghatározó feladatairól való írásbeli tájékoztatást teszi kötelezõvé a munkáltató számára. Munkaköri leírás készítése tehát nem kötelezõ.    A munkaköri leírás azonban egy olyan vezetési eszköz a munkáltató kezében, amelyben konkrétan meghatározható a munkavállaló munkaköri feladata, hatásköre, felelõssége, és amely egyéb olyan rendelkezéseket is tartalmazhat, amelyek adott esetben a munkáltató védelmét szolgálhatják. A munkaköri leírás elkészítése tehát a munkáltatónak érdekében áll.


Dr. Keszthelyi Bernadett

***

ÖNADÓZÓ- az adózók lapja * Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõnapján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. Elõfizethetõ:info@onadozo.hu  * Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra