Munkáltatói hozzájárulás visszamenõleges befizetés

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja-törvény) 7.§ (1) bekezdés kd) pontjában foglaltak szerint nem minõsül adóalapba tartozó bevételnek a munkáltató által a magánszemély javára munkáltatói hozzájárulásként az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és az önsegélyezõ pénztárba a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan befizetett összeg.

(2007. december 31-éig a minimálbér 20 százalékát meg nem haladóan befizetett összeget lehetett olyan bevételnek tekinteni, amelyet a jövedelemszámítás során nem kellett figyelembe venni.)

E § (2) bekezdés c) pontja alatt 2008. január elsejétõl bevezetett új rendelkezés szerint nem minõsül bevételnek a munkáltatói hozzájárulás olyan utólagosan - legfeljebb három hónapra - történõ egyösszegû átutalása sem, amely a magánszemély tagi jogviszonyát tanúsító okirat munkáltató számára történõ átadását követõen elsõ alkalommal történik.

A munkáltatói hozzájárulás önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és önsegélyezõ pénztárba történõ utólagos utalása esetén - tekintettel arra, hogy a minimálbér 20 százaléka helyett a minimálbér 30 százaléka nem minõsül bevételnek 2008. január elsejétõl -a következõket kell figyelembe venni:

A munkáltatói hozzájárulás több hónapra egy összegben (utólag legfeljebb három hónapra) történõ utalása esetén, havonta fizetett hozzájárulásnak az a havi összeg minõsül, amelyet a munkáltató rendelkezése alapján utólag az egyes hónapokra jóváír a pénztár. Ebbõl következõen pl. 2008. február hónapban történt befizetés esetén a 2007. évre esõ hónapokra utólag elfogadott egészségpénztári hozzájárulásnak havonta a minimálbér 20 százalékát lehet a munkaviszonyból származó jövedelem megállapításánál figyelmen kívül hagyni.

A szja-törvény 10. § (1) bekezdése szerint az átutalt összeget az átutalás napjával megszerzett bevételnek kell tekinteni, továbbá a 26. § (1) bekezdése alapján, ha a munkaviszonyból származó jövedelmet január 15-éig fizetik ki, az még az elõzõ év utolsó napján megszerzett jövedelemnek minõsül. Ebbõl következik, hogy az utólagosan utalt önkéntes pénztári munkáltatói hozzájárulás adóköteles részét január 15-e után már tárgyévi jövedelemként kell figyelembe venni, és a tárgyévi rendelkezõ nyilatkozatot megalapozó befizetésnek kell tekinteni akkor is, ha az részben vagy egészben az elõzõ évre esõ hónapok szerinti hozzájárulás adóköteles része.

Ugyanez vonatkozik az egészségpénztári és az önsegélyezõ pénztári hozzájárulás adómentes részére is a 7l. §-ban szabályozott adóköteles béren kívüli juttatások meghatározása szempontjából. Amennyiben az utólagos befizetésre 2008. január 15 -ét követõen került sor, akkor a szja-törvény 71.§-ában foglaltak tekintetében az adóköteles rész a 2008. évi keretet „rontja”.

(PM. Jövedelemadók Fõosztály 1978/2008 – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 1559809377)
Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja. Alapítva: 1989. Adó – Tb – Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetés 2008-ra: 1.100,-Ft/hó ingyenes Áfa Kézikönyvvel, további e-kézikönyvekkel. Egy olvasói vélemény: "Ilyen összeszedett, aktuális problémákkal foglalkozó szaklappal még nem találkoztam. Szövegezése még az egyszerû földi halandók számára is érthetõ, egyértelmû. Nagyon sokat segített az eddigi munkámban." Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Elõfizetés: info@adonet.hu 

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008

Gyakorlati megközelítéssel, példák segítségével, közérthetõ formában ismertetjük a biztosítási kötelezettség elbírálására, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, a nemzetközi egyezményekre, az adatszolgáltatásra, nyilvántartásra vonatkozó 2008. január 1-jétõl hatályos szabályokat. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Ára: 4.990,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu
 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra