Munkaruházati termék juttatása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Adómentes természetbeni juttatásnak minõsül a munkáltató által a munkavállalónak adott munkaruházati termék akkor, ha az megfelel az szja-törvény 8.24. és 9.2. pontjaiban foglalt feltételeknek - így például abban az esetben, ha a munkaruházati termék használata nélkül a ruházat nagymértékû szennyezõdése vagy gyors elhasználódása következik be.

________________________________

AZ ÉN CÉGEM AZ ÉN PÉNZEM - Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból

Választott témánk – a jövedelem kivétele - a vállalkozások lényegét érinti, hiszen a jövedelem-”termelés” a vállalkozás értelme. A pénzzel minden vállalkozónak foglalkoznia kell - így ismernie kell a pénzkivétel feltételeit is. Meggyõzõdésem szerint az a könyvelõ végzi jól a munkáját, aki felhívja ügyfele/munkáltatója figyelmét azokra a törvényes lehetõségekre, melyeket kihasználva a tulajdonosnál a lehetõ legtöbb marad a megtermelt profitból. Az ilyen könyvelõ aranyat ér és munkájának magasabb az ára...! Ajánljuk tehát ezt a könyvet a vállalkozások tulajdonosainak és könyvelõinek.

Szerzõ: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 6.300,-Ft + 165,-Ft postaköltség. Terjedelem 147 oldal - Megjelenés: 2009. január 30. Elõjegyzés január 30-ig 20% kedvezménnyel. Megrendelés: info@adonet.hu

________________________________

Munkaruházati termék juttatása, kihordási idõn belüli térítési kötelezettség

A munkáltató köteles a munkavállalónak munkaruhát biztosítani abban az esetben, ha az a munka során elhasználódik, nagymértékben szennyezõdik. Számos munkáltató a munkaruha juttatását kihordási idõhöz köti, azaz az ilyen munkát végzõ munkavállaló ruháját a kihordási idõ végeztével automatikusan cserélik. Kérdésként merül fel, hogy amennyiben a munkaviszony megszûnik, és a munkavállaló a kihordási idõ kitöltése nélkül megtarthatja a munkaruhát, keletkezik-e valamilyen adókötelezettség. 

Adómentes természetbeni juttatásnak minõsül a munkáltató által a munkavállalónak adott munkaruházati termék akkor, ha az megfelel a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 8.24. és 9.2. pontjaiban foglalt feltételeknek (így például abban az esetben, ha a munkaruházati termék használata nélkül a ruházat nagymértékû szennyezõdése vagy gyors elhasználódása következik be).

A fentiek szerint történõ munkaruházati termék juttatás tehát adómentes. Az, hogy a kihordási idõn belül történõ munkaviszony-megszûnés esetén a munkavállalónak van‑e térítési kötelezettsége, adójogilag a munkaruha juttatásával már nem függ össze. Ha a munkáltató a kihordási idõ alatt megszûnõ munkaviszony esetén a munkaruhát a magánszemélytõl nem követeli vissza, annak adójogi következménye nincs. Abban az esetben, ha a munkáltató a fentiek szerint jár el azzal a különbséggel, hogy a munkaszerzõdés vagy kollektív szerzõdés alapján a munkavállalónak a munkaviszony megszûnése esetén a kihordási idõ hátralevõ részének arányában meg kell térítenie a ruha beszerzési árának megfelelõ részét, akkor ez a – munkaviszonyból eredõ – térítési kötelezettség a személyi jövedelemadó oldaláról szintén nem bír jogkövetkezményekkel. A megtérített összeg a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény 77. § (1) bekezdése alapján a munkáltató társaság egyéb bevételének minõsül.

Adófizetési kötelezettség abban az esetben keletkezik például, ha annak ellenére, hogy a munkaszerzõdés, kollektív szerzõdés, belsõ szabályzat kimondja a fizetési kötelezettséget, a munkáltató attól eltekint. Ekkor az elengedett követelés munkaviszonyból származó jövedelemként adókötelessé válik.

[Pénzügyminisztérium Jövedelemadók fõosztálya 15435/2008.; APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 4007307450]
www.apeh.hu

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Impozáns tartalom, friss szemlélet, 77 adótipp, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 330 oldal. Megjelenés: 2009. január 30. Elõjegyzés január 30-ig 20% kedvezménnyel.  Tartalomjegyzék  Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra