Mûvelõdési intézményi szolgáltatás szja mentessége

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A mûvelõdési intézményi szolgáltatás adómentes természetbeni juttatásnak minõsül. Ennek juttatása történhet utalvány közbeiktatásával (ún. kultúra utalvány, mûvelõdési utalvány), illetve a szolgáltatásról a munkáltató nevére és címére kiállított számla ellenében történõ térítéssel.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. www.kezikonyvek.hu MEGRENDELÉS: info@onadozo.hu

***

A többször módosított Szja törvény 3. § 27. pontja szerint mûvelõdési intézményi szolgáltatás a könyvtári, levéltári szolgáltatás (SZJ 92.51); múzeumi szolgáltatás, kulturális örökség védelme (SZJ 92.52); elõadómûvészet (SZJ 92.31.21), filmvetítés (SZJ 92.13.11), állat-, növénykert, védett természeti érték bemutatása (SZJ 92.53.1), közmûvelõdési intézmény által nyújtott felnõtt- és egyéb oktatás (SZJ 80.4).

Az Szja törvény 1. számú mellékletének 8. 6. alpontja alapján a mûvelõdési intézményi szolgáltatás adómentes természetbeni juttatásnak minõsül. Ennek juttatása történhet utalvány közbeiktatásával (ún. kultúra utalvány, mûvelõdési utalvány), illetve a szolgáltatásról a munkáltató nevére és címére kiállított számla ellenében történõ térítéssel.

1. Számla ellenében történõ térítés

Tekintettel arra, hogy az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXVII. törvény a számla kötelezõ adattartalmáról rendelkezve nem írja elõ a nyújtott szolgáltatás SZJ számának feltüntetését, és erre vonatkozóan az Szja törvény sem tartalmaz rendelkezést, az SZJ számok feltüntetése a számlán nem szükséges. Az adómentesség feltételét kielégíti, ha a bizonylaton megnevezett szolgáltatás beilleszthetõ az Szja törvény 3. § 27. pontjában felsorolt szolgáltatások közé (pl. múzeumi belépõ, mozijegy stb.).

2. Kultúra utalvány juttatása

A kultúra utalvány juttatása akkor elégíti ki az adómentesség feltételét, ha az utalvány csak az említett, az Szja törvény 3. § 27. pontjában felsorolt szolgáltatáskörben használható fel. A felhasználási kör feltüntetése az utalványokon nem törvényi kötelezettség, a juttatási feltételek alapján azonban megállapíthatónak kell lennie, hogy az mely termékre, szolgáltatásra, vagy milyen termék- vagy szolgáltatáskörben használható fel [az Szja törvény 69. § (11) bekezdésében foglaltak alapján]. Amennyiben az utalványrendeléshez kapcsolódó szerzõdések (az utalvány kibocsátója és a megrendelõ közötti szerzõdés, illetve a kibocsátó és az egyes elfogadóhelyek közötti szerzõdések), vagy az utalványok felhasználásáról szóló tájékoztató, belsõ szabályzat rendelkezik arról, hogy az utalvány mely - akár SZJ szám alapján meghatározott - szolgáltatásokra használható fel, és a megnevezett szolgáltatások mindegyike egyértelmûen az Szja törvény 3. § 27. pontjában felsorolt mûvelõdési intézményi szolgáltatások közé illeszthetõ, az utalvány juttatása adómentes.

A fentiekbõl következik azonban az is, hogy mivel az egyes szolgáltatások, illetve az SZJ számok feltüntetése az utalványon nem kötelezõ, így magából az utalványból nem derül ki, ténylegesen milyen szolgáltatásokra használható fel, a hivatkozott szerzõdések és az egyéb háttérdokumentumok tartalmának ismerete nélkül pusztán az utalvány elnevezése alapján nem állapítható meg, hogy juttatása kielégíti-e az adómentesség feltételét.

(PM Jövedelemadók fõosztálya 3425/2008. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 1559846071/2008.; AEÉ 2008/4-5.)

Forrás: www.apeh.hu

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu - Megrendelés: info@onadozo.hu

***

LÍZING KÉZIKÖNYV - Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna, Ára: 4.990,-Ft, Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***
Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 299 0880 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban.

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra