Nem a vagyonadótól fél az ingatlanpiac

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A júliustól megszûnõ szocpol és állami kamattámogatás, valamint az új lakások esetében 25 százalékra emelkedõ áfa piacmérséklõ hatása jóval jelentõsebb lehet, mint amire az ingatlanadó bevezetésekor lehet számítani.

____________________________________

ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG!

Minden új elõfizetõnek - aki 2009. május 31. napjáig megrendeli az Önadózót - 5.000,-Ft értékû bónuszt adunk, amelyet az alábbi könyvek megvásárlásához felhasználhat. Elõfizetési díj 2009. júniustól decemberig: 8.820,-Ft

Elõfizetés 5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal:  info@onadozo.hu 

Az 5.000,-Ft könyvvásárlási bónusz az Önadózó újság valamennyi régi elõfizetõjét is megilleti 2009. május 31-ig. Az akció keretében megrendelt kiadványokra a 20%-os elõfizetõi kedvezmény nem érvényes. 

Könyvvásárlás régi elõfizetõknek 5.000,-Ft bónusszal: info@onadozo.hu

____________________________________

Nem a vagyonadótól fél az ingatlanpiac

A szocpol támogatás megszüntetése és az áfa-emelés mellett a lakáshitelek tömeges bedõlése, és a lakások áron aluli piacra kerülése okozhatja a legnagyobb gondokat az ingatlanpiacon és a pénzügyi rendszerben egyaránt. Az Otthon Centrum szakértõinek javaslata szerint a szociális problémák elkerülése érdekében a bedõlt lakáshitelesek megsegítésére egy - az állam és a bankok által 50-50 százalékban lejegyzett - 7 éves zárt végû ingatlanalapot kellene létrehozni. Az alap a forgalmi érték 75 százaléka körül vásárolhatná meg az ingatlanokat, az e feletti esetleges adósság a bank vesztesége lenne. A lakásokat 5 éven belül a jelenlegi piaci érték 100 százalékán vásárolhatnák vissza az adósok az alaptól, addig bérlõként használhatnák az alap által fizetett vételár 3 százalékának megfelelõ bérleti díjért.

    Az Otthon Centrum szerint a kormány által becsült 5 százaléknál várhatóan szélesebb, országos szinten a lakásállomány 10 százalékát - érinti majd a múlt héten véglegesített vagyonadó 2010-es bevezetése, és ez az arány a fõvárosban és az agglomerációban jóval magasabb is lehet.

    A társaság közleményében rámutat: önmagában a vagyonadó ingatlanokra vonatkozó eleme nem fogja átrajzolni az ingatlanpiac jelenlegi képét, ezért nem számítanak arra, hogy az adóköteles ingatlanok tömegesen megjelennének a piacon. Ugyanakkor az éppen 30 millió forint feletti lakásoknál az eladóknak ésszerû lesz engedniük az árból. Ugyanígy, az új beruházásoknál is figyelni fognak a fejlesztõk, hogy lehetõleg az adóköteles limit alatt határozzák meg a lakások árát az árlistán, így a szocpollal megszûnõ méltányolható lakásigény, illetve az illetékcsökkentés mérlegelése mellett ez egy új árazási szempont lehet majd.

    Mérséklõdhet viszont a lakáskiadási céllal vásárlók kereslete a 30 millió forint feletti kategóriában, hiszen egy átlagos állapotú ingatlannál körülbelül egyhavi bérleti díjnak megfelelõ összeget kell majd jövõ évtõl adóban befizetni.

MTI

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra