Nincs napirenden az energiaipari cégek különadója?

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A törvényelõkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari társaságok különadója - értesült az energiainfo.hu energetikai internetes hírportál.

Az elmúlt hetekben ugyan több fideszes politikus is beszélt arról, hogy a bankadó mintájára az energiaipari és a távközlési társaságokra is plusz adót vetnének ki már 2011-ben, de egyelõre csak politikusi felvetésekrõl van szó arra az esetre, ha a költségvetés egyensúlyának biztosításhoz a büdzsének többletforrásokra lenne szüksége - írják a portálon.

Az energiainfo.hu emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször utalt rá:  nagyon kellemetlen lesz a háromszázalékos hiánycél jövõre, és tartani is kell, de nem lehet szó az embereket sújtó megszorításokról”. Lapértesüléseket is idéznek, miszerint, a Fidesz-KDNP-frakció közelmúltbeli, tapolcai zárt ülésén a kormányfõ jelezte: "onnan kell pénzt elvenni, ahol van". Ezt követõen Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetõje egy interjúban úgy nyilatkozott:  nem biztos, hogy az õsz örömteli lesz a távközlési vállalatok, vagy az energiaszolgáltatók számára”.
    Krakkó Ákos, a Fidesz frakció sajtófõnöke az energiainfo.hu érdeklõdésére hangsúlyozta, Lázár János nyilatkozata egyelõre csak politikusi felvetés. Amennyiben szükségessé válik plusz források bevonása, olyan gazdasági ágakhoz kell fordulni ahol számottevõ nyereség képzõdik - jelezte Krakkó.
    Az energianfo.hu más, kormányzati forrásból is úgy értesült, hogy a törvényelõkészítés szintjén nincs napirenden az energiaipari különadó. Úgy tudják azonban, hogy amennyiben mégis bevezetnék ezt a speciális ágazati közterhet, úgy azoknak a cégeknek, amelyek a megújuló források fejlesztésébe és ezzel zöld munkahelyek létrehozásába fektetnek be, részben, vagy egészben mentességet kapnának a megfizetése alól.
    Ágazati elemzõk szerint az energiaipari különadó számos kérdést felvet. Emlékeztetnek arra, hogy a gáz- és a villamosenergia-ipar területén a tevékenységek meghatározó részének hatósági ára van, így az energiaszállítás, vagy az egyetemes szolgáltatás tarifáit ma a Magyar Energia Hivatal, illetve a kormány határozza meg. Csak az erõmûveknél, és a szabadpiaci kereskedelemben szabadak az árak, azaz alku kérdése a meghatározásuk, de erre közvetett módon hatnak a hatósági áras egyetemes szolgáltatás díjai. Nem világos tehát, hogy a kormánypárt vezetõ politikusai, milyen körben gondolkodnak, amikor az energiaipari cégek különadóztatásáról beszélnek.
    Azt nem tudni egyelõre, hogy milyen mértékû többletbevételre lehet szükség, de ez esetben - "kétség sem fér hozzá", hogy az energiaipar lesz az egyik elsõszámú célpont - állítják az energiainfo.hu által megkérdezett elemzõk.
    Az energiaipari cégek jelenleg is fizetnek különadót. Az Országgyûlés 2008 novemberében hozott törvényt a távhõszolgáltatás versenyképesebbé tételérõl, amely bevezette az úgynevezett Robin Hood-adót, a nagy energiaellátó és -kereskedõ cégek 8 százalékos különadóját. A törvény 2009. január elsején lépett hatályba, és 2011. január elsején veszti hatályát. Ezt a pénzügyi forrást, a törvény szerint, csak távhõ-kompenzációra és a fûtési rendszer korszerûsítésére lehet költeni. Tavaly ebbõl a különadóból mintegy 30 milliárd forint folyt be a központi költségvetésbe.
 

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. 10-12. hónapra 4.410,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra