Nyító tétel a vagyonbecslés mérlegében

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A vagyonosodási vizsgálatok egyik sarkalatos pontja a pénzforgalmi mérleg nyító tétele. Az adóhatóság szerint erre is kiterjed az adózó bizonyítási kötelezettsége. Nehéz kérdés ez - de véleményem szerint az adóhatóságnak a valós adóalapok megállapítására vonatkozó kötelezettségébõl levezethetõ, hogy a nyító tétel becslése az õ kötelezettsége - és ez nem az adózói bizonyítás körébe tartozik.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!
Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.
***

 Nyító tétel a vagyonbecslés mérlegében

Az Art. 108. §-a szerint:
/1/ A becslés olyan bizonyítási módszer, amely a törvényeknek megfelelõ, a valós adó, illetve költségvetési támogatás alapját valószínûsíti.
 (2) Az adóhatóság bizonyítja, hogy a becslés alkalmazásának a feltételei fennállnak, továbbá azt, hogy a becslés alapjául szolgáló adatok, tények, körülmények, valamint a becslés során alkalmazott módszerek az adó alapját valószínûsítik.

Nyilvánvalóan ez a rendelkezés irányadó a vagyonbecslés (Art. 109.§.) alkalmazására is.

Az Art. 108.§/2/ bekezdése alapján a valós adóalapok valószínûsítése az adóhatóság kötelezettsége. Ebben a körbe tartozik a pénzforgalmi mérleg nyitó tételének becslése is. Ez a kérdés elválik az adózói bizonyítási kötelezettségtõl – hiszen a valós adóalapok becslésére nem az adózónak, hanem az adóhatóságnak van kötelezettsége.

Nem életszerû, hogy nem pályakezdõ – több éves, évtizedes munkahellyel, vállalkozással, üzleti kapcsolattal rendelkezõ személy nulla forint készpénzzel rendelkezzen egy adott idõpontban. Ebben a körben az adózói bizonyítási kötelezettség úgy érvényesül az Art. 109.§/3/ bekezdésével összhangban, hogy az adózónak az eltérésre, tehát az adóhatósági által megállapítotthoz képesti többletre van bizonyítási kötelezettsége – de ez nem értelmezhetõ akként hogy az adóhatóságnak nincs megállapítási kötelezettsége, azt az adóhatóság nem teheti meg, hogy ebben a körben nem tár fel tényeket, és nem tesz megállapítást, - a nulla megállapítás az Art. 108.§/2/ bekezdésébe, illetve még az Art. 97.§/6/ bekezdésébe is ütközik, amely arról rendelkezik, hogy az adóhatóság a tényállás tisztázása során az adózó javára szolgáló tényeket is köteles feltárni.


dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ

***

VAGYONGYARAPODÁS ÉS ADÓELLENÕRZÉS - Hogyan bizonyítsuk be vagyonunk adózott forrását? Kézikönyv adózóknak. Ára: 9.900,-Ft + 155,-Ft postaköltség. Szerzõ: dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 132. oldal, iratmintákkal, esetgyûjteménnyel. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. Megrendelés:  info@adonet.hu   www.vagyongyarapodas.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra