ÖNADÓZÓ ÁFA KÉZIKÖNYV 2008

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

FIGYELEM! A KÉZIKÖNYV NEM HAGYOMÁNYOS NYOMDAI ELÕÁLLÍTÁSÚ - HANEM ELEKTRONIKUS FORMÁTUMBAN LETÖLTHETÕ E-KÉZIKÖNYV. TARTALMÁT FOLYAMATOSAN BÕVÍTJÜK, AMELY AZ ELÕFIZETÕK ILLETVE MEGRENDELÕK RÉSZÉRE VÁLTOZATLAN FELTÉTELEKKEL ELÉRHETÕ. ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÕK RÉSZÉRE INGYENES.

ÖNADÓZÓ ÁFA KÉZIKÖNYV - 2008

ELÕFIZETÕK RÉSZÉRE INGYENES! FIGYELEM! A KÉZIKÖNYV NEM HAGYOMÁNYOS NYOMDAI ELÕÁLLÍTÁSÚ - HANEM ELEKTRONIKUS FORMÁTUMBAN LETÖLTHETÕ E-KÉZIKÖNYV. TARTALMÁT FOLYAMATOSAN BÕVÍTJÜK, AMELY AZ ELÕFIZETÕK ILLETVE MEGRENDELÕK RÉSZÉRE VÁLTOZATLAN FELTÉTELEKKEL ELÉRHETÕ, LETÖLTHETÕ

TARTALOMJEGYZÉK

I. AZ ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ LEVONÁSA ÉS ANNAK KORLÁTOZÁSA 2008-TÓL

Az általános forgalmi adó törvény szerkezetében, fogalom használatában, és a szabályozás tartalmi részében egyaránt megváltozik 2008-tól. E cikknek a feladata, hogy egy szûk, de annál fontosabb, mondhatni pénztárcába vágó területen az új szabályozást bemutassa. Nem törekedtem a régi és az új szabályok összehasonlítására, a változások bemutatására, inkább egy átfogó képet szerettem volna adni az új jogszabályról, a levonási jog és annak korlátozásának területén.

II. A FORDÍTOTT ADÓZÁS

2008. január 1-tõl a kormányzatnak szándékában áll az építõipari tevékenység, illetve az ingatlanokkal kapcsolatos tevékenységek Áfa tv. szerinti adózásának jelentõs mértékû megváltoztatása. E szándékot az évtizedek alatt felhalmozódott negatív ellenõrzési tapasztalat eredményezte, illetve ezen adatokból kalkulált állami bevételkiesés nagysága. A kormány az áfa bevétel kiesésének minimalizálása érdekében a fordított adózást vezeti be az építõiparban, és a legtöbb, ingatlannal kapcsolatos szolgáltatás nyújtás esetében. A vállalkozások likviditására a döntés igen kedvezõ hatású.

III. SZÁMLÁZÁS 2008 ÉVBEN

Az új Áfa törvényrõl szakmai körökben népszerû dolog rosszat mondani, nekem viszont meggyõzõdésem, hogy ha a kezdetben szokatlan terminológiáján, szerkezetén, és kissé terjengõs voltán túltesszük magunkat, rá fogunk jönni, hogy sokkal adózóbarátabb, és sokkal inkább szolgálja a költségvetés érdekeit is, mint a régi törvény. A törvény jelentõs érdeme, hogy a gazdasági események dokumentálását a kialakult (régi szabályok alapján megtûrt, de jogszabályellenes) gyakorlathoz igazítja. Jelentõs egyszerûsítést vezet be a számlakiállítás szabályaiban, illetve a számla kötelezõ tartalmi elemeinek meghatározásában rugalmas életszerû szabályokat vezet be, gondolok elsõsorban a teljesítési idõpont meghatározására. A következõkben összefoglalom, bemutatom, és néhány gyakorlati példán keresztül ismertetem az új törvény szabályait a számla kiállításának szemszögébõl.

IV. INGATLANÉRTÉKESÍTÉS AZ ÁFÁBAN – 2008-BAN

Az ingatlanértékesítésre 2008-ra az adómentesség helyett választhatunk adókötelezettséget, de ezt a választásunkat 2007. december 31-ig az adóhatóság felé be kell jelentenünk. Mivel nem minden ingatlan értékesítésére vonatkozik ez a választási lehetõség, tudnunk kell, hogy melyek azok az ingatlanok, amelyekre vonatkozóan ezt a választást megtehetjük!

V. ÁFA VÁLASZTÁS 2007. DECEMBER 31-IG – 08TAFA

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény több tevékenység esetében választási lehetõséget biztosít az adóalanyok számára a 2008. január 1-jétõl kezdõdõ adóévre. Mivel a választás megtételéhez már ismernünk kell az új áfa törvényt, ezért a választáshoz szükséges szabályokat az Önadózó újság elõfizetõi számára összefoglalom.

VI. A 08TÁFA-T ÉS 08TÁFA-E NYOMTATVÁNYOK KITÖLTÉSE

A nyomtatványt az APEH honlapjáról lehet letölteni (a kitöltési útmutatót is itt találjuk) és papíralapon, cégszerûen aláírva kell az APEH ügyfélszolgálatán leadni, vagy postán az APEH címére megküldeni. A következõkben Vira Sándor írása elõfizetõ olvasóinknak végigkíséri a társaságok számára rendszeresített nyomtatványt, amely tartalmában megegyezik a magánszemélyekével, de a sorok számozásában különbség tapasztalható.

7. CSOPORTOS ÁFA ALANYISÁG 2007. DECEMBER 31-IG

A csoportos adóalanyiság választására az áfa-törvény 2004. május 1-jén hatályba lépett módosítása óta van lehetõség meghatározott körben, kizárólag hitelintézet, befektetési vállalkozás, illetõleg biztosító adóalany számára. A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a csoport tagjainak egymás közötti (csoporton belülre végzett) szolgáltatásnyújtása után adófizetési kötelezettség nem keletkezik.

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007. novemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra