Önellenõrzés hatása a fejlesztési tartalékra

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Csökkenti az adózás elõtti eredményt az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg, de legfeljebb adóévenként 500 millió forint és legfeljebb – a 2008. adóévtõl – az adóévi adózás elõtti nyereség 50 százaléka.

________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Impozáns tartalom, friss szemlélet, 77 adótipp, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 330 oldal - Megjelenés: 2009. január 30. Elõjegyzés január 30-ig 20% kedvezménnyel. Tartalomjegyzék   Megrendelés: info@adonet.hu

________________________________

Önellenõrzés hatása a fejlesztési tartalék maximális összegére

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés f) pontja szerint – a (15) bekezdésben foglaltakra is figyelemmel – csökkenti az adózás elõtti eredményt az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg, de legfeljebb adóévenként 500 millió forint és legfeljebb – a 2008. adóévtõl – az adóévi adózás elõtti nyereség 50 százaléka.

A Tao. tv. hivatkozott rendelkezése szerinti korrekciós tétel igénybevételének feltétele – az összegkorlátra is figyelemmel –, hogy az adózó a számviteli beszámolóban az eredménytartalékból a lekötött tartalékba átvezetett összeget az adóév utolsó napján lekötött tartalékként (fejlesztési tartalékként) mutassa ki. Az így kimutatott fejlesztési tartalék összegét mindezek alapján utólag nem lehet megváltoztatni. A beszámolóban kimutatott lekötött fejlesztési tartalék és az adóalap-korrekció összege azonban elválhat egymástól, ugyanis a Tao. tv. csak arról rendelkezik, hogy az adózási kedvezmény mekkora maximális összegig vehetõ igénybe; a beszámolóban kimutatott lekötött fejlesztési tartalék összegét az adózó dönti el, a számviteli elõírások megkötést erre nem írnak elõ.

Amennyiben az adózó fejlesztési tartalék címen az adózás elõtti nyereség maximális összegét (2008. adóévtõl az adózás elõtti eredmény 50%-át) az adóévre vonatkozó bevallásában érvényesítette, akkor az adózás elõtti eredmény – ezen adóévre vonatkozó önellenõrzés miatti – utólagos csökkenése az jelenti, hogy az igénybe vehetõ adóalap-kedvezmény is csökken, vagyis az önellenõrzés során a beállított kedvezmény korrigálására is szükség van, függetlenül attól, hogy a számviteli elszámolásában ez nem alapozza meg az önellenõrzést, de az adózás elõtti eredményt csökkentõ fejlesztési tartalékon felül lekötött összeg „adómentesen” feloldható (ez a rész megkötés nélkül felhasználható).

Amennyiben a fejlesztési tartalék képzése adóévét érintõ önellenõrzés során az adózás elõtti eredmény nõ, a fejlesztési tartalék címén igénybe vett kedvezmény maximális összege önellenõrzéssel csak akkor növelhetõ, ha az érintett üzleti év beszámolójában kimutatott fejlesztési tartalék összegét, illetve az 500 millió forintot az adóalapnál érvényesített összeg azzal együtt sem haladja meg.

[PM Jövedelemadók fõosztálya 17317/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási fõosztály 4007526736/2008.]

***

AZ ÉN CÉGEM AZ ÉN PÉNZEM - Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból

Választott témánk – a jövedelem kivétele - a vállalkozások lényegét érinti, hiszen a jövedelem-”termelés” a vállalkozás értelme. A pénzzel minden vállalkozónak foglalkoznia kell - így ismernie kell a pénzkivétel feltételeit is. Meggyõzõdésem szerint az a könyvelõ végzi jól a munkáját, aki felhívja ügyfele/munkáltatója figyelmét azokra a törvényes lehetõségekre, melyeket kihasználva a tulajdonosnál a lehetõ legtöbb marad a megtermelt profitból. Az ilyen könyvelõ aranyat ér és munkájának magasabb az ára...! Ajánljuk tehát ezt a könyvet a vállalkozások tulajdonosainak és könyvelõinek.

Szerzõ: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 6.300,-Ft + 165,-Ft postaköltség. Terjedelem 147 oldal - Megjelenés: 2009. január 30. Elõjegyzés január 30-ig 20% kedvezménnyel. Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra