Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak felé történő kedvezmények utalása adóhátralék esetén

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV | Szerző: Troll Anita

Az adózók a 2011. évben teljesített önkéntes kölcsönös biztosító pénztári befizetéseik kedvezményéről a 2011. adóévi 1153, 1153E bevallások, valamint a 11M29 munkáltatói adó-megállapítások 139. sorában, a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összegek kedvezményéről a fenti bevallások 143. sorában rendelkezhetnek. Kiutalás „Az összevont adóalapot terhelő, kedvezményekkel csökkentett adó”, a 36. sorban feltüntetett összeg erejéig történhet.

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári nyilatkozatban és/vagy a nyugdíj-előtakarékossági nyilatkozatban kért összege(ke)t az adóhatóság csak abban az esetben utalja, ha az adózónak az állami adóhatóságnál nincs nyilvántartott adótartozása és az adóbevallása alapján fizetendő adóját  is megfizette.
 
 
 
Hátralék esetén tájékoztató levélben értesíti az adózókat az adóhatóság, hogy nem teljesíthető a kedvezmények utalása.
 
 
 
Ha az adózó a törvényben előírt befizetési határidőt követően megfizeti az adótartozását, illetve a személyi jövedelemadó bevallásában bevallott fizetési kötelezettségét rendezi, a tartozás rendezésén túl külön kérelmeznie kell a rendelkező nyilatkozat(ok)ban megjelölt összeg(ek) átutalását. Az átutalás iránti kérelem benyújtásához az állami adóhatóság külön formanyomtatványt nem rendszeresített, a kérelem kötetlen formában nyújtható be az adózó ügyeiben illetékes adóigazgatósághoz. A kedvezmény(ek) utalására – ha a kérelem beérkezése napján nincs tartozás - a kérelem benyújtását követő 30 napon belül kerül sor. Ha a kérelem beérkezése napján tartozás áll fenn, úgy az adózó utalás iránti kérelme elutasításra kerül. Az adózó az elévülési időn belül bármikor rendezheti a hátralékát, ill. bármikor benyújthatja a kérelmét.
 
 
 
Az adótitok védelme érdekében az adózói hátralékkal kapcsolatosan telefonon felvilágosítást kérni kizárólag az Ügyintézői Contact Center 06-40/20-21-22 telefonszámán lehet ügyfél azonosítószám igénylését követően. Az azonosítót igényelni a 12UK30 számú adatlap benyújtásával lehet, az adatlap a honlapról letölthető, ami beküldhető elektronikusan vagy nyomtatott formában.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra