Pénzügyi lízing számviteli elszámolása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A pénzügyi lízing számvitelének bonyolultságát az adja mind a lízingbe adónál, mind a lízingbevevõnél, hogy ki kell fejezni, be kell mutatni azt az összetett viszonyt, ami a pénzügyi lízingszerzõdés szerint létrejön a felek között. /Részlet Junkertné Szûcs Zsuzsanna Lízing Kézikönyvébõl/

LÍZING KÉZIKÖNYV
Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna

Ára: 4.990,- Ft + postaköltség.
Megjelent 2007. október 5-én.
Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Fizetés számla ellenében átutalással, vagy utánvéttel. Megrendelés:
info@onadozo.hu

***

Részlet a kézikönyvbõl:

1.1.1 Pénzügyi lízing számviteli elszámolása

A pénzügyi lízing számvitelének bonyolultságát az adja mind a lízingbe adónál, mind a lízingbevevõnél, hogy ki kell fejezni, be kell mutatni azt az összetett viszonyt, ami a pénzügyi lízingszerzõdés szerint létrejön a felek között. A pénzügyi lízing egyik jellemzõje, hogy a lízingbe adó a lízingbevevõ megbízása alapján szerzi meg a lízingtárgy tulajdonjogát, majd adja át azt határozott idejû használatra. Tehát a lízingszerzõdést megelõzi egy adásvételi szerzõdés a lízingtárgyra vonatkozóan a lízingbe adó és a szállító (gyártó, kereskedõ) között.
A pénzügyi lízing elszámolásának a számviteli törvény szerint kétféle módszere lehet a szállító számlázásának iránya szerint:
- 1. módszer: a szállító a lízingbe adónak számlázza ki a pénzügyi lízingbe vett, beruházásként elszámolandó eszközt, majd ezt követõen az eszközt a lízingbe adó számlázza a lízingbevevõ részére.
- 2. módszer: a szállító a lízingbe adó helyett közvetlenül a lízingbevevõ részére számlázza ki a pénzügyi lízingbe vett, beruházásként elszámolandó eszközt.
A zárt végû pénzügyi lízingnél (amikor is a tulajdonszerzés biztos) mindkét módszer, míg a nyílt végû (opciós vételi, vagy vevõkijelölési jogot biztosító, vagyis biztos tulajdonszerzést nem eredményezõ) lízingnél viszont csak az 1. módszer alkalmazható, a 2. módszer nem.
Megjegyzem, hogy a jogi szabályozással – zárt végû pénzügyi lízingszerzõdés esetén is – az 1. módszer mutat összhangot, ezért a kézikönyv további részében fõképpen ezzel a módszerrel foglalkozom.
Lízingbe adóra vonatkozó számviteli elõírások:
- A lízingbe adás céljából beszerzett és a lízingbevevõnek határozott idõre átadott eszköz értékét tartósan adott kölcsönként (tartós követelésként) kell kimutatni akár az 1., akár a 2. módszer szerint történik a számlázás (általános forgalmi adó nélkül), a pénzügyi lízinggel kapcsolatos követelés nem foglalhatja magába a pénzügyi lízinggel kapcsolatosan járó kamat összegét. (Szt. 27. § (3), (5)-(6) bekezdései)
- A pénzügyi lízing keretében átadott termék számlázott ellenértékét, eladási árát értékesítés nettó árbevételeként (az átadáskor), a szerzõdés késõbbi meghiúsulása esetén az értékesítés nettó árbevételét csökkentõ tételként (helyesbítõ számla alapján) kell elszámolni (az érték az általános forgalmi adót nem tartalmazhatja).(Szt. 72. § (3) bekezdése, 73. § (2) bekezdés d) pont, 68. § (2) bekezdés)
- A pénzügyi lízing keretében megfizetett tõketörlesztõ részletet a tartósan adott kölcsönként kimutatott tartós követelés csökkentéseként. A lízingdíj kamatrészét pedig a Befektetett pénzügyi eszközök kamatai, árfolyamnyeresége között kell elszámolni (mint a pénzügyi mûveletek bevételét), a ténylegesen fizetett, vagy átmenõ tétel esetén a kiszámított járó összegben. (Szt. 65. § (3) bekezdés, 84. § (3) bekezdés c) pont) …..

1.1.2 Pénzügyi lízing keretében átvett eszközök bekerülési értéke
1.1.3 A devizás pénzügyi lízing miatti kötelezettség
1.1.4 A futamidõ lejárata elõtt megszûnõ pénzügyi lízing elszámolása
1.1.5 Zárt végû pénzügyi lízingszerzõdés kontírozása
1.1.6 Nyílt végû pénzügyi lízingszerzõdés kontírozása
1.2 OPERATÍV LÍZING SZÁMVITELI ELSZÁMOLÁSA

/Részlet Junkertné Szûcs Zsuzsanna Lízing Kézikönyvébõl/

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra