Pénzügyi szervezetek különadója

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A pénzügyi szervezeteknek az idén két egyenlõ részletben, szeptember 10-ig és december 10-ig kell megfizetniük a különadót a gazdasági miniszter által benyújtott törvénycsomag szerint. Bankoknál az adó a módosított mérlegfõösszeg 0,45 százaléka, a biztosítóknál pedig a viszontbiztosítás nélküli díjbevétel 5,2 százaléka. Az egyéb pénzügyi szervezeteknél jellegük szerint a kamateredmény, a nettó árbevétel, illetve a kezelt vagyon az adóalap, a kulcs pedig 0,028 százaléktól 6 százalékig terjed.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 9-12. félévre 5.880,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Pénzügyi szervezetek különadója

Bár a kormány nem állapodott meg a pénzügyi szervezetekkel, az Országgyûlésnek pénteken benyújtott törvénycsomag tartalmazza az általuk fizetendõ különadót is.

Varga Mihály a TV2 Mokka címû mûsorában pénteken reggel azt mondta, hogy a Bankszövetség ugyan a bankadóról folytatott tárgyalások elhalasztását kérte, õ azonban bízik abban, hogy hamarosan megállapodhatnak. A Miniszterelnökség államtitkára szerint annak eldöntésére van mozgástér, hogy az átmeneti adót hogyan vessék ki, illetve, hogy a második, harmadik évtõl mi legyen a számítás alapja. (Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán, a kormány döntését ismertetve azt mondta, hogy a külön elvonást 2010-ben és 2011-ben kell fizetniük a pénzügyi intézményeknek.)

Pénteken felröppent a hír, hogy a nagyobb bankokkal megszakadtak a kormány tárgyalásai a különadóról. A Reuters brit hírügynökséggel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt közölte, hogy pénteken a jelentõsebb magyarországi bankok visszavonták küldöttségük tárgyalási mandátumát a bankadóról szóló tárgyalásokon.

Hírügynökségi információk szerint a nagyobb külföldi érdekeltségû pénzintézetek úgy nyilatkoztak: nem vonultak ki a kormánnyal a bankadóról folyó tárgyalásokról, csak azt kérték a kabinettõl, hogy a további tárgyalásokat halasszák el, és az után folytassák, hogy az IMF és az EU küldöttsége elvégzi a Magyarországgal érvényben lévõ hitelmegállapodás felülvizsgálatát.  

Az MTI úgy tudja: a felülvizsgálat során a banki különadó kérdése mindenképpen felmerül a kormány és a nemzetközi szervezetek tárgyalásain. A magyarországi jelentõsebb külföldi tulajdonú bankok szeretnék, ha a banki adóról szóló alkufolyamatba bevonnák az IMF képviselõit is.

Az MTI megkereste a bankszövetséget, a szövetség szóvivõje szerint hétfõig nem nyilatkoznak a tárgyalásokról. Azóta, hogy a biztosítók közölték a kormány képviselõivel: a szektor 20 milliárd forintnál több különadót nem tud vállalni, a biztosítók képviselõi nem tárgyaltak a kormánnyal - tudta meg megbízható forrásból pénteken az MTI. A forrás már a 20 milliárd forintot is olyannak nevezte, amely súrolja, de inkább átlépi a biztonságos mûködés határát.

A kormány már az idén 200 milliárd forintot akar beszedni banki különadóként a pénzintézeti szektor szereplõitõl. A bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak, ehhez jön az idei költségvetésben már szereplõ 13,6 milliárd forint hitelintézeti járadék (ezt az OTP és az FHB fizeti), így jön ki a 200 milliárd.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a 200 milliárdos összeg "kõbevésett" szám, nem módosítható. Az elvonás mértéke a miniszter szerint is brutális, a magyar GDP 0,7 százaléka, de ez szükséges a 3,8 százalékos hiánycél teljesítéséhez.

Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) csütörtökön kinevezett új elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta: a rendelkezésre álló információk alapján még nem lehet megítélni, hogy a bankadó milyen hatással lesz a pénzügyi rendszer stabilitására, a társadalmi felelõsségvállalásból azonban a pénzügyi felügyeletnek és a közvetítõrendszernek is ki kell vennie a részét. Az elvonás mértékérõl a felügyeleti elnök szerint lehet beszélni, és érdemes az európai gyakorlatot is megvizsgálni.

Szász Károly úgy vélekedett, hogy a bankadó nagyságának mérlegelésekor figyelembe kell venni a többi kormányzati intézkedést is, mert azok gazdaságélénkítõ hatása pozitív üzenet a pénzügyi közvetítõ rendszer számára. Azáltal pedig, ha a Nemzeti Eszközkezelõ Társaság kivásárolja a jelzáloggal terhelt beragadt követeléseket, tartalékot szabadíthatnak fel a bankok, ami által javulhat az eredményességük.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra