PM: még nincs döntés az adócsomagról - de lesz

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A Pénzügyminisztérium (PM) több adóváltozatot készít a kormány számára, döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-i parlamenti ülésen válik ismertté. Az elmúlt húsz év legátfogóbb adó- és járulékreformja készül - mondta újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc Budapesten hétfõn.

___________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu 

___________________________________

PM: még nincs döntés az adócsomagról

A Pénzügyminisztérium (PM) több adóváltozatot készít a kormány számára, döntés még nincs, az adócsomag várhatóan a február 16-i parlamenti ülésen válik ismertté - mondta az MTI kérdésére Pichler Ferenc, a PM sajtófõnöke, miután hétfõn reggel az Index internetes portál ismertetett egy, a birtokába került adójavaslat csomagot.

    A munkát terhelõ adók csökkentése, a személyi jövedelemadó alsó sávjának kiszélesítése, bizonyos szja-kedvezmények eltörlése és a fogyasztást terhelõ adók növelése - az az irányvonal, amit a miniszterelnök már a január 29-i parlamenti beszédében megfogalmazott - reagált az Indexen megjelent adócsomagra Pichler Ferenc, aki a portál által közölteket nem kívánta kommentálni.

    Az Index szerint csaknem minden adó és járulék mozdul: összesen 6 százalékponttal csökken a munkáltatók járuléka, de két és félszeresére, 5.100 forintra emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás. Megszûnik a céges különadó, miközben 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyezõdik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és 3 millió forintnál jön csak be a 38 százalékos felsõ kulcs.

    Az internetes portál úgy tudja, hogy az adóváltozások két lépcsõben valósulnak meg. Az idei év második felétõl a vállalkozások által befizetett tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra csökken, de a kisebb terhet csak a minimálbér kétszereséig, azaz havi 143 ezer forintig lehet alkalmazni, ennél magasabb bruttó bért továbbra is 29 százalékos tb-járulék terhel.

    Egy másik munkabérre rakodó járulék, a 3 százalékos munkaadói járulék is csökken, de az 1 százalékra zsugorodó mértéket ugyancsak azoknál lehet alkalmazni, akiknek bére nem haladja meg a minimálbér kétszeresét.

    Az Index szerint a személyi jövedelemadó-törvény az év közepétõl változna, hogy pontosan hogyan, arra "két változat fut mind a mai napig".  Az egyik verzió szerint megszûnik a magánszemélyek 4 százalékos szolidaritási adója, s ezzel a 40 százalékos felsõ szja kulcs. Az alsó szja-kulcs a mai 18 százalékról 19 százalékra, a felsõ 36 százalékról 38 százalékra emelkedik, a sávhatár pedig a mai évi 1,7 millió forintról lényegesen kitolódna, 2,2 millió forintra. Vagyis amíg ma 1,7 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát vonja el a kormány, 1,7 millió forintot meghaladó jövedelemnél pedig az 1,7 millió feletti rész 36 százalékát, addig júliustól már 2,2 millió forintos jövedelemhatárig 19 százalékot kellene befizetni az államkasszába, és csak a 2,2 millió forint feletti résznél lépne be a 38 százalékos kulcs. Ezen változat része még, hogy a ma egyes esetekben 10, máskor 20, megint más esetben 25 százalékkal adózó úgynevezett külön adózó jövedelmek (például osztalék, kamat, tõzsdei árfolyamnyereség, ingatlaneladásból származó jövedelem) után szintén a 19 százalékos adómérték lenne érvényben - a tõzsdei cégek osztalékára kivetett adón kívül, mert az maradna 10 százalék.

    Az Index által közölt másik opció a mai állapothoz képest egyedül a sávhatárt tolná ki, az adómértékek nem változnának. A sávhatár ugyanúgy 2,2 millió forintig kerülne feljebb, ahogyan az elsõ verzióban, tehát 2,2 millió forintos éves jövedelemig a bér 18 százalékát, az afeletti jövedelemrésznél pedig 36 százalékot kellene befizetni az adóhivatalnak.

    A bevételi oldalon az általános forgalmi adó és a jövedéki adó emelését tervezi a kormány: a normál 20 százalékos áfa-kulcs 23 százalékra, a jövedéki termékek (üzemanyag, cigaretta, alkohol) adókulcsa egyaránt 5-5 százalékkal emelkedik.

    A tb-járulék csökkentésével párhuzamosan a jelenlegi havi 1.950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás 5.100 forintra emelkedik az Index szerint.

    Jövõre a munkáltatói tb-járulék 29 százalékról 25 százalékra és a munkaadói járulék 3-ról 1 százalékra való csökkentése általános lesz, nem lesz bérkorlát.

    Az szja 2009. évi változtatásának legfontosabb eleme, hogy a 19 százalékos alsó kulcs a jelenlegi évi 1,7 millióról 3 millióra emelkedne, a felsõ kulcs 38 százalék lenne, a szolidaritási adó megszûnne.

    A jelenlegi 16 százalékos társasági adó mértéke 19 százalékra nõne, ugyanakkor a 4 százalékos különadó eltûnne.

    Az Index számításai szerint az idei átrendezés 150-180 milliárd forintot mozgathat meg, jövõre pedig a kormányfõ által beígért 1.000 milliárdos átalakítás valósulhat meg. Az adórendszer átszabása az idén 60-80 milliárd forintos könnyítést jelent az üzleti szféra számára, jövõre pedig a cégeket 270-300 milliárddal kisebb teher sújtja ahhoz képest, mint ha minden változatlan maradna.

MTI

   Az elmúlt húsz év legátfogóbb adó- és járulékreformja készül - mondta újságírói kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc Budapesten hétfõn.

    Nem 1-2 százalékos módosítgatás, hanem átfogó reform lesz, melynek nyomán alig marad olyan része az adórendszernek, amely ne módosulna. Változik a struktúra, a mértékek és a filozófia is - jegyezte meg a kormányfõ.

    Az index.hu által hétfõn ismertetett adócsomag szerint - amelyre a pénzügyi tárca szóvivõje úgy reagált, hogy a Pénzügyminisztérium több adóváltozatot készít a kormány számára, és döntés még nincs - hat százalékponttal csökken a munkáltatók által fizetendõ járulék, de két és félszeresére, 5.100 forintra emelkedik a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho). Megszûnik a céges különadó, miközben 19 százalékra emelkedik és szélesebb alapra helyezõdik a társasági nyereségadó. Szintén 19 százalék lesz az alsó személyijövedelemadó-kulcs, és hárommillió forinttól a 38 százalék lesz felsõ kulcs.

    Újságírói kérdésre a miniszterelnök azt mondta: az internetes újság egy munkaanyagból dolgozott, amely még korántsem végleges, de a vasárnapi kormányülésen várhatóan megszületik a döntés az adó- és járulékreform ügyében.

MTI

***

AZ ÉN CÉGEM AZ ÉN PÉNZEM - Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból

A könyv leltászerszerûen számba veszi és leírja azokat a törvényes eljárásokat és megoldásokat, melyekkel élve a tulajdonosnál a lehetõ legtöbb marad a megtermelt profitból.

Szerzõ: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 6.300,-Ft + 165,-Ft postaköltség. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény! Terjedelem 147 oldal.  Tartalomjegyzék  Megvásásolható: Önadózó Ügyfészolgálat 1085 József körút 53. Tel: 267 5010

 Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra