Recesszió és adózás világszerte

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Megállt az adókulcsok hosszú ideje tartó csökkenése Európában és Latin-Amerikában, a bevételek növelésének égetõ szükségessége világszerte sok kormányt arra késztet, hogy növelje a közvetett adókból származó adóbevételeket, és szélesítse a társasági nyereségadók bázisát - állapítja meg a KPMG nemzetközi felmérése.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

A recesszió a közvetett adózás kiterjesztése felé tereli a kormányokat

A 2009. évi társaságiadó- és közvetettadó-kulcsokról szóló felmérés szerint egyértelmû jelei mutatkoznak annak, hogy bármely további csökkentésnek az adókedvezmények széles körû korlátozása és szigorúbb behajtás lesz az ára.

Európában 23,2 százalék maradt az átlagos adókulcs, 13 éve elõször nem csökkent, ahogy Latin-Amerikában is 26,9 százalék maradt az átlagos társaságiadó-kulcs, csak az ázsiai-csendes-óceáni térségben csökkent a tavalyi 28,4-rõl 27,5 százalékra.

A közvetett adók - ez fõként általános forgalmi adó (áfa) vagy fogyasztási adó (GST) - kulcsa Európában 19,5 százalékról 19,8 százalékra, Latin-Amerikában 15,9 százalékról 16,2 százalékra emelkedett, míg az ázsiai-csendes-óceáni térség országaiban minimálisan, 10,9-rõl 10,8 százalékra mérséklõdött a jelentés szerint.

"A társasági nyereségre kivetett adókra 2009-ig az évrõl évre csökkenõ tendencia volt jellemzõ, míg a közvetett adók nagyjából azonos szinten maradtak. Így az elmúlt öt vagy hat év során a közvetett adók szép csöndben egyre nagyobb részét adták sok kormány bevételének" - idézi a felmérés eredményét ismertetõ sajtóközlemény Földes Balázst, a KPMG budapesti irodájának szenior adómenedzserét.

Az adómenedzser szerint most még aktívabb elmozdulás figyelhetõ meg ebbe az irányba. "Ma a közvetett adókat alkalmazó országok száma meghaladja a 150-et, és számuk évrõl évre nõ. Azok a kormányok, amelyek már bevezették ezeket az adórendszereket, szélesítik az áfaköteles szolgáltatások körét. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben az adókulcsok növekedése várható az országok adórendszereinek fejlõdésével és éretté válásával, és a már tervbe vett növekedések valószínûleg átveszik az Európai Unió következõ évben 20 százalékot elérõ átlagát. Mindez egyértelmû bizonyítéka egy nagyobb, hosszú távú változásnak a finanszírozási módban. A társaságok számára ez azt jelenti, hogy a közvetett adók kezelése sokkal fontosabbá válik" - hangsúlyozza.

A nyereséget terhelõ adókat ugyanakkor sok országban a verseny eszközeként, a befektetések ösztönzésére használták. Az azonban, hogy a globális recesszió miatt világszerte sürgõsen szükség van adóbevételekre a költségvetés lyukainak betömködéséhez, úgy tûnik, finom változtatást kényszerít ki.

Az idén sok kormány tett lépéseket adóbázisa kiszélesítése és megerõsítése érdekében, egyebek között korlátozták azokat a körülményeket, amelyek között a társaságok felhasználhatják veszteségüket az adóköteles nyereség csökkentésére; agresszívebben betartatják a transzferárképzési szabályokat; mérsékelték a kamatfizetések adó szempontjából történõ levonhatóságát.

Ezzel párhuzamosan jelentõsen erõsödött a nemzetközi együttmûködés az adóhatóságok között, különösen az adóparadicsomokkal szembeni fellépés és az információcsere terén. Az még a jövõ kérdése, hogy ez az együttmûködés átfordul-e a legalacsonyabb kulcsokat alkalmazó országok felé megnyilvánuló nyomássá annak érdekében, hogy közelítsenek az átlaghoz.

Földes Balázs szerint valószínû, hogy a fõ társaságiadó-kulcsok idõvel újra megindulnak lefelé, a társaságok várhatóan más módokon fizetik meg a csökkentett kulcsokat, a globális társaságok átfogó effektív adókulcsa jócskán nõhet az adóalap kiszélesítése miatt.

"Elképzelhetõ, hogy újra megkezdõdik a helyi kontra egész világra kiterjedõ adózás vitája. Ha ez bekövetkezik, akkor a pénzügyi válság tényleg forradalmasítja a társaságok adóztatásának módját, s egyszersmind megváltoztatja az adóverseny dinamikáját" - vélekedik a KPMG adótanácsadója.

Az 1993 óta minden évben elkészített felmérés 116 országra terjed ki. Az idei felmérés a 2009. január 1-jei társaságiadó-kulcsokat hasonlítja össze az egyes években hatályos adókulcsokkal 2000-ig visszamenõleg. A felmérés emellett az általános forgalmi adóra vagy fogyasztási adóra vonatkozó adatokat is tartalmaz 115 ország vonatkozásában, hat évre visszamenõleg.

MTI

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra