Régi számla – nem számla

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ezzel a címmel jelent meg a novemberi Önadózóban Schlág Judit írása, de aki még mindig csak 2007. január 1. elõtt gyártott számlatömbbel, nyugtatömbbel rendelkezik, annak célszerû mielõbb új nyomtatványokat vásárolni, majd a régieket pedig nyugdíjazni.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Tehát nagyon körültekintõen kell eljárnia 2008. január 1-tõl minden vállalkozónak a számlák terén. A számla kibocsátója már nem bocsáthat ki 2007. elõtt gyártott számlatömb (leporelló, egyedi számla) felhasználásával számlát, arra csak a 2007-ben (vagy a késõbbiekben) gyártott számlatömbök (leporellók, egyedi számlák) lesznek alkalmasak. Ha valaki 2008. január 1-jét követõen állít ki olyan nyugtát, vagy számlát, amelyet 2007. január 1-jét megelõzõen állítottak elõ, megsérti a PM rendelet elõírásait, így az a bizonylat már nem minõsül adóigazgatási azonosításra alkalmasnak. Mivel a számla nem minõsülõ adóigazgatási azonosításra alkalmasnak, így szabályos bizonylatként nem használható fel.

2008-ban tehát csak olyan számlát fogadhatunk be, ha annak sorszáma megfelel a 24/1995. (XI. 22.) PM rendeltben foglaltaknak. Ezt a tényt le tudjuk ellenõrizni az APEH honlapján is (nagyobb összeg esetén tegyük is meg!), de elsõ gyorstesztként nézzük meg, hogy a számla sorszáma elõtt hány betût találunk. Az új rendszerben – az APEH által kiosztott sorszámtartomány alapján – készült számlák sorszáma az alábbi összetételben tartalmaz betûket és számokat: AA7A-A0000001. Az elsõ részben található 7-es szám a 2007-ben kiadott sorszámra utal. Tehát ezen a helyiértéken jelenleg csak 7-es szám fordulhat elõ, 2008-ban gyártott számla esetén pedig 8-as. Amennyiben 2008. január 1-je után elõre sorszámozott számla esetében nem ilyen számlát kapna a vállalkozó, azt ne fogadja be, legalább erre célszerû könyvelõként az ügyfelek figyelmét felhívni.

A számlázással kapcsolatosan az új áfa törvény miatt is lesznek új feladatok, amelyek januárban érintenek bennünket élesben, de a szabályos kiállításhoz elsõ feladat, hogy az erre a célra használt  nyomtatvány  megfelelõ legyen. Ennek beszerzése még idei házi feladat, hogy véletlenül se forduljon elõ, hogy a régi tömböt használjuk jövõre, illetve hogy emiatt ne tudjunk számlát kibocsátani. Tehát szerezzünk be újat, a  régi tömböket pedig nyugdíjazzuk! A nyugdíjazásról, vagyis a selejtezésrõl a novemberi számban Schlág Judit írásában részletesen olvashatunk. A selejtezés mellett természetesen meg kell õrizni a régi nyomtatványokat az elévülési idõn belül, tehát a selejtezés nem megsemmisítést jelent!!

Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007. novemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra