Szakképzési hozzájárulás aktualítások

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A szakképzési hozzájárulás azon alanyai, akik/amelyek nem minõsülnek naptári évtõl eltérõ üzleti évûnek, és e kötelezettségüket az APEH felé teljesítik, a szakképzési hozzájárulás 2010. év elsõ félévére vonatkozó elõleg-kötelezettségüket 2010. július 20-áig kell a 1001. számú „BEVALLÁS az egyes adókötelezettségekrõl az államháztartással szemben havi, évközi (negyedéves), éves bevallás benyújtására kötelezett adózók részére” címû nyomtatványon bevallani.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Szakképzési hozzájárulás aktualítások

A szakképzési hozzájárulás alapja a társadalombiztosítási járulék alapja, mértéke 1,5 százalék.

Az elsõ félévre elõleget kell fizetni, ennek mértéke a tárgyfélévi bruttó kötelezettség, azonban a törvényben szereplõ kötelezettségcsökkentõ tételek az elõleg megállapítása során idõarányosan figyelembe vehetõk.

A kötelezettségcsökkentõ tételek figyelembe vételének fontos feltétele, hogy kifizetésük a tárgyfélév utolsó naptári napjáig megtörténjen! Ez azt jelenti, hogy a naptári évtõl eltérõ üzleti évûnek nem számító hozzájárulásra kötelezettnek a kötelezettségcsökkentõ tételek kifizetésérõl (átutalásáról) 2010. június 30-áig kell gondoskodnia, ez egyaránt vonatkozik a számviteli törvény hatálya alá tartozókra és a személyi jövedelem adóról szól törvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra is.

Kötelezettségcsökkentésként két lehetõség merül fel. Az egyik, hogy a kötelezett tárgyévben ún. fejlesztési támogatást utal át a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényben meghatározott fejlesztési támogatásra jogosult részére, a másik a saját dolgozó képzésére fordított összeg figyelembe vétele az elõleg megállapítása során. Fejlesztési támogatás nyújtása esetén, amennyiben azt a kötelezett térségi integrált szakképzõ központ fenntartójának, speciális készségfejlesztõ speciális szakiskolának, központi képzõhelynek utalja, a bruttó kötelezettség maximum 60 %-a, felsõoktatási intézmény részére történõ utalás esetén 30 %-a számolható el e címen. Saját munkavállaló számára felnõttképzési szerzõdés, tanulmányi szerzõdés vagy a tanulmányok folytatására történõ munkáltatói kötelezés alapján megszervezett képzés költségeivel, a mikro- és kisvállalkozások esetében a bruttó kötelezettség 60 %-a, egyéb hozzájárulásra kötelezettek esetében 33 százaléka vehetõ figyelembe kötelezettségcsökkentõ tételként. A saját munkavállaló részére történõ képzés során figyelembe vehetõ költségeket és további más, a költségek szakképzési hozzájárulás terhére történõ elszámolását lehetõvé tevõ feltételeket a 15/2009. (VII. 24.) SZMM rendelet tartalmazza.

A kötelezettségcsökkentõ tételek kapcsán fontos arra figyelni, hogy a bruttó kötelezettség annak legfeljebb 60 százalékáig csökkenthetõ, így ha a fejlesztési támogatásra és a saját dolgozó képzésre tekintettel egyaránt keletkezik kötelezettségcsökkentõ tétel, ha azok együttes összege meghaladja a bruttó kötelezettség 60 százalékát, abban az esetben is csak a bruttó kötelezettség 60 százaléka vehetõ csökkentõ tételként figyelembe, 40 százaléka bevallandó és befizetendõ az adóhatóság részére.

A befizetési kötelezettségnek 2010. július 20-áig az APEH Szakképzési hozzájárulás beszedési számlára történõ befizetéssel tudnak elget tenni.

Az APEH Szakképzési hozzájárulás beszedési számla száma: 10032000-06056061, az adónem kódja: 182.

Az egyszerûsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá tartozó adóalanyok nem a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, hanem az Eva törvény 16/A §-a alapján teljesítik kötelezettségüket. Eszerint évközben negyedévente fizetik meg a szakképzési hozzájárulási kötelezettségüket, bevallani azonban csak egyszer, az eva bevallásukban fogják negyedéves bontásban. Így ezen adóalanyoknak 1001-es bevallást szakképzési hozzájárulás miatt nem kell benyújtaniuk, de más, a bevalláson szereplõ kötelezettségüket az evás adóalanyok is ezen a nyomtatványon teljesítik.

Forrás: www.apeh.hu
APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatósága

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra