Szálláshelyszolgáltatók idegenforgalmi adó kötelezettsége

Forrás: Önadózó

Címkék: idegenforgalmi adó


A szálláshelyszolgáltatónak az általa beszedett idegenforgalmi adóról bizonylatot kell kiállítania a magánszemélyek számára, és az adóalanyokról, az eltöltött vendégéjszakákról nyilvántartást kell vezetnie. Ezen nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie az adó alapjának, összegének, az adókedvezményeknek és az adómentességeknek a megállapítására, ellenőrzésére.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) rendelkezései értelmében az idegenforgalmi adó alanya az adott önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltöltő magánszemély. A Htv. 34. § (1) bekezdése értelmében az idegenforgalmi adó beszedésére és befizetésére kötelezett a szállásadó, aki az adót a szállásdíjjal együtt kötelezett beszedni. Ez azt jelenti, hogy a szállásadónak törvényben előírt kötelezettsége az idegenforgalmi adót beszedni a vendégektől. 

Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett idegenforgalmi adóról bizonylatot kell kiállítania a magánszemélyek számára, és az adóalanyokról, az eltöltött vendégéjszakákról nyilvántartást kell vezetnie. Ezen nyilvántartásnak alkalmasnak kell lennie az adó alapjának, összegének, az adókedvezményeknek és az adómentességeknek a megállapítására, ellenőrzésére. 

Az idegenforgalmi adót a beszedést követő hónap 15. napjáig kell megfizetni az önkormányzati adóhatóság felé. Az idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezettnek akkor is be kell fizetnie, ha annak beszedését elmulasztotta. 

A leírtakat alapján megállapítható, hogy a vendégektől beszedett idegenforgalmi adó nem része a szolgáltatás ellenértékének. A beszedésre kötelezett a beszedett adóval nem rendelkezhet sajátjaként, ezért az nem minősül a tevékenység bevételének.

***

Egyéni vállalkozók adózási kézikönyve

Adótippek az átalányadó, a vállalkozói Szja és az új kata alkalmazásához ● Hogyan vegyük ki a pénzt vállalkozásból? ● Adózás- és könyveléstechnikai tudnivalók ● Működési szabályok a vállalkozásban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is ● Megrendelés és további infó: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra