Számlatömbből kiállított számlákra vonatkozó szabályok

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: kézi számla, nyomdai úton előállított számla


Csak az adóhatóság által megállapított sorszámtartománynak megfelelő számla alkalmazható. A nyomtatványt szigorú számadás alá kell vonni. Az online számla adatszolgáltatást is teljesíteni kell

Számla minden olyan okirat, amely megfelel az Áfa tv. X. fejezetében meghatározott feltételeknek. A számlával egy tekintet alá esik minden olyan okirat, amely kétséget kizáróan az adott számlára hivatkozva annak adattartalmát módosítja és megfelel az Áfa tv-ben  meghatározott feltételeknek.

A számla papíralapon és elektronikus úton is kibocsátható.

A nyomtatványként nyomdai úton előállított számla esetében az Áfa tv. számlázásra vonatkozó rendelkezései mellett a Számlarendelet előírásait is figyelembe kell venni. Így többek között a következőket:

1. Csak az adóhatóság által megállapított sorszámtartománynak megfelelő számla alkalmazható.

A kiadott sorszámtartományok lekérdezésére a Nemzeti  Adó és Vámhivatal (NAV) honlapján az Adatbázisok rovaton belül itt van lehetőség:
https://nav.gov.hu/adatbazisok/szigoru.

2. A nyomtatvány előállítója, illetve forgalmazója a nyomtatványt kizárólag áfaalanynak értékesítheti, a nyomtatvány értékesítéséről kibocsátott számlájában fel kell tüntetnie az értékesített nyomtatvány megnevezése mellett annak sorszámtartományát is, valamint a nyomtatvány beszerzőjének adószámát.

3. A nyomtatványt számlaként felhasználó adóalanynak a nyomtatványt szigorú számadás alá kell vonnia.

4. NAV Online számla adatszolgáltatás: amennyiben a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számlában vagy számlával egy tekintet alá eső okiratban az áthárított adó összege az 500 000 forintot eléri vagy meghaladja, az adóalany a számla kibocsátását követő naptári napon belül, egyéb esetben a kibocsátást követő négy naptári napon belül köteles adatot szolgáltatni a NAV Online számla rendszerben. (Áfa tv. 10. M. 3.)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra