Szerda éjfélig lehet benyújtani az szja bevallást

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Május 20-án, vagyis szerdán éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat és rendelkezni az adó 1+1 százalékáról, s ez az adó megfizetésének határideje is. Az egyszerûsített bevallásokat is eddig kell visszaküldeni az adóhatóságnak. A határidõt érdemes betartani, mert a késlekedõkre mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

____________________________________

ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG!

Minden új elõfizetõnek - aki 2009. május 31. napjáig megrendeli az Önadózót - 5.000,-Ft értékû bónuszt adunk, amelyet az alábbi könyvek megvásárlásához felhasználhat. Elõfizetési díj 2009. júniustól decemberig: 8.820,-Ft

Elõfizetés 5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal:  info@onadozo.hu 

Az 5.000,-Ft könyvvásárlási bónusz az Önadózó újság valamennyi régi elõfizetõjét is megilleti 2009. május 31-ig. Az akció keretében megrendelt kiadványokra a 20%-os elõfizetõi kedvezmény nem érvényes. 

Könyvvásárlás régi elõfizetõknek 5.000,-Ft bónusszal: info@onadozo.hu

____________________________________

Kedden délelõttig 2,4 millió (0853-as) szja bevallás érkezett be az adóhatósághoz - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH) sajtóosztálya az MTI érdeklõdésére. Ezekbõl a 2,2 millió darab hibátlan bevallást már könyvelték, 140 ezer még feldolgozásra vár, 63 ezer darab pedig javításra szorul. Sokan az idén is utolsó pillanatig várnak a bevallás elkészítésével, a korábbi tapasztalatok szerint szerdán még 600-700 ezer bevallás várható. 

    A határidõt érdemes betartani, mert arra magánszemélyre, aki késlekedik, és nem menti ki magát, 200 ezer forintig terjedõ mulasztási bírságot szabhat ki az APEH. A pontos kitöltésre is célszerû figyelni, mert a hibás bevallás a jogszabály szerint 20 ezer forint mulasztási bírsággal sújtható.

    A papíralapú bevallásnál gyakori hiba, hogy az adózó nem írja alá a bevallást vagy "elírja" az adóazonosító számot - márpedig ilyenkor a bevallás hibásnak minõsül, függetlenül attól, hogy számszakilag tökéletesen töltötték ki. Sokan a bevallás fõlapján elfelejtik megjelölni, hogy a visszaigényelhetõ összeget vissza szeretnék kérni. 

    Figyelni kell arra is, hogy a kifizetõ által levont adóelõleget a megfelelõ sorba írjuk be, ne saját kötelezettségként, hanem a kifizetõ által levont adóelõlegként, különben a bevallás szerint fizetési kötelezettség keletkezhet. 

    Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény esetében arra kell ügyelni, hogy ne saját folyószámlánk számát, hanem a pénztárét tüntessük fel az utalás helyeként. Többen elfeledkeznek különadó fizetési kötelezettségük bevallásáról is. Az utóbbi két hibát egyébként csak azok követhetik el, akik nem az adóhatóság internetes programjával készítik el bevallásukat, a kitöltõ program ugyanis ilyen esetekben figyelmezteti az adózót.

    Ha valakinek gondot okoz az adó befizetése, és szja tartozása nem haladja meg a 100 ezer forintot, az idei évtõl a bevallásban kérheti annak legfeljebb négy egyenlõ részletben történõ pótlékmentes megfizetését; ha valakinek ennél hosszabb idõre volna szüksége, azt külön kell kérnie.

    Az szja 1+1 százalékáról rendelkezõ nyilatkozatok benyújtásának határideje is május 20-a. Az idén újdonság, hogy a célba érkezõ felajánlásokról az adóhatóság tájékoztatja a felajánlókat. A tájékoztatás kizárólag elektronikusan történik. Az a magánszemély is kaphat tájékoztatást, aki nem elektronikusan nyújtotta be a bevallását, ha ezt külön kéri, és legkésõbb a tájékoztatás elküldéséig az okmányirodánál regisztráltatja magát.

MTI

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra