Szja elõleg változások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadóz

A munkáltató az új adótáblát a 2009-es adóév június 30-át követõ idõszakára kifizetett nem önálló tevékenységbõl származó bevételek – azaz elsõ alkalommal jellemzõen az augusztusban kifizetett július havi bér – adóelõlegének meghatározásakor veszi figyelembe. A kifizetõ – ha a magánszemély nyilatkozata alapján a göngyölítéses módszert alkalmazza – a 2009. június 30-át követõ idõszakban juttatott bevétel esetében az adótábla szerint várható számított adót az új adótábla szerint határozza meg...

_______________________________________

ÖNADÓZÓVAL - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

Szja elõleg változások

Az egyes adótörvények és azzal összefüggõ egyéb törvények módosításáról szóló 2009. évi XXXV. törvény 15. §-a alapján 2009. adóév egészére vonatkozóan az összevont adóalap adójának meghatározásához szolgáló adótábla – változatlan adómértékek mellett – alsó sávhatára 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelkedett. A fenti változás az adóelõleg megállapítására vonatkozó elõírásokat a következõképpen érinti:

A munkáltató, a bér kifizetõje, a társas vállalkozás, a polgári jogi társaság (a továbbiakban együtt: munkáltató) az új adótáblát a 2009-es adóév június 30-át követõ idõszakára kifizetett nem önálló tevékenységbõl származó bevételek – azaz elsõ alkalommal jellemzõen az augusztusban kifizetett július havi bér – adóelõlegének meghatározásakor veszi figyelembe. A kifizetõ – ha a magánszemély nyilatkozata alapján a göngyölítéses módszert alkalmazza – a 2009. június 30-át követõ idõszakban juttatott bevétel esetében az adótábla szerint várható számított adót az új adótábla szerint határozza meg. A 2009-es adóév második félévben kifizetett, kiutalt adóköteles társadalombiztosítási ellátás után fizetendõ adóelõleget szintén az új adótábla szerint kell megállapítani.

A munkáltató által 2009. elsõ félévre levont adóelõleg egyes esetekben – jellemzõen az 1,7 millió forintnál magasabb éves jövedelemmel rendelkezõ magánszemélyek esetében – meghaladja az erre az idõszakra az új adótábla szerint fizetendõ adóelõleget. Az ily módon „túlvont” adóelõleget – az 1,9 millió forintnál magasabb éves jövedelemmel rendelkezõ magánszemélyek esetében jellemzõen 18 ezer forintot – a munkáltató a következõképpen juttatja vissza a magánszemélynek:

A munkáltató a 2009. elsõ félévre juttatott nem önálló tevékenységbõl származó bevételek adóelõlegét az új adótábla alapján is meghatározza. Amennyiben az így kiszámított adóelõlegek összege kisebb, mint a 2009. elsõ félévben ténylegesen levont adóelõlegek összege, a különbözetet a 2009. második félévre megszerzett bevételek – azaz elsõ alkalommal jellemzõen az augusztusban kifizetett július havi bér – adóelõlegét csökkentõ tételként veszi figyelembe. Ez a csökkentõ tétel az adójóváírás, a családi kedvezmény és a súlyosan fogyatékos magánszemélyek adókedvezményének figyelembe vétele után fennmaradó adóelõleg összegét csökkenti mindaddig, amíg a különbözet el nem fogy. Ezen a jogcímen utoljára a 2009. december hónapra megszerzett nem önálló tevékenységbõl származó bevétel adóelõlege csökkenthetõ.

Amennyiben a magánszemély munkahelyet vált, az új munkáltató a fenti feltételek megléte mellett a még figyelembe nem vett adóelõleg csökkentõ tétel összegét figyelembe veheti az adóév végéig, az adóelõleg levonása során.

Forrás: www.apeh.hu

***

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 4.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra