Szlovákia különszám

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az Önadózó 2009 februári száma akár Szlovákia különszámnak is tekinthetõ. Külön írásban foglalkozunk a Szlovákiában történõ cégalapítás, munkavállalás és adózás kérdéseivel - és egy igen részletes írásban tárgyaljuk a szlovák-magyar kettõs adóztatási egyezmény gyakorlatát is.

_________________________________

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 15.120,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Az Önadózó megvásárolható az In Medio és Relay hírlapüzletekben.  Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

_________________________________

CÉGALAPÍTÁS, MUNKAVÁLLALÁS, ADÓZÁS SZLOVÁKIÁBAN

Folytatjuk kitekintõ sorozatunkat, melynek célja a szomszédos országok adórendszerének   bemutatása.  A médiából szinte naponta kapunk híreket Szlovákiáról, melyek néha bizony eléggé megtévesztõen hangzanak, gyakran ellentmondást fedezhetnek fel bennük a szakértõk. A magyar vállalkozók felkapnak egy-egy hírt, mely azután futótûzként terjed, de nem biztos, hogy az állítás teljes mértékében megfelel a valóságnak. Írásunkban szeretnénk tisztázni a félreértéseket, és ismertetni a tényeket. Bemutatjuk tehát Szlovákiát, sokat emlegetett, szomszédunkat – adózási, munkavállalási és cégalapítási megközelítésben.  Itt olvasható másik írásunkban a részletesen tárgyaljuk a szlovák-magyar kettõs adóztatási egyezményt is.

SZLOVÁK-MAGYAR KETTÕS ADÓZTATÁSI EGYEZMÉNY ALKALMAZÁSA A GYAKORLATBAN

Szlovákia mind közelsége, mind az ott található magyar kisebbség, és nem utolsósorban a kedvezõ adórendszerére tekintettel oda települõ harmadik országbeli és magyar vállalkozások miatt szoros kapcsolatban áll a magyar gazdasággal. Ráadásul 2004. május 1-je óta, amikor mindkét állam csatlakozott az Európai Unióhoz, mind a vállalkozások, mind a munkaerõ számára csak kisebb akadályt jelent az államhatár. Így a két állam között ingázók száma megnõtt, és a határ közelében letelepedett vállalkozások is könnyebben és szívesebben nyújtanak szolgáltatásokat a másik államban.  A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok azonban az adózási viszonyok bonyolultabbá válását is feltétlenül magukkal hozzák. Hiszen egyértelmû, hogy egy csak belföldi gazdasági kapcsolatokkal bíró vállalkozás vagy magánszemély számára elegendõ a belföldi adózással kapcsolatos szabályok részleges ismerete, sõt például egy munkáltatói adómegállapítást választó munkavállaló számára az ismeretek teljes hiánya is. Ezzel szemben a határon átnyúló adóügyek esetében érdemes tisztában lenni mindkét állam általános és a külföldiekre vonatkozó speciális adózási szabályaival, továbbá a két állam között fennálló, a kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló nemzetközi egyezménnyel, és esetlegesen a kapcsolódó más nemzetközi, például Európai Uniós szabályokkal. Az alábbi cikk a magyar-szlovák kapcsolatokban érintett adózók számára próbál a fenti jogszabályok megértéséhez segítséget nyújtani, különös súlyt fektetve a kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló nemzetközi egyezmény elõírásaira.  

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 15.120,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra