Tájékoztató az utazásszervezési szolgáltatásról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az az adóalany, aki (amely) az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény XVI. fejezete szerinti idegenforgalmi különös adózási mód alkalmazását korábban már bejelentette az adóhatóság felé, annak az utazásszervezési árrés-adózás alkalmazását 2007. december 31-ig bejelentenie nem szükséges.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: új áfatörvény) XV. fejezete rendezi az utazásszervezési szolgáltatás nyújtására vonatkozó különleges áfa-szabályokat.

Az árrés-adózás alá esõ utazásszervezési szolgáltatást 2008. január 1-tõl már nem csak utazási iroda, hanem az új áfatörvény 206. § (1) bekezdés a) pontja alapján minden olyan adóalany nyújtja, aki (amely) saját nevében utasnak nyújt olyan szolgáltatást, amelynek teljesítéséhez saját nevében, de az utas javára megrendelten, más adóalany vagy adóalanyok által teljesített szolgáltatásnyújtás, termékértékesítés (így különösen: személyszállítás, szálláshely-szolgáltatás, ellátás, és idegenvezetés) szükséges. A korábbiakkal ellentétben az utazásszervezési árrés-adózás már nem csak utazási csomagra vonatkozóan alkalmazandó, hanem bármely – akár egy komponensû – olyan szolgáltatásra is, amelyet utazásszervezõ nyújt utasnak, ideértve a 24 órát meg nem haladó utazásszervezési szolgáltatást, illetve az olyan szolgáltatást is, amely éjszakai szálláshelyadást nem tartalmaz. 

További fontos új szabály, hogy az utazásszervezésre vonatkozó árrés-adózás 2008. január 1-tõl kötelezõen alkalmazandó minden olyan szolgáltatás vonatkozásában, amely utazásszervezési szolgáltatásnak minõsül, azaz, ha bármely adóalany ilyen szolgáltatást nyújt utasnak – függetlenül attól, hogy az utazásszervezés adott esetben a fõtevékenysége, vagy azt csak eseti jelleggel végzi – nem a normál szabályokat, hanem az utazásszervezési árrés-adózási szabályokat kell alkalmaznia.

Az utazásszervezési tevékenység esetén az adóalap az utazásszervezõ árrése, amely az utas által térítendõ összegnek és az utazásszervezõ adóalany által más adóalanytól igénybevett szolgáltatás adót is tartalmazó összegének a különbözete. Adózás értelemszerûen csak pozitív árrés esetén merülhet föl, azaz, ha az árrés negatív, akkor árrésként nulla összeget kell figyelembe venni, így ekkor adófizetési kötelezettség nem keletkezik. Abban az esetben azonban, ha az árrés pozitív, akkor ez az árrés adóalapot képez, amelyre vonatkozóan az általános forgalmi adót rászámolva kell megállapítani.

Tekintettel arra, hogy az új áfatörvénynek nincsen olyan – az általános szabályoktól eltérõ – rendelkezése, amely szerint az utas felé kiállított számlán az utazásszervezõ nem tüntethet föl adómértéket és adóösszeget, így 2008. január 1-tõl az utazásszervezõ a számlázás során az általános szabályok szerint köteles eljárni, azaz a számlában az adóalapot (tehát az árrést) és az arra jutó áthárított adó összegét is föl kell tüntetnie. Az utas az utazásszervezõ adóalany által áthárított adót elõzetesen felszámított adóként veheti figyelembe, így amennyiben az adólevonás feltételei fennállnak, akkor levonható adóként kezelheti. Fontos szabály ugyanakkor, hogy az utazásszervezõ nem jogosult a más adóalanyoktól igénybevett szolgáltatások árában foglalt áfa levonására az új áfatörvény 212. §-a alapján.

Ha elõlegfizetés történik, akkor az elõleget úgy kell tekinteni, mint amely az utazásszervezõ által számított árréshez viszonyítottan az adó arányos összegét is tartalmazza.

Az utazásszervezési szolgáltatás teljesítés helye az a hely, ahol az utazásszervezõ gazdasági céllal letelepedett.

2008. január 1-tõl kezdõdõen továbbra is adómentes az utazásszervezõ által nyújtott azon utazásszervezési szolgáltatás, amely a Közösség területén kívül, tehát harmadik országban teljesül.

Az árrést 2008. január 1-tõl minden esetben utanként kell megállapítani. A 2007-ben önálló pozíciószámon nyilvántartott – még le nem zárt – utakat az adóalany köteles 2007. december 31. napjával lezárni, és a lezárás során megállapított árrésre vonatkozó adót a bevallásába beállítani (új áfatörvény 269. § (6) bekezdés). Az árrés megállapításánál a bevallás benyújtásáig beérkezett szolgáltatói számlák természetesen figyelembe vehetõk. Amennyiben ezt követõen még érkeznek olyan szolgáltatói számlák, amelyek ezen, önálló pozíció számon nyilvántartott utakhoz kapcsolódnak, akkor ezen számlák figyelembe vételével a 2007. december 31-i lezárás során megállapított adó utóbb korrigálható.

Megjegyzendõ továbbá, hogy függetlenül attól a ténytõl, hogy az utazásszervezési szolgáltatásra vonatkozó árrés-adózás ilyen tevékenység folytatása esetén kötelezõen alkalmazandó, figyelemmel kell lenni arra is, hogy az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 22. § (1) bekezdés d) pontja alapján az általános forgalmi adó alanya az adóköteles tevékenysége megkezdésének bejelentésével egyidejûleg nyilatkozik arról, hogy az adómegállapítás melyik különleges módját alkalmazza. Az Art. 22. § (2) bekezdése értelmében ezt a nyilatkozatot az adóalany a változtatást megelõzõ adóév utolsó napjáig jogosult megváltoztatni.

Mindezek alapján – függetlenül attól, hogy az utazásszervezési árrés-adózás alkalmazása nem az adóalany választásán alapul – annak tényérõl, hogy ilyen tevékenységet és ehhez kapcsolódóan utazásszervezési árrés-adózást alkalmaz, az adóalany köteles nyilatkozni az adóhatóság felé, amely nyilatkozatot az utazásszervezési tevékenység megkezdésének bejelentésével egyidejûleg kell megtenni.

Az az adóalany, aki (amely) az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény XVI. fejezete szerinti idegenforgalmi különös adózási mód alkalmazását korábban már bejelentette az adóhatóság felé, annak az utazásszervezési árrés-adózás alkalmazását 2007. december 31-ig bejelentenie nem szükséges.

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. A 2007. december 31-ig beérkezõ 2008. évi új Önadózó elõfizetése esetén a 2007. novemberi számot ajándékba megküldjük. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra