Tárgyi eszközzel kapcsolatos utólagos korrekció

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A tárgyi eszközzel kapcsolatos utólagos korrekció az alanyi adómentesség idõszakában

_______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján + Heti Online hírlevél. Elõfizetési  díj  2009. évre szeptembertõl decemberig: 5.040,-Ft.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  Önadózó elektronikus bemutató szám letöltése itt.

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_______________________________________

A tárgyi eszközzel kapcsolatos utólagos korrekció az alanyi adómentesség idõszakában

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 135. § (2) bekezdése értelmében, az adóalany köteles utólagos kiigazítást elvégezni az áfatörvény 135. § (1) bekezdésben meghatározott idõn belül, ha a levonható elõzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezõkben változás következik be a tárgyi eszköz rendeltetésszerû használatbavételének idõpontjához képest, és a számítás eredményeként adódó különbözet összege abszolút értékében kifejezve eléri vagy meghaladja a 10.000 forintot.

Az áfatörvény 187. § (2) bekezdés a) és b) pontja értelmében, ha az adóalany alanyi adómentességet választott, az alanyi adómentesség idõszakában az adóalany alanyi adómentes minõségében adófizetésre nem kötelezett, elõzetesen felszámított adó levonására nem jogosult. Az áfatörvény 120. §-ának felvezetõ szövege szerint adólevonási jog kizárólag csak az adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás érdekében történõ beszerzések kapcsán érvényesíthetõ, az alanyi adómentesség idõszaka alatt azonban az adóalanynál – az alanyi adómentes minõségének vonatkozásában – adóköteles tevékenység nem értelmezhetõ, minthogy az áfatörvény fent hivatkozott 187. § (2) bekezdés a) pontja alapján az adóalany e minõségében adófizetésre nem kötelezett. Az ebbõl - valamint az áfatörvény 187. § (2) bekezdése b) pontjának speciális elõírásából is – következõ, az alanyi adómentes minõség tekintetében fennálló levonási tilalom alapozza meg, hogy az áfatörvény 135. § (2) bekezdésének alkalmazásában az adóalany által beszerzett tárgyi eszközre jutó elõzetesen felszámított - és levont - áfa összegét meghatározó tényezõkben bekövetkezett változásnak kell tekinteni azt is, ha az általános szabályok szerint adózó adóalany utóbb – a tárgyi eszköz beszerzését követõen – alanyi adómentességet alkalmaz. Így az áfatörvény 135. § (2) bekezdésében foglalt utólagos korrekciós kötelezettség eredményeként az adóalany pótlólagos adófizetési kötelezettsége a korábban levont, tárgyi eszközökhöz kapcsolódó elõzetesen felszámított adó meghatározott része tekintetében fennáll az alanyi adómentes idõszakban is, melynek jogalapját az áfatörvény 193. § (2) bekezdésében, 187. § (2) bekezdésében, illetve 135. §-ának (3) bekezdésében foglalt elõírások együttes olvasata teremti meg.

(PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 16975/1/2008.– APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 4007040867)
Forrás: www.apeh.hu

***

EGYSZERES KÖNYVVITEL A GYAKORLATBAN

Útmutató és példatár egyéni vállalkozók,  mezõgazdasági õstermelõk, társadalmi szervezetek könyvvezetési kötelezettségének teljesítéséhez

Aki még nem ismeri – e könyvbõl megtanulhatja, aki már ismeri, e könyv alapján könnyen, gond nélkül és hibátlanul végezheti az egyéni vállalkozók, õstermelõk és társadalmi szervezetek könyvelését.  A könyv a gyakorlati életbõl vett példákkal, magyarázatokkal bemutatja az egyszeres könyvvitel teljes folyamatát, a jobb megértés érdekében mintakönyvelést is ad valamennyi lehetséges gazdasági esemény pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyvelésére.

A könyv teljesen az alapoknál kezdi a könyvviteli feladatok bemutatását, így külön fejezetben foglalkozik a hagyományos, kézzel vezetett könyvelés technikájával is. A számítógéppel végzett könyvvitel is önálló fejezet a könyvben, amelyet jobban meg lehet érteni, ha ismert elõttünk a kézi megoldás is.  Összefoglalóan bemutatjuk a társadalmi szervezetek egyszerûsített mérleg és eredmény-levezetés megállapításának szabályait, továbbá az egyéni vállalkozókon túl speciálisan a  mezõgazdasági õstermelõk jogállását, adózási, járulékfizetési és könyvvezetési lehetõségeit.

Ajánljuk e könyvet magánkönyvelõknek, könyvelõirodáknak – de a feladat iránt érdeklõdõ vállalkozóknak, õstermelõknek, társadalmi szervezeteknek egyaránt.

A szerzõ, Regõs Gábor az Önadózó újság egyik alapítója, a Könyvelõirodák Országos Szövetségének elnöke, 1979 óta foglalkozik könyvviteli programszervezéssel. A mai napig gyakorló könyvelõ és adótanácsadó.

A könyv PÉLDATÁRAT tartalmaz az egyes gazdasági események pénztárkönyvi és naplófõkönyvi könyveléséhez.

A könyv FÜGGELÉKÉBEN szerepel a kézzel vezetett pénztárkönyv és naplófõkönyv mintája.

A könyvhöz jár egy bemutató (demo) CD LEMEZ, amely az egyszeres könyvvitel számítógépes programját tartalmazza.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. 2009
Terjedelem: 329 oldal
Ára: 9.900,-Ft + postaköltség (Önadózó elõfizetõknek 20% kedvezménnyel: 7.920,-Ft!)

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra