Társas vállalkozónak nem minősülő, jogi személyekben munkát végzők járulékfizetése

Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Gergely Katalin

Címkék: tisztségviselők járulékfizetése


Nem minősül társas vállalkozásnak számos Ptk. szerinti jogi személy, így például a szövetkezet, az alapítvány. Ebből kifolyólag e jogi személyek tagjai nem minősülhetnek társadalombiztosítási értelemben társas vállalkozónak. Ugyanakkor a Tbj. 6. § (2) bekezdése alapján e kör tekintetében is fennállhat biztosítási és járulékfizetési kötelezettség a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyra (megbízási, vállalkozási szerződés) vonatkozó szabályok szerint.

    Így munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében munkát végző személynek kell tekinteni azt is, aki

    • gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselője,
    • alapítvány, egyesület, egyesületek szövetsége, társasház közösség, köztestület, kamara, európai részvénytársaság, egyesülés, európai gazdasági egyesülés, európai területi társulás, vízgazdálkodási társulat, erdőbirtokossági társulat, egyéb állami gazdálkodó szerv, egyes jogi személyek vállalata, közös vállalat, egyéni cég, szövetkezet, lakásszövetkezet, európai szövetkezet, állami vállalat, egyes jogi személyek vállalata, vállalatcsoport, Munkavállalói Résztulajdonosi Program szervezeteinek, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak, magánnyugdíjpénztárak tisztségviselője, vezető tisztségviselője, vagy e szervezetek felügyelőbizottságának tagja.

    A biztosítási kötelezettség létrejötte két feltételhez kötött. Egyrészt feltétel, hogy az e tevékenységből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem (azaz a tiszteletdíj, díjazás) elérje a minimálbér 30 százalékát, vagy naptári napokra annak harmincad részét (2024-ben 80 040 Ft, 2 668 Ft). További feltétel a magyarországi biztosítási kötelezettség fennállásának, hogy a munkát Magyarországon vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló közösségi rendelet hatálya alá tartozó másik tagállam, vagy Magyarország által kötött kétoldalú szociális biztonságról szóló egyezményben részes másik állam területén végezze az érintett.

    Kérdés: Egy újonnan létrehozott alapítványban a kuratóriumnak kettő tagja van. Tiszteletdíjban nem részesülnek jelenleg. Kérdésként merül fel, hogy a kuratórium tagjainak jogviszonya mi lehet és szükséges-e a bejelentésük a ’T1041-es formanyomtatványon? Vonatkozik-e a társas vállalkozókra irányadó minimum járulékfizetési kötelezettség, amennyiben e jogviszonyuk mellett nem rendelkeznek 36 órás munkaviszonnyal?

    Fontos leszögezni, hogy az alapítvány nem társas vállalkozás, így a kuratórium tagjai nem minősülnek társas vállalkozónak. A kérdésben említett tisztségviselőkre – feltéve, hogy havi tiszteletdíjuk eléri a minimálbér 30 százalékát – választott tisztségviselőként terjed ki a biztosítás, és a járulékfizetési kötelezettséget is e szerint kell teljesíteni (fentebb leírtak).

    Amennyiben biztosítottnak minősül a kuratórium tagja, úgy természetesen a ’T1041-es nyomtatványon be kell jelenteni. Abban az esetben, ha tiszteletdíj kifizetésére nem kerül sor, akkor nem keletkezik társadalombiztosítási kötelezettség (azaz biztosítotti bejelentést sem kell teljesíteni). Amennyiben a kuratórium tagja munkaviszonyban látja el tevékenységét, úgy a biztosítotti bejelentést a munkavégzés megkezdése előtt már teljesíteni kell, tekintettel arra, hogy a munkaviszony biztosítási kötelezettséget eredményez függetlenül a munkaórák számától és a díjazás mértékétől.

    FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

    Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


    Vissza az előző oldalra

    Webáruház

    Szabályzatok

    Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

    E-Könyvek

    E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

    Szakkönyvek

    Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

    E-Start

    Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


    Vissza az előző oldalra