TEÁOR számok változása - 2008

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, az állami adóhatóság 2008. január 31. napjáig hivatalból módosítja a rendeletnek megfelelõen. Egyébként az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme kb. 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül.
www.kezikonyvek.hu

M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu

***

Tájékoztató a TEÁOR és a szakmakód struktúra változásáról, és ennek megfelelõen a tevékenységek besorolásának módosításáról

2006. december végén elfogadásra került, és 2007. január 19-tõl hatályba lépett „Az Európai Parlament és a Tanács 1893/2006/EK rendelete (2006. december 20.) a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev.2. rendszerének létrehozásáról és a 3037/90/EGK tanácsi rendelet, valamint egyes meghatározott statisztikai területekre vonatkozó EK-rendeletek módosításáról” (továbbiakban: rendelet). A rendelet 2008. január 1-jétõl teljes egészében kötelezõ és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. Ennek következtében a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentõsen megváltozik, ezért a tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban is át kell vezetni. Az átsorolások megvalósítását nehezíti az a tény, hogy az új nomenklatúrák (TEÁOR’08, szakmakód’08) részletesebbek, és struktúrájuk lényegesen eltér a jelenlegiektõl, ezért az esetek mintegy felében nem végezhetõ el automatikus átsorolás, az új nomenklatúrák szerint helyesen besorolni a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek többségét csak megkérdezésük útján lehet.

Az új TEÁOR’08 és szakmakód’08 nómenklatúrák, a tartalmi meghatározások, valamint a fordítókulcsok a Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban: KSH) honlapján megtekinthetõek.

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társaságok által a létesítõ okiratban fel nem tüntetett, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett, valamint a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ egyéb társaságok és szervezetek, valamint külföldi vállalkozások által 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, az állami adóhatóság 2008. január 31. napjáig hivatalból módosítja a rendeletnek megfelelõen. Azon, elõzõekben említett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan - az adózók megkérdezése nélkül - nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig.

Az egyéni vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató vállalkozók esetében a vállalkozók nyilvántartását vezetõ szerv nyilvántartásában nem szereplõ, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett, valamint az egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkezõ, adószám birtokában adóköteles tevékenységet folytató magánszemélyek által 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon szakmakódokat, amelyek az érvényes szakmakódokról szóló 8002/2004. (SK 5.) KSH-APEH együttes tájékoztató és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ szakmakód szerinti besorolássá, az állami adóhatóság 2008. január 31. napjáig hivatalból módosítja a rendeletnek megfelelõen. Azon, elõzõekben említett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan - az adózók megkérdezése nélkül - nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig.

2008. január 1-jétõl a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek által folytatott tevékenységek állami adóhatósághoz történõ bejelentésére kizárólag a TEÁOR’08, illetve a szakmakód’08 nomenklatúrák alapján van lehetõség.

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2007. december 31-ig: 980,-Ft/hó. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu

Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra