Több mint 200 milliárd forint KKV-hitelezésre

ART

Nyomtatás
Forrás: PM

Újabb, 50 milliárd forintnyi hitelt tesz elérhetõvé a kormány az 1 400 milliárd forintos válságkezelõ és gazdaságélénkítõ csomag részeként a kis- és közepes vállalkozásoknak.

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________

Több mint 200 milliárd forint KKV-hitelezésre, duplájára emelkedõ állami viszontgarancia-keret

Újabb, 50 milliárd forintnyi hitelt tesz elérhetõvé a kormány az 1 400 milliárd forintos válságkezelõ és gazdaságélénkítõ csomag részeként a kis- és közepes vállalkozásoknak. Egyúttal, annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok forrásaikat hitelezésre, a kis- és középvállalkozások számára biztosított likviditás növelésére használják, a kormány duplájára, 450 milliárd forintról 900 milliárd forintra kívánja emelni a jövõ évi költségvetésben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. számára biztosított állami viszontgarancia-keretét. Ez jelentõsen növeli az államilag támogatott garanciával felvehetõ hitelek összegét.

Bõvülõ források a vállalkozásoknak

A napokban hét kereskedelmi bank írja alá azokat a szerzõdéseket, amelyek alapján összesen 50 milliárd forintos kerettel elindulhat az Új Magyarország KKV Hitel a következõ hetektõl.

A KKV-hitelt fejlesztésekre, beruházásokhoz, illetve beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozáshoz igényelhetik mikro-, kis- és közepes vállalkozások, 10-100 millió forintig, kedvezõ kamatozással, akár tíz év futamidõre, két év türelmi idõvel.

A hét bank, amely most csatlakozik a programhoz és várhatóan ez év végétõl – jövõ év elejétõl kínálja a hitelt:

·        CIB Bank Zrt.

·        Erste Bank Hungary Nyrt.

·        Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.

·        Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

·        Magyarországi Volksbank Zrt.

·        OTP Bank Nyrt.

·        UniCredit Bank

 
Duplájára emelt állami viszontgarancia-keret

Annak érdekében, hogy a kereskedelmi bankok a kis- és középvállalkozásokat továbbra is megfelelõ mértékben hitelezzék, a kormány fel kívánja emelni a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. számára biztosított állami viszontgarancia-keretet. Ez a keret az idén 450 milliárd forint, ami jövõre 900 milliárd forintra emelkedhet. A keret nagymértékben megnöveli a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garancianyújtási lehetõségét, csökkenti a hitelnyújtás kockázatát olyan idõszakban, amikor a kereskedelmi bankok kockázatkerülõ magatartása erõsödik.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a hitelek legfeljebb 80 százalékára vállal garanciát, amelynek 70 százalékát viszontgarantálja az állam. Idén eddig több mint 23 000 vállalkozás vett igénybe ilyen jellegû hitelt. Ez összesen mintegy 280 milliárd forint értékû garancianyújtást eredményezett, és 320 milliárd forint hitelösszeg felvételéhez járult hozzá a KKV-szektorban.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. teljes garanciavállalási állománya jelenleg meghaladja a 410 milliárd forintot.

A fenti intézkedésekkel a kormány célja egyrészt az, hogy több pénzt juttasson a vállalkozásoknak a bankokon keresztül, másrészt, hogy kezességvállalásával pótolja a bankok és ügyfeleik között a válság hatására megingott bizalmat. Ez utóbbival lehet biztosítani, hogy a kereskedelmi bankok a rendelkezésükre álló megnövelt forrásokat a vállalkozások rendelkezésére bocsássák.

Forrás: www2.pm.gov.hu   

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra