Tudnivalók az őstermelők családi gazdaságáról és adózásáról

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: családi gazdaság


Az őstermelők családi gazdasága tagjai az átalányadózást abban az esetben alkalmazhatják, ha a családi őstermelői tevékenység keretében végzett őstermelői tevékenység bevétele az adóévben nem haladja meg a tagok (ideértve a képviselőt is) adóév utolsó napja szerinti létszáma és az éves minimálbér tízszerese szorzatának összegét, de legfeljebb az éves minimálbér negyvenszeresét, azaz 2024-ben 128 064 000 forintot.

Az őstermelők családi gazdasága olyan termelési közösség, ami önálló jogalanyisággal és a tagok vagyonától elkülönült vagyonnal nem rendelkezik, legalább két, egymással hozzátartozói láncolatban álló, mezőgazdasági őstermelő tag hozza létre, és benne a mezőgazdasági őstermelők az őstermelői tevékenységüket saját gazdaságukban közösen, valamennyi tag személyes közreműködésével, összehangoltan végzik.

Hozzátartozói láncolaton
a) a közeli hozzátartozói kapcsolatban lévő természetes személyek, valamint
b) az a) pont szerinti személyek hozzátartozói és
c) a b) pont szerinti személyek egyenesági rokonai
által alkotott csoportot kell érteni.

Az őstermelők családi gazdaságára és tagjaira a Csgtv.-ben nem szabályozott kérdésekben a
Ptk. polgári jogi társasági szerződésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Egy mezőgazdasági őstermelő egyidejűleg csak egy őstermelők családi gazdaságának lehet
tagja.

Az őstermelők családi gazdaságának alapítása céljából a mezőgazdasági őstermelő tagok
írásbeli szerződést kötnek, amely tartalmazza: 

• a használatukban lévő mező-, erdőgazdasági hasznosítású földnek, a használatukban lévő mezőgazdasági termelőeszközöknek, az azokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogoknak az őstermelők családi gazdasága tagjai által végzett közös gazdálkodás érdekében való rendelkezésre bocsátást,
• a folytatandó őstermelői tevékenységeket,
• a személyes közreműködés formáját,
• az őstermelők családi gazdaságát képviselő őstermelő személyét,
• az őstermelők családi gazdaságának központját.

Az alapító szerződésben célszerű rendelkezni arról is, hogy az őstermelők családi gazdaságának tagjai milyen arányban részesülnek a nyereségből és miként viselik a veszteséget, mert ennek jelentősége van az egyes tagokra jutó adóköteles jövedelem meghatározásakor. Ha nincs ilyen megállapodás, a közös tevékenység nyeresége és  vesztesége a tagok közt egyenlő arányban oszlik meg.

Az őstermelők családi gazdasága a nyilvántartásba vétellel jön létre. A nyilvántartásba vétel
kérelmezésekor csatolni kell a hozzátartozói minőségről szóló igazolásokat és az őstermelők
családi gazdaságát alapító szerződést.

Az őstermelők családi gazdaságát a NAK veszi nyilvántartásba. Az őstermelők családi  gazdaságának képviselője a nyilvántartásba vétellel válik jogosulttá a képviseletre.

Az őstermelők családi gazdaságának képviselője a többi tag képviseletében az őstermelők családi gazdasága tevékenysége körében az ügyek vitelére jogosult, a többi tag nevében 2022. január 1-től csak azok meghatalmazása esetén szerezhet jogokat és vállalhat kötelezettségeket.

Az őstermelők családi gazdasága tagjainak adózása

A családi őstermelői tevékenység esetén az őstermelők családi gazdasága tagjainak az őstermelői jövedelemre ugyanazt az adózási módot kell alkalmazni.

A tagok a családi őstermelői tevékenység időszakában egymással nem állhatnak munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban. Az ezen feltételnek meg nem felelő családi gazdaság esetében a jövedelem taglétszám alapján történő megosztásának szabálya nem alkalmazható, vagyis a tagoknak önállóan kell megállapítaniuk az adókötelezettségüket.

Az alkalmazandó adózási módot az őstermelők családi gazdaságának képviselőjének kell bejelenteni a NAV felé az őstermelők családi gazdasága minden tagja tekintetében. A bejelentéskor a képviselőnek fel kell tüntetni a tagok nevét és adóazonosító jelét is.

Az őstermelők családi gazdaságának tagjai külön-külön tesznek eleget adókötelezettségüknek, de a bevételekről és a költségekről elegendő egy nyilvántartást vezetni.

Az átalányadózás szabályai

Az őstermelők családi gazdasága tagjai az átalányadózást abban az esetben alkalmazhatják, ha a családi őstermelői tevékenység keretében végzett őstermelői tevékenység bevétele az adóévben nem haladja meg a tagok (ideértve a képviselőt is) adóév utolsó napja szerinti létszáma és az éves minimálbér tízszerese szorzatának összegét, de legfeljebb az éves minimálbér negyvenszeresét, azaz 2024-ben 128 064 000 forintot.

***

Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve (2024)

Kiadványunk összefoglalja az őstermelői tevékenységhez és a családi gazdaság alapításához és működéséhez kapcsolódó jogi, szervezeti teendőket, adózási, bevallási, könyvelési feladatokat és határidőket. A lehetséges adókedvezményeket és mentességeket is számba vesszük, ezzel az olvasó jelentős adóforintokat takaríthat meg. Kiadványunk segítségével kialakítható a saját őstermelői ügyvitel helyes rendje. Kiadványunkkal áttekinthetők az őstermelőket, családi gazdaságokat terhelő ügyviteli, adózási, jogi, szervezeti feladatok és kialakítható a saját ügyvitel helyes rendje. ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is- Megrendelés és további informámáció: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra