Tulajdoni részesedés értékvesztése

Forrás: Önadózó 2024/06 | Szerző: Bíróné Zeller Judit

Címkék: értékvesztés


A tulajdoni részesedést jelentő befektetéseknél (részvényeknél) – függetlenül attól, hogy azt a forgóeszközök, vagy a befektetett eszközök közé sorolták be – értékvesztést kell elszámolni, a befektetés könyv szerinti értéke és piaci értéke közötti különbözet összegében, ha ez a különbözet veszteség, tartósnak mutatkozik és jelentős összegű.

Ha a részesedés mérlegfordulónapi értékelésekor az árfolyamcsökkenés a számviteli politikában meghatározott mértéket meghaladja, és ez a csökkent árfolyam a mérlegkészítés időpontjában is fennáll, és azt megelőzően legalább 10-12 hónapja tapasztalható, akkor indokolt az értékvesztés elszámolása.

Az értékvesztés mértékének meghatározása során figyelembe kell venni

a) a gazdasági társaság tartós piaci megítélését, a piaci megítélés tendenciáját, a befektetés (felhalmozott) osztalékkal csökkentett tőzsdei, tőzsdén kívüli árfolyamát, annak tartós tendenciáját,

b) a megszűnő gazdasági társaságnál a várhatóan megtérülő összeget,

c) a gazdasági társaság saját tőkéjéből a befektetésre jutó részt, külföldi pénzértékre szóló befektetés esetén az üzleti év mérlegfordulónapjára vonatkozó választott devizaárfolyamon átszámított forintértéken.

A piaci megítélés alatt tőzsdén jegyzett részesedéseknél a tőzsdei árfolyamot, tőzsdén nem jegyzett részesedések esetében a tőzsdén kívüli kereskedés árfolyamait indokolt érteni. A mérlegkészítéskori tőzsdei árfolyam abban az esetben megfelelő mérési érték, ha az adott részesedés tőzsdei árfolyama tartósan, tendenciájában csökkent, és a nyilvántartás szerinti érték alatt maradt.

Ha a részesedés mérlegkészítéskori piaci értéke jelentősen és tartósan magasabb, mint a befektetés könyv szerinti értéke (értékvesztéssel csökkentett bekerülési értéke), a különbözettel a korábban elszámolt értékvesztést visszaírással csökkenteni kell. Az értékvesztés visszaírásával a részesedés könyv szerinti értéke nem haladhatja meg a részesedés bekerülési értékét.

A tulajdoni részesedést jelentő befektetések (részesedések) értékvesztését a pénzügyi műveletek ráfordításaként kell elszámolni, az értékvesztés visszaírása a pénzügyi műveletek ráfordításait csökkenti.

A külföldi pénzértékre szóló, tulajdoni részesedést jelentő befektetések mérlegfordulónapi értékelésekor az értékvesztés és annak esetleges visszaírási összegét devizában kell megállapítani, és a nyilvántartási devizaárfolyamon kell azt forintra átszámítva a pénzügyi műveletekben elszámolni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra