Új adócsomag: visszatért a cégautóadó

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Visszahozta a kormány a cégautó új adóztatásának szabályait a szerdán benyújtott új adócsomagban. A visszavont adótörvény-tervezet helyett beadott, az adóadminisztráció csökkentését szolgáló javaslat szerint 2009-tõl tételes cégautó adót kellene fizetni.

________________________________
ÖNADÓZÓ - az adózók lapja 
Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu  

 _______________________________

Új adócsomag: visszatért a cégautóadó

Visszahozta a kormány a cégautó új adóztatásának szabályait a szerdán benyújtott új adócsomagban. A visszavont adótörvény-tervezet helyett beadott, az adóadminisztráció csökkentését szolgáló javaslat szerint 2009-tõl tételes cégautó adót kellene fizetni.

A vagyoni típusú adóvá átalakuló cégautóadó mértéke jövõre 1600 köbcentiméter alatti hengerûrtartalmú személygépkocsi esetében havi 7000 forint, e fölötti hengerûrtalomnál pedig havi 15 ezer forint lenne.

A kormány eredetileg 7 százalékos adómértéket akart bevezetni, a szocialista frakció pedig a tételes adó kivetését támogatta.

A Pénzügyminisztérium által elõterjesztett új adócsomag egyek  mellett egyszerûsítené az igénybe vehetõ adókedvezmények rendszerét: évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos kedvezménykulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint adókedvezmény érvényesíthetõ a jelenlegi jogcímeken. Az egyes jogcímekre vonatkozó egyedi korlátozások megszûnnek.

A jogszabály bevezetné az egyszerûsített bevallást: az adóbevallást az adóhatóság állítja össze a nála rendelkezésre álló adatok alapján, kiszámítja az adót, a magánszemély, ha egyetért, aláírva visszaküldi a bevallást. Ezzel a lehetõséggel azok a magánszemélyek élhetnének, akik olyan jövedelmet szereztek, amelybõl az adót vagy az adóelõleget elõzetesen levonták, és nem végeztek sem egyéni vállalkozói, sem õstermelõi tevékenységet.

A csomag szerint nõne az általány adózás választási lehetõségének értékhatára, általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra. Megszûnne a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik.

A javaslat szerint megszûnne a béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása.

A csomagban szerepel, hogy egyes háztartási szolgáltatásokról - lakásfelújítás, -korszerûsítés, gyermekfelügyelet, -gondozás, háztartásvezetés, háziápolás, háztartási nagygépek karbantartása, a lakás, lakóház tüzelõberendezésének, fûtési rendszerének, égéstermék elvezetõ rendszerének, hideg-, meleg-, a szennyvízrendszer karbantartása, javítása - kért számla után a jövõben adókedvezmény lenne igénybe vehetõ.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra