Új APEH tájékoztató TEAOR ügyben

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Tájékoztató TEÁOR és szakmakód konverzióval kapcsolatban

ÖNADÓZÓ – az adózók lapja. Alapítva: 1989. Adó – Tb – Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetés 2008-ra: 1.100,-Ft/hó ingyenes Áfa Kézikönyvvel, további e-kézikönyvekkel. Egy olvasói vélemény: "Ilyen összeszedett, aktuális problémákkal foglalkozó szaklappal még nem találkoztam. Szövegezése még az egyszerû földi halandók számára is érthetõ, egyértelmû. Nagyon sokat segített az eddigi munkámban." Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Elõfizetés: info@adonet.hu 

***

2006. december végén elfogadásra került, és 2007. január 19-tõl hatályba lépett „Az Európai Parlament és a Tanács 1893/2006/EK rendelete (2006. december 20.) a gazdasági tevékenységek statisztikai osztályozása NACE Rev.2. rendszerének létrehozásáról és a 3037/90/EGK tanácsi rendelet, valamint egyes meghatározott statisztikai területekre vonatkozó EK-rendeletek módosításáról” (továbbiakban: rendelet). A rendelet 2008. január 1-jétõl teljes egészében kötelezõ és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. Ennek következtében a TEÁOR és a szakmakód struktúra jelentõsen megváltozott, ezért a tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban is át kell vezetni. Az átsorolások megvalósítását nehezíti az a tény, hogy az új nomenklatúrák (TEÁOR’08, szakmakód’08) részletesebbek, és struktúrájuk lényegesen eltér a jelenlegiektõl, ezért az esetek mintegy felében nem végezhetõ el automatikus átsorolás, az új nomenklatúrák szerint helyesen besorolni a gazdasági szervezetek és a magánszemélyek többségét csak megkérdezésük útján lehet.

Az új TEÁOR’08 és szakmakód’08 nómenklatúrák, a tartalmi meghatározások, valamint a fordítókulcsok a Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban: KSH) honlapján megtekinthetõek.

 

I. Cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társaságok

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társaságok által a létesítõ okiratban feltüntetett, 2008. január 1. napján a cégjegyzékbe már bejegyzett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a TEÁOR’08 közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, a Cégbíróság 2008. január 1-jén hivatalból módosította. A cégnyilvántartásban átvezetett változásokról a céginformációs szolgálat elektronikus úton értesítette az állami adóhatóságot. A Cégbíróság hivatalból mindösszesen 436.832 db társas vállalkozás TEÁOR-kódját konvertálta.

Azon, elõzõekben említett – a létesítõ okiratban feltüntetett - tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett cégnek (mindösszesen 389.145 db társas vállalkozás) kell kérnie a cégbíróságon a cégjegyzékben vezetett egyéb adatai elsõ változásakor, de legkésõbb 2008. július 1-jéig, és a cégbíróságnak a változásról értesítenie kell az állami adóhatóságot.

A cégbejegyzésre kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ társaságok által a létesítõ okiratban fel nem tüntetett, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, az állami adóhatóságnak 2008. január 31. napjáig kellett hivatalból módosítania a rendeletnek megfelelõen. A hivatalbóli konvertálás 122.745 db cégbejegyzésre kötelezett társas vállalkozást érintett.

Azon, elõzõekben említett – a létesítõ okiratban fel nem tüntetett - tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan - az adózók megkérdezése nélkül - nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig. Az érintett adózói kört – 230.998 db cégbejegyzésre kötelezett társas vállalkozást - az állami adóhatóság értesíti a változásbejelentési kötelezettségrõl.

 

II. Cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ egyéb társaságok és szervezetek, valamint külföldi vállalkozások

A cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkezõ egyéb társaságok és szervezetek, valamint külföldi vállalkozások által 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon TEÁOR kódokat, amelyek a TEÁOR’03 és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ TEÁOR’08 tevékenységi szakágazati besorolássá, az állami adóhatóságnak 2008. január 31. napjáig kellett hivatalból módosítania a rendeletnek megfelelõen. A hivatalbóli konvertálás 98.262 db cégbejegyzésre nem kötelezett társas vállalkozást érintett.

Azon, elõzõekben említett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan - az adózók megkérdezése nélkül - nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig. Az érintett adózói kört – 37.959 db cégbejegyzésre nem kötelezett társas vállalkozást - az állami adóhatóság értesíti a változásbejelentési kötelezettségrõl.

 

III. Egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezõ vállalkozók

Azokat, az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezõ vállalkozók nyilvántartását vezetõ szerv nyilvántartásába 2007. december 31. napjáig bejegyzett szakmakódokat, amelyek az érvényes szakmakódokról szóló 8002/2004. (SK 5.) KSH-APEH együttes tájékoztató és Rendelet alapján kiadott tevékenységi osztályozási rendszer közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH-közlemény alapján automatikusan átfordíthatók a megfelelõ tevékenységi szakágazati besorolássá, 2008. január 1-jén az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezõ vállalkozók nyilvántartását vezetõ szerv hivatalból módosította a Rendeletnek megfelelõen és errõl az általa üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül a körzetközponti jegyzõ, valamint az állami adóhatóság részére adatot szolgáltatott. Az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezõ vállalkozók nyilvántartását vezetõ szerv hivatalból mindösszesen 358.206 fõ magánszemély szakmakódját konvertálta.

A KSH-közlemény alapján automatikusan át nem fordítható, a körzetközponti jegyzõ nyilvántartásába 2007. december 31-ig bejegyzett tevékenységi kör változását az egyéni vállalkozó (mindösszesen 205.650 fõ egyéni vállalkozó) a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejegyzési kérelmében, de legkésõbb 2008. július 1-jéig köteles bejelenteni a körzetközponti jegyzõhöz, és az egyéni vállalkozói igazolvánnyal rendelkezõ vállalkozók nyilvántartását vezetõ szervnek a változásról értesítenie kell az állami adóhatóságot.

Az egyéni vállalkozói igazolványhoz kötött tevékenységet folytató vállalkozók esetében a vállalkozók nyilvántartását vezetõ szerv nyilvántartásában nem szereplõ, 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon szakmakódokat (például egyéni vállalkozói igazolvánnyal folytatott tevékenység mellett adószámos magánszemélyként folytatott ingatlan bérbeadást jelölõ szakmakódot), amelyek az érvényes szakmakódokról szóló 8002/2004. (SK 5.) KSH-APEH együttes tájékoztató és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ szakmakód szerinti besorolássá, az állami adóhatóságnak 2008. január 31. napjáig kellett hivatalból módosítania a rendeletnek megfelelõen. A hivatalbóli konvertálás 409 fõ okmányirodai regisztrációval rendelkezõ egyéni vállalkozót érintett.

Azon, elõzõekben említett - a vállalkozók nyilvántartását vezetõ szerv nyilvántartásában nem szereplõ - tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan - az adózók megkérdezése nélkül - nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig. Az érintett adózói kört – 5071 fõ okmányirodai regisztrációval rendelkezõ egyéni vállalkozót - az állami adóhatóság értesíti a változásbejelentési kötelezettségrõl.

 

IV. Egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkezõ, adószám birtokában adóköteles tevékenységet folytató magánszemélyek

Az egyéni vállalkozói igazolvánnyal nem rendelkezõ, adószám birtokában adóköteles tevékenységet folytató magánszemélyek által 2007. december 31. napjáig az állami adóhatósághoz bejelentett azon szakmakódokat, amelyek az érvényes szakmakódokról szóló 8002/2004. (SK 5.) KSH-APEH együttes tájékoztató és a rendelet közötti fordítókulcsot tartalmazó KSH közlemény alapján automatikusan – az adózók megkérdezése nélkül - átfordíthatóak a megfelelõ szakmakód szerinti besorolássá, az állami adóhatóságnak 2008. január 31. napjáig kellett hivatalból módosítania a rendeletnek megfelelõen. A hivatalbóli konvertálás 283.668 fõ adószámos magánszemélyt és 15.991 fõ okmányirodai regisztráció nélküli egyéni vállalkozót, azaz mindösszesen 299.659 fõ magánszemélyt érintett.

Azon, elõzõekben említett tevékenységi körök vonatkozásában, amelyek a KSH közlemény alapján automatikusan - az adózók megkérdezése nélkül - nem sorolhatóak át, a tevékenységi kör megfelelõ módosítását az érintett adózóknak kell változásként bejelenteniük az állami adóhatósághoz a 2007. december 31. napját követõen elõterjesztett elsõ változásbejelentési kérelmükkel egyidejûleg, de legkésõbb 2008. július 1-jéig. Az érintett adózói kört – 130.571 fõ adószámos magánszemélyt és 245 fõ okmányirodai regisztráció nélküli egyéni vállalkozót, azaz mindösszesen 130.816 fõ magánszemélyt - az állami adóhatóság értesíti a változásbejelentési kötelezettségrõl. A kiértesítendõ magánszemélyek közül 103.568 fõ mezõgazdasági õstermelõ.


***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 


JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008

Gyakorlati megközelítéssel, példák segítségével, közérthetõ formában ismertetjük a biztosítási kötelezettség elbírálására, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, a nemzetközi egyezményekre, az adatszolgáltatásra, nyilvántartásra vonatkozó 2008. január 1-jétõl hatályos szabályokat. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Ára: 4.990,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra