Új információk a társasági adó bevallásról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Csüllög Endréné a Szövetkezetek és Vállalkozók Szövetsége fõszaktanácsadója. A Szövetség tagjai egy méltányos tagdíj megfizetése mellett telefonon, e-mailben, írásban, elõadások formájában különbözõ segítséget, felmerülõ kérdéseikre választ kapnak, mely segítség a mindennapi munkájukban.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft+postaköltség. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat: Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010. Megrendelés: info@adonet.hu

***

Egyik ilyen segítség az évente több alkalommal megjelenõ Hír-Infó, a Szövetség információs szaklapja. A legújabb számban jelent meg Csüllög Endréné társasági adóbevallással kapcsolatos alábbi írása. A bevallással kapcsolatosan napjainkban sok szakirodalom megjelenik, de talán mindegyikben találunk számunkra valami újat, ezért nem elveszett idõ böngészni ezeket az írásokat. Tehát:

Információk a társasági adó bevallásról


A 2007. évi társasági adó, a különadó, és a szakképzési hozzájárulás különbözetének bevallá-sára a 0728 és 0729-es nyomtatványok szolgálnak.

A nyomtatványok benyújtásának határideje: 2008. május 31., de miután ez szombati napra esik a bevallást legkésõbb 2008. június 2. napján kell beküldeni.

Figyelem! Az éves beszámolót általános esetben a mérleg fordulónapjától számított 150 napon belül, tehát 2008. május 29. napjáig kell beküldeni a cégbírósághoz.

A társasági adót 2008-tól saját nyomtatványán, a 0728 illetve 0729-es nyomtatványon kell önellenõrizni, míg a korábbi évek 28 illetve 29-es nyomtatványait a 0731-es nyomtatványon.

A 0728-as adóbevallás az egyszeres könyvvitelt vezetõk számára készült. Azok az egyszeres könyvvitelt vezetõ szervezetek is ezen a nyomtatványon nyújtják be a társasági adó bevallást, akik 1 évet meghaladóan végelszámolás alatt állnak.

Végelszámolás alatt állók

Azok a betéti társaságok, közkereseti társaságok, amelyek a végelszámolást 2003. év elõtt kezdték és a végelszámolás még tart, szintén jogosultak bevallásukat a 28-as nyomtatványon beküldeni feltéve, hogy a végelszámolás kezdetén egyszeres könyvvezetést alkalmaztak.

Ha a végelszámolás 2007-ben kezdõdött, és azt 2008-ban, 12 hónapon belül befejezik, a 0871. számú végelszámolást lezáró adóbevallást kell benyújtani.

EVA hatálya alá áttérõk

Az egyszerûsített vállalkozói adó hatálya alá 2008. január 1-jétõl áttérõ adózók a társasági adót 2007. évre a 0771EVA nyomtatványon nyújtják be.

Felhívjuk a figyelmet, hogy azok az eva alá áttérõ jogi személyiség nélküli gazdasági társasá-gok, akik bevételi nyilvántartás vezetését választják, az osztalék adót kiváltó adót is ezen a nyomtatványon vallják be, egy összegben. A kiváltó adó mértéke 25%. Megfizetésére 3 éven keresztül, egyenlõ részletekben kerül sor, elsõ egyharmad részét most a társasági adó bevallás benyújtásával együtt fizetik meg. A továbbiakban errõl bevallási kötelezettségük nincs.

Az eva hatálya alá történõ áttérés társasági adó szempontjából jogutód nélküli megszûnésnek minõsül a társasági adó törvény 16. §-a szerint, ezért a megszûnésre vonatkozó szabályokat alkalmazniuk kell. Például társasági adóalap csökkentõ lesz az az összeg, amellyel az immateriális javak és a tárgyi eszközök együttes számított nyilvántartási értéke meghaladja együttes könyv szerinti értéküket, növelõ az az összeg, amellyel az együttes könyv szerinti érték az együttes számított nyilvántartási értéket meghaladja.

Fentiekkel ellentétben, nem kell a társasági adó alapját megnövelni:
• a kis- és közepes vállalkozások társasági adóalapból (Tao. tv. 7. § (1) zs) pont szerint) igénybe vett kedvezményével akkor, ha a feltételeknek a továbbiakban is megfelelnek, így pl. a kedvezményezett eszközt az üzembe helyezést követõ 4 éven keresztül nem minõsíti át, továbbra is tevékenységének megfelelõen hasznosítja és nem vonja ki, nem adja el). Ellenkezõ esetben a korábban igénybe vett adókedvezmény kétszeresét kell megfizetnie.
• mikro-vállalkozások létszámkedvezményével (Tao. tv. 7. § (1) y) pont): amennyiben a kedvezmény igénybevételét követõ 4 évig létszámát nem csökkenti, adóalap növelõ té-tel nincs. Amennyiben csökkentésre kerül sor, az igénybevett adót 20%-kal növelt mértékben kell visszafizetni.
• a fejlesztési tartalékkal akkor, ha a korábbi lekötését 4 éven belül a Tao. tv. 7. § (1) f) pontja szerint beruházásra fordítja, társasági adóalap növelõ tétel nem következik be

Elõtársaságok

Elõtársaságok társasági adóbevallására 2008-ban a 0829EUD jelû nyomtatvány szolgál, amit az elõtársasági idõszakra (közokiratba foglalás, illetve ellenjegyzés napjától a cég bejegyzésé-ig) kell benyújtani. A számviteli törvény változása kapcsán: az elõtársaság éves beszámolót és az adóbevallást kizárólag akkor nyújtja be, ha az elõtársasági idõtartam alatt a társaság gazda-sági tevékenységet folytatott.

Ha gazdasági tevékenységet nem végeztek (pl. ez idõ alatt árbevételük nem volt), sem beszá-molót a cégbírósághoz, sem a 0829EUD adóbevallási nyomtatványt nem kell beadni az adó-hatósághoz.

Jövedelem- (nyereség-) minimum

A társasági adóbevallási nyomtatvány fõlapjának C rovatában nyilatkozatot kell tenni az adóalanyoknak a jövedelem- (nyereség-) minimum alkalmazásáról.

Errõl 4 kódszámmal nyilatkozhatunk:
1-es kódszámmal azok, akik nem kell a minimum adóalapot alkalmazni a Tao törvény 6. § (6) bekezdése szerint: például az elõtársasági adóévben és azt követõ adóévben, vagy a Tao 2. § (2) e)-h) pontja szerinti non-profit szférának, a szociális és az iskola szövetkezeteknek, a közhasznú, kiemelkedõen közhasznú non-profit gazdasági társaságoknak, illetve azon adó-alanyoknak, akiknél az elemi kár az árbevétel 15%-át meghaladta.

Figyelem! Az árbevétel jelentõs csökkenése nem mentesíti a minimum adóalap alkalmazása alól az adóalanyokat! (Ezt a kedvezményt még a hatályon kívül helyezett elvárt adó tartalmaz-ta.)

2-es kódszámot azok jelölnek bevallásukban, akiknél az adózás elõtti eredmény, vagy a társasági adó alapja magasabb, mint a nyereség minimum összege.

3-as kódszámot jelölnek azok az adózók, akik a nyereség minimum után fizetik meg a tár-sasági adót, vagyis ahol az adózás elõtti eredmény, vagy társasági adó alap alacsonyabb, mint a nyereség minimum összege, és nem választják a nyilatkozattételt.

4-es kódszámot írnak be azok, akiknél magasabb a nyereség minimum összege, mint az adó-zás elõtti eredmény, vagy a társasági adóalap, de nyilatkozatot kívánnak tenni az adóható-ság részére arról, hogy gazdálkodásuk nyereségessé tétele érdekében a tõlük elvárható módon jártak el, és az alacsonyabb társasági adóalapot kívánják adóalapnak tekinteni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a 0729-01-02 bevallási lap H) vagy I) rovatait kizárólag azok töltik ki, akik a nyereség minimum szerinti adófizetést alkalmazzák.

Csekély összegû támogatás 0729-02 lap:

Kitöltik azok az adóalanyok, akik de minimis (csekély összegû) támogatást vettek igénybe akár adórendszeren kívüli támogatásként, közvetlen módon, akár társasági adó-, illetve adó-alapon keresztül.

A 0729-02-es bevallási lap, a támogatás igénybevételének napja:

– ha a támogatást adó- illetve adóalap csökkentõ tételként vették igénybe, mindig az adóbe-vallás benyújtásának a napja,
– ha adórendszeren kívüli közvetlen támogatásban részesültek, akkor a támogatásról döntést hozó támogatási okirat kelte.

Az adórendszeren kívüli támogatás mindig a b) és c) rovat párba kerül.

A de minimis támogatások forint értékét euróban is meg kell adni. Itt az euróra történõ átszá-mítást a támogatási kérelem benyújtásának napját megelõzõ hó utolsó napján érvényes MNB deviza árfolyamán kell végrehajtani.

Az adórendszeren belüli támogatásoknál az euróra történõ átszámítás az üzleti év utolsó napján (általános esetben december 31-én) érvényes árfolyamon: ami 2007. december 31. napján 253.53 Ft/euró volt.

A d) és e) rovat-párba kerülnek az adórendszeren belüli, adóalap kedvezmények, nevezetesen:
• a kis- és középvállalkozások adóalap kedvezménye:
a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a mûszaki berendezések, gépek, jármûvek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingat-lan bekerülési értékét növelõ adóévi felújítás, bõvítés, rendeltetés-változtatás, átalakí-tás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, koráb-ban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke (7. § (1) zs) pont, (11), (12) bek.)
• a mikrovállakozások létszámkedvezménye: ha a létszám a megelõzõ adóévben legfel-jebb 5 fõ, az elõzõ adóévhez viszonyított növekmény és az adóév elsõ napján érvényes havi minimálbér adóévre számított összegének szorzata (7. § (1) y), (19), (20) bek.)
• alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költségének adóalap kedvezménye (7. § (1) t), (17), (18) bek.)
• kis- és középvállalkozásnak minõsülõ vállalkozó a szabadalom, használati és forma-tervezési mintaoltalom, növényfajta-oltalom magyarországi megszerzésének és fenn-tartásának költsége (7. § (1) sz), (20) bek.)

Az adóalap kedvezmények támogatástartalmánál vegyük figyelembe, hogy ha 10%-os adót fizettünk, az adóalap 10%-a minõsül de minimis támogatásnak, a 16%-kal fizetett társasági adónál pedig a 16%-a.

Az f) és g) rovat-párba adókedvezmények miatti de minimis támogatások kerülnek:

• kis- és középvállalkozásnak minõsülõ adózó a szoftverfejlesztõ alkalmazására tekin-tettel elszámolt bérköltség 15%-ának megfelelõ mértékû adókedvezményt vehet igénybe, amit az adóévben és azt követõ 3 évben, egyenlõ részletekben számolhat el (Lásd 22. § (10) bek). Figyelem! A Tao 4. § 32. pontja mondja ki, kit minõsít szoftver-fejlesztõnek!
• regisztrációra (elektronikus bevallásra) kötelezett adózó, ha éves árbevétele nem ha-ladta meg a 4 millió forintot, a könyvelési díj 15%-át veheti adókedvezményként fi-gyelembe. Az adózó, aki számviteli szolgáltatást nem vesz igénybe, hanem saját maga oldja meg a könyvelést, a 2006-2007-ben beszerzett számítástechnikai gépek, beren-dezések értékcsökkenési leírásának, továbbá az internetszolgáltatás költségének 10%-át veheti figyelembe adókedvezményként. Az állandó képviselõ adózó, ha adóévi ár-bevétele a 25 millió forintot nem haladta meg, szintén jogosult ez utóbbi adókedvez-mény igénybevételére. (22. § (11)-(13) bek.)
• a szövetkezet, az adóévben képzett közösségi alap 6,5%-át veheti adókedvezményként igénybe (22. § (14) bek.),
• a kis- és középvállalkozásnak minõsülõ adózó a tárgyi eszköz beszerzéséhez, elõállítá-sához pénzügyi intézménytõl igénybe vett hitel megfizetett kamatának 40%-át, maxi-mum 6 millió forint adókedvezményt vehet igénybe (22/A. §).

A h) és i) rovat-pár: a társasági adó törvény 1. sz. melléklet 14. pontja szerinti területfej-lesztés szempontjából 48 leghátrányosabb kistérségben, kis és középvállalkozások által üzembe helyezett mûszaki gépek, berendezések, jármûvek (ide nem értve a személygép-kocsit) esetén a bekerülési 100%-át el lehet számolni amortizációként. Ezeknél az eszkö-zöknél a támogatástartalom a bekerülési érték 1%-a, gépjármû esetén a bekerülési érték 3%-a, amely vagy de minimis támogatásként, vagy a csoportmentességi rendelet szerinti állami támogatásként vehetõ figyelembe.

A j) és k) rovat-párba a társasági adó 5 millió forint adó összegéig számításba vehetõ 10% és 16%-a = 6% adókülönbözet összege kerül, mint de minimis támogatás (19. § (3)-(6) bek.).

Ha a támogatást az adóalany a csoportmentességi rendelet keretében vette igénybe, azt a 0729-02-es tábla e), g) és i) rovatok melletti kódkockában jelölni kell (nevezetesen a kis- és középvállalkozások adó- és adóalap kedvezménye továbbá a hátrányos kistérségek amortizá-ciós kedvezménye esetén 7. § (1) zs), 22/A. §, l. mell. 14. pontja szerinti kedvezmények).

Csüllög Endréné

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Megrendelés: info@onadozo.hu

***

Adótanácsadás, vagyontervezés, cégalapítás, képviselet adóügyben: ADÓNET.HU Zrt. Budapest, József körút 53. I. em. 8. Tel: 06 1 267 5010 – e-mail: info@adonet.hu - Félfogadás: egyezetett idõpontban.


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra