Új lakóingatlan fogalma - áfában

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Amennyiben egy lakóingatlantól eltérõ rendeltetésû ingatlan 2008-ban történõ átalakítása az új áfatörvény 259. § 12. pontja szerinti lakóingatlan(ok) létrejöttét eredményezi, akkor ez(eke)t a lakóingatlan(oka)t áfa szempontból úgy kell tekinteni, mint amely(ek) csak az átalakítás befejezésétõl kezdõdõen léteznek.

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE - Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. "Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják." Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk az Önadózó újság szakértõi. Terjedelem 576 oldal. Ára: 9.900,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu 

***

A lakóingatlan fogalmának értelmezése kapcsán – mind az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: régi áfatörvény) alapján, mind a 2008. január 1-jén hatályba lépett általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: új áfatörvény) elõírásai alapján – az állapítható meg, hogy amennyiben az áfa rendszerében korábban nem lakóingatlannak minõsülõ ingatlan olyan átalakítása történik, amelyet követõen az ingatlan átminõsítésre kerül, ennek eredményeképpen pedig az ingatlan áfa szempontból már lakóingatlannak minõsül, akkor egy új, korábban nem létezõ lakóingatlan jön létre (amelynek értékesítése úgy tekintendõ, mint az új lakóingatlan elsõ értékesítése).

Amennyiben egy lakóingatlantól eltérõ rendeltetésû ingatlan 2008-ban történõ átalakítása az új áfatörvény 259. § 12. pontja szerinti lakóingatlan(ok) létrejöttét eredményezi, akkor ez(eke)t a lakóingatlan(oka)t áfa szempontból úgy kell tekinteni, mint amely(ek) csak az átalakítás befejezésétõl kezdõdõen léteznek. Erre való tekintettel, továbbá figyelemmel arra a tényre, hogy ezek a lakóingatlanok új használatbavételi engedélyt is kapnak majd, megállapítható, hogy amennyiben az értékesítésük a rájuk érvényes új használatbavételi engedély jogerõre emelkedésétõl számított két éven belül megvalósul, akkor az az új áfa-törvény 86. § (1) bekezdésének jb) pontja értelmében kötelezõen adóköteles ügyletnek minõsül, amely után áfa-fizetési kötelezettség keletkezik , függetlenül attól, hogy az értékesítõ adóalany az ingatlan-értékesítéseit adókötelessé teszi-e vagy sem.

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, vám és jövedéki fõosztály 3734/1/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 1559727851/2007.)

Forrás: www.apeh.hu  

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008

Gyakorlati megközelítéssel, példák segítségével, közérthetõ formában ismertetjük a biztosítási kötelezettség elbírálására, a járulékfizetési kötelezettség teljesítésére, a nemzetközi egyezményekre, az adatszolgáltatásra, nyilvántartásra vonatkozó 2008. január 1-jétõl hatályos szabályokat. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Lektor: dr.Jurányi Benedekné. Terjedelem: 253 oldal. Ára: 4.990,-Ft. Megrendelés: info@adonet.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra