Új PM rendelet az adótanácsadói tevékenységrõl

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A korábbi 20/1994. (VI. 17.) PM rendelet alapján kibocsátott adószakértõi igazolványok az abban megállapított érvényességi idõig jogosultságot biztosítanak az adószakértõi tevékenység gyakorlására.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

***

Új PM rendelet az adótanácsadói tevékenységrõl

Az Art. 2009. január 1-tõl alkalmazandó 175.§(16) Adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenységet az a megfelelõ szakképesítéssel rendelkezõ büntetlen elõéletû természetes személy folytathat, aki az adópolitikáért felelõs miniszter erre jogosító engedélyével (hatósági igazolvánnyal) rendelkezik és ennek alapján az ilyen tevékenységet folytatók nyilvántartásában szerepel. Jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkezõ egyéb szervezet adótanácsadói, adószakértõi, illetve okleveles adószakértõi tevékenységet akkor folytathat, ha legalább egy tagja, vagy alkalmazottja az e bekezdés szerinti nyilvántartásban szerepel.

Szeptember 29-én lép hatályba az adótanácsadói, az adószakértõi és az okleveles adószakértõi tevékenység végzésére jogosító engedélyek kiadásának és visszavonásának feltételeirõl, továbbá a kapcsolódó nyilvántartás vezetésének és a nyilvántartásban szereplõk továbbképzésének szabályairól szóló 26/2008. (VIII. 30.) PM rendelet.

A névjegyzékben szereplõ természetes személy szakmai továbbképzésen köteles részt venni azon a szakterületen, amely tevékenységet folytatók névjegyzékében szerepel. A továbbképzés többféle is lehet, akár egy félnapos konferencia is, ahol az éves adóváltozásokat taglalják. Az egyetlen kikötés, amit a rendelet a képzéssel kapcsolatban tartalmaz, hogy az ötéves továbbképzési idõszak alatt száz kreditet össze kell gyûjtenie mindenkinek, aki a nyilvántartásban akar maradni.

A korábbi 20/1994. (VI. 17.) PM rendelet   alapján kibocsátott adószakértõi igazolványok az abban megállapított érvényességi idõig jogosultságot biztosítanak az adószakértõi tevékenység gyakorlására. Érvényességük meghosszabbítására e rendelet szerint nincs lehetõség. Az adószakértõi tevékenység folytatására feljogosítottak az új rendelet szerinti elsõ adószakértõi igazolvány kiadása iránti kérelmükhöz kizárólag az új rendeletben meghatározott dokumentumokat kötelesek csatolni.

Önadózó

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj  2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizethetõ: info@onadozo.hu



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra