Új termékdíj-szabályozás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Csökkenõ adminisztráció, kisebb adóteher. A hulladékmennyiség csökkenését és a fogyasztói szemlélet változását kívánja ösztönözni a környezetvédelmi tárca az új termékdíj törvénnyel, amelyet hétfõ esti ülésén fogadott el az Országgyûlés.

___________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ___________________________________________________

Új termékdíj-szabályozás

A szaktárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében hangsúlyozza: ha az eredeti törvény maradt volna hatályban, úgy 2009-tõl mintegy 12-13 milliárd forint adóteher hárult volna az italgyártókra és forgalmazókra - ez az új szabályozásban 8,7 milliárd forint.
     Az új jogszabály szerint az újratölthetõ italcsomagolások termékdíj-mentessége mellett a termékdíj egy részét kell csak megfizetnie annak a gyártónak és forgalmazónak, amely vállalja, hogy a csomagolást visszagyûjti és hasznosítja. Egységessé válik az eddig italfajtánként eltérõ díjtétel.    
    A törvénnyel kisebb lesz az érintett vállalkozások termékdíjjal kapcsolatos adminisztrációs terhe is. Számos adminisztratív tennivalóra ugyanis nem lesz szükség. Az új elõírások szerint kevesebb adminisztrációval jár majd a termékdíj befizetése. Az új szabályozással csökkennek a termékdíj okozta adóterhek is.
    A termékdíjaknak a változó viszonyokhoz rugalmasabban alkalmazkodó, újabb, hosszú távú szabályozását ebben a hónapban kezdte el elõkészíteni egy munkabizottság. Ebben társadalmi és gazdasági szervezetek, állami és önkormányzati szervek egyaránt képviseltetik magukat. A testület 2009. május 31-ig alakítja ki javaslatait.
    Jelenleg Magyarországon mintegy 3,7 milliárd italtermék kerül forgalomba, ezek háromnegyede egyszer használható, úgynevezett "egyutas" csomagolásban. Ebbõl mintegy 1,5-2 milliárd az egyszer használatos mûanyag, úgynevezett PET-palack. Az újratölthetõ, "többutas" alkoholmentes italcsomagolás aránya jelenleg mindössze 5,8 százalék, ez negyede az európai uniós átlagnak - tartalmazza a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ismertetõje.

MTI

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra