Uniós irányelvek védik az adóparadicsomokat

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A Kormány az adóparadicsomokba menekített jövedelmek és a vagyon adóalapba vonása érdekében forrásadók bevezetését tervezi a belföldi forrásból fizetett kamatra és jogdíjra, a belföldi társaságok részesedésének értékesítésébõl származó árfolyamnyereségre, esetlegesen ilyen országokba fizetett egyéb szolgáltatási díjakra is. Ezek az elképzelések azonban még csak terv szintjén sem érinthetnek uniós tagállamban bejegyzett társaságokat - ezt ugyanis tiltják az uniós irányelvek. Így az egésznek megintcsak nagyobb a füstje, mint a lángja.

___________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható:  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu

___________________________________

Uniós irányelvek védik az adóparadicsomokat

Igazából még csak az internetrõl letölthetõ Válságkezelõ programból ismerhetõk az off shore cégek megrendszabályozásával kapcsolatos elképzelések. Még jogszabálytervezetet sem láttam, nemhogy kihirdetett jogszabályt. Így legfeljebb még csak a Válságkezelõ programról elmélkedhetünk. 

A Kormány itt a tünetet akarja kezelni – nem a kiváltó okokat megszüntetni. Ez szinte teljesen felesleges. Nekem az a véleményem,  hogy az off shore cégekbe menekített jövedelmek problémáját egy általános adócsökkentéssel kell kezelni. Ennek egyik lényeges intézkedése visszhangtalan maradt, ezévtõl ugyanis már nincs 35%-os osztalék. Ez többet tett a probléma megoldásáért – ehhez képest ennek a Válságkezelõ off shore elképzelésnek bizonyosan nem lesz ilyen hatása. Ha az eddigi eredmények nem elégségesek – akkor a 25%-os osztalékot tessék levinni 20%-ra, vagy 15-re. Azonnal megoldódna a probléma – nem kellene spéci adószakértõi tudást feltételezõ rendszabályokat kitalálni. 

De miért az osztalékról beszélek én – amikor a Válságkezelõ program ezt meg sem említi: csak a jogdíjjal és a kamattal foglalkozik.  Hacsak nem ezt jelenti az „allokált” jövedelem.  Teljesen mindegy – hiszen, ahogy Válságkezelõ program fogalmaz, itt „menekített” jövedelmekrõl van szó, ehhez képest másodlagos a jogcíme. Az osztalék-mérséklés a jogdíj és a kamatproblémát is megoldaná.

Ellenben van egy probléma – ahogy évekkel ezelõtt az uniós irányelvek miatt kellett eltörölni a külföldre fizetett osztalék, jogdíj, kamat adóját – ugyanezen irányelvek nem fogják megengedni ezek visszacsempészését – legalábbis uniós tagállami társaságok viszonylatában nem. Ugyanis létezik egy irányelv: a Tanács 2003/49/EK irányelve a különbözõ tagállambeli társult vállalkozások közötti kamat-, és jogdíjfizetések közös adózási rendszerérõl.  Ennek 1. cikke szerint:
/1/ Egy tagállamban felmerülõ kamat- és jogdíjfizetések mentesek az adott államban ilyen kifizetésekre akár forrásnál történõ levonással, akár kivetéssel beszedett adók alól, feltéve, hogy a kamat vagy jogdíj haszonhúzója egy másik tagállam vállalkozása, vagy egy tagállam vállalkozásának egy másik tagállamban levõ állandó telephelye.” Ilyen irányelv van az anya- és leányvállalat esetében fizetendõ osztalékra is. (90/435/EGK Irányelv)

Persze, korai még bármi ellen, vagy mellett érvelni – lehet, hogy így lesz, lehet, hogy úgy. Van itt ezer megválaszolandó kérdés, pl. mely állam minõsül adóparadicsomnak? Pl. az USA bizonyosan rossz néven venné, ha felkerülne egy ilyen feketelistára. Szerintem azonban ez az irány rossz, a „soha nem látott off shore szigor” legfeljebb csak ijesztgetésre, vagy egy „közös ellenség” felmutatására jó, aztán gyorsan kiderül, hogy arra sem. A sok százezer magyar kis és középvállalkozásnak nem az off shore a problémája, a válságot sem ez fogja megoldani. Neki az adócsökkentés számít – pl. az osztalékadó csökkentése legalább 20%-ra. Ez mellékesen megoldaná a Kormány off shore problémáját – és aki még ezek után is off shorozni akarna, arra sújtson le valóban a szigor.

dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ

***

20 ÉVES AZ ÖNADÓZÓ - fizesse elõ Ön is!

Önadózó - az adózók lapja. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre 1.260,-Ft/hó.   Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek.  Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  ÖNADÓZÓ ELÕFIZETÉSI AKCIÓ 2009 MÁJUS 31-IG!   5.000,-Ft könyvvásárlási bónusszal - régi elõfizetõknek is! Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra