Utazásszerveztõk: közvetítõi jutalék számlázása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha harmadik országban lesz az utazásközvetítés teljesítési helye (mert pl. az utazásszervezõ gazdasági céllal ott telepedett le), az ügylet szintén nem tartozik az áfatörvény hatálya alá. (A áfatörvény 110. § (1) bekezdés b) pont szerinti adómentesség ebben az esetben nem is alkalmazható, tekintettel arra, hogy ami az áfatörvény hatályán kívüli, arra nem értelmezhetõ az adómentesség.)

___________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Impozáns tartalom, friss szemlélet, 77 adótipp, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu 

___________________________________

Közvetítõi jutalék számlázása harmadik országba irányuló utak közvetítése esetén

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 37. § (1) bekezdése alapján abban az esetben, ha közvetítõ valamely ügyletet - a 41., 44. és 46. §-okban meghatározott esetek kivételével - más nevében és javára közvetít, a közvetítõi szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye az a hely, ahol a közvetített ügylet teljesítési helye van.

Az említett (1) bekezdéstõl eltérõen, ha a közvetítõi szolgáltatás igénybevevõje a Közösség más tagállamában nyilvántartásba vett adóalany, mint ahol a közvetített ügylet teljesítési helye van, a közvetítõi szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye a Közösség azon tagállama, ahol ezzel összefüggésben a közvetítõi szolgáltatás igénybevevõjét adóalanyként nyilvántartásba vették.

A fent ismertetett teljesítési hely szabályoknak megfelelõen az áfatörvény 206. § (1) bekezdés b) pontja szerinti utazásszervezõ által fizetett jutalék ellenében végzett, az áfatörvény 206. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott utazásszervezési szolgáltatás közvetítése esetén az ügynök szolgáltatása ott teljesül, ahol az utazásszervezési szolgáltatás nyújtása teljesül. (Teljesítési helyen mindig az áfatörvény szerinti – nem pedig a fizikai – teljesítési helyet kell érteni.)

Utazásszervezési szolgáltatás nyújtása esetében – az áfatörvény 208. § alapján - teljesítési helynek az a hely minõsül, ahol az utazásszervezõ gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig az a hely, ahol lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Az ügynöki tevékenység teljesítési helye is ugyanez lesz, mivel az ügynöki közvetítés ott adózik, ahol az alapügylet (azaz az utazásszervezési szolgáltatás) teljesül.

1. Amennyiben az utazásszervezési szolgáltatás belföldön teljesül (pl. az utazásszervezõ belföldön telepedett le gazdasági céllal), akkor az utazásközvetítõ által nyújtott szolgáltatás 20%-os adómértékkel fog adózni. Az, hogy az utaztatás harmadik országba történik, nem alapozza meg az elõbbiekben vázolt teljesítési helyre vonatkozó szabály mellõzését, hiszen ugyanúgy vizsgálni kell azt, hogy az utazásszervezõ hol telepedett le gazdasági céllal.

2. Abban az esetben, ha az utazásközvetítõ más tagállamban letelepedett utazásszervezõ szolgáltatását közvetíti, az áfatörvény 37. § (2) bekezdés rendelkezéseit figyelembe véve az utazásközvetítõ jutaléka az áfatörvény hatályán kívüli ügylet ellenértékének fog minõsülni.

3. Ha harmadik országban lesz az utazásközvetítés teljesítési helye (mert pl. az utazásszervezõ gazdasági céllal ott telepedett le), az ügylet szintén nem tartozik az áfatörvény hatálya alá. (A áfatörvény 110. § (1) bekezdés b) pont szerinti adómentesség ebben az esetben nem is alkalmazható, tekintettel arra, hogy ami az áfatörvény hatályán kívüli, arra nem értelmezhetõ az adómentesség.)

(Pénzügyminisztérium Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 18.960/2008. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 4007102475)
www.apeh.hu

***

AZ ÉN CÉGEM AZ ÉN PÉNZEM - Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból

Választott témánk – a jövedelem kivétele - a vállalkozások lényegét érinti, hiszen a jövedelem-”termelés” a vállalkozás értelme. A pénzzel minden vállalkozónak foglalkoznia kell - így ismernie kell a pénzkivétel feltételeit is. Meggyõzõdésem szerint az a könyvelõ végzi jól a munkáját, aki felhívja ügyfele/munkáltatója figyelmét azokra a törvényes lehetõségekre, melyeket kihasználva a tulajdonosnál a lehetõ legtöbb marad a megtermelt profitból. Az ilyen könyvelõ aranyat ér és munkájának magasabb az ára...! Ajánljuk tehát ezt a könyvet a vállalkozások tulajdonosainak és könyvelõinek.

Szerzõ: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 6.300,-Ft + 165,-Ft postaköltség. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény! Terjedelem 147 oldal -  Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra