Üzleti helyzetkép a kereskedelemben

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A BDO felmérése szerint a következõ években a kereskedelemmel foglalkozó cégek túlnyomó többsége nem lát lehetõséget tevékenységének bõvítésére. Hat százalékuk pedig egyenesen üzletbezárásban gondolkodik. A gépjármû-kereskedelemben minden hatodik cég további leépítésekben gondolkodik.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

BDO: nem a kereskedõk teremtenek új munkahelyeket

Nem a kereskedelmi szektorban jön létre a tervezett egymillió új munkahely a könyvvizsgáló és tanácsadó szolgáltatást nyújtó BDO Magyarország szerint.

A BDO több mint 200 kereskedelmi cég megkérdezésén lapuló kutatása kimutatta, hogy új üzlet nyitását a következõ években a cégek kevesebb mint egy hatoda tervezi, a szektor gazdasági és hr-vezetõi pedig megosztottak a vasárnapi nyitva tartás kérdésében - közölte a cég az MTI-vel.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény idézi Máriás Attilát, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadóját, aki szerint a következõ években a kereskedelemmel foglalkozó cégek túlnyomó többsége nem lát lehetõséget tevékenységének bõvítésére. Hat százalékuk pedig egyenesen üzletbezárásban gondolkodik.

Hozzátette, a válság által leginkább érintett ágazatban, a gépjármû-kereskedelemben minden hatodik cég további leépítésekben gondolkodik.

A kutatás szerint a várakozásokkal ellentétben a munkáltatók nem állítják egységesen, hogy a vasárnapi nyitvatartás korlátozására irányuló jogszabályi változások egyértelmûen csökkentenék a szektorban foglalkoztatottak számát. Pontosan ugyanannyian vannak azok is, akik szerint érdemben nem lenne hatással a szektorban alkalmazottak létszámára a tanulmány lezárásakor még meg nem tárgyalt törvény.

A foglalkoztatás módját illetõ kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy a cégek többsége immár alkalmazza munkavállalói körében a költségcsökkentést és emellett rugalmas foglalkoztatást is lehetõvé tévõ munkaidõkeretet.

A munkaidõkeretes foglalkoztatással élõk mintegy 8 százaléka heti vagy kétheti munkaidõkeretet alkalmaz, ami a BDO szerint biztosan nem optimális munkaidõkeret-konstrukció a rugalmas foglalkoztatásra. A heti munkaidõkeretben történõ foglalkoztatás ugyanis több olyan, a munkáltató számára rugalmas munkaidõ beosztást lehetõvé tevõ intézkedést zár ki, mint amilyen például a pihenõnapok összevont kiadása, a heti munkaidõre vonatkozó szabályok keret átlagában történõ érvényesítése, vagy a heti pihenõidõre vonatkozó szabályok keret átlagában való érvényesítése.     A BDO álláspontja szerint a kereskedelmi szektorra is jellemzõ szezonalitás sokszor akár két, három vagy akár négyhavi munkaidõkeret alkalmazását teszi optimálissá.

Az atipikus foglalkoztatási formák közül a részmunkaidõs mellett a határozott idejû munkaszerzõdések kötése a legelterjedtebb a szektorban, de jellemzõ az iskolaszövetkezeteken vagy munkaerõ-kölcsönzõ cégeken keresztül történõ foglalkoztatás is.

A munkaügyi szabályozás elfogadott és tervezett változtatásai kapcsán a válaszadók 78 százaléka tartja jónak az irányt. Minden harmadik megkérdezett egyszerûsítené a jelenlegi pótlékolási rendszert és a pihenõidõ szabályozását, tízbõl egy cég képviselõje eltörölné a garantált bérminimum intézményét is. A szabadság pénzbeni megváltását 60 százalékuk szeretné lehetõvé tenni, miközben jelenleg a szabadságot megváltani csak a munkaviszony megszûnésekor lehet, s így a felhalmozódott szabadságokkal a foglalkoztatók legjobb szándékuk ellenére sem mindig tudnak mit kezdeni.

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra