Üzletszerűség fogalma általános forgalmi adóban

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: üzletszerűség


Az áfaalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység egyik alapvető eleme az, hogy a tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres legyen. Az ellenérték fejében végzett tevékenység akkor is lehet üzletszerű, ha az egyszeri, vagyis mindig vizsgálni kell az összes körülményt. Az üzletszerűség – mint az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység egyik fontos feltételének – vizsgálatakor az értékesített tétel mennyiségét, az értékesítés körülményeit, esetleges előkészületeit, az életszerűséget stb. kell figyelembe venni.

Az Áfa törvény szerint a gazdasági tevékenység az
• üzletszerűen, illetve tartósan vagy rendszeresen végzett tevékenység, ami,
• ellenérték elérésére irányul vagy az az eredménye, illetve
• független formában végzik.

Az áfaalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység egyik alapvető eleme az, hogy a tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres legyen. Az áfaalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység összes feltételének nem kell együttesen  fennállnia. Az ellenérték fejében végzett tevékenység akkor is lehet üzletszerű, ha az egyszeri, vagyis mindig vizsgálni kell az összes körülményt.  Általánosságban azonban elmondható, hogy az egyszeri értékesítés nem eredményez áfaalanyiságot.

Például, ha egy padláson talált régiséget, egy ajándékba kapott aranyékszert, vagy egy személygépkocsit, vagy akár egy ingatlant – amire nincs szüksége – elad valaki, akkor az értékesítésnek nem lesz adóvonzata. Azonban, ha rendszeresen régiségek után kutat (házakban, padlásokon), azokat felvásárolja, és rendszeresen értékesíti, akkor ez már gazdasági tevékenységnek számít.

Nem gazdasági tevékenység, ugyanakkor az, ha valaki örököl egy 100 millió forint értékű ingatlant, és ezt eladja, így ezáltal nem lesz áfaalany sem.

Ha az ellenérték fejében végzett, vagy azt eredményező tevékenység nem üzletszerű, de tartós vagy rendszeres, akkor az áfa szempontjából szintén gazdasági tevékenységnek számít, így adóalanyiságot eredményez, feltéve, hogy a gazdasági tevékenység egyéb ismérvei is fennállnak. Így nem üzletszerűen, de tartósan vagy rendszeresen végzett tevékenység például, ha egy alapítvány akár csak jelképes áron, de rendszeresen értékesít emléktárgyakat, vagy jótékonysági bálokra belépőket.

Nem feltétel tehát, hogy mindkét körülmény, a rendszeresség és az üzletszerűség egyidejűleg fennálljon, elegendő az egyik is az áfaköteles gazdasági tevékenységhez.

Az Áfa tv. sem az üzletszerűség, sem a tartósság, sem a rendszeresség fogalmát nem határozza meg, így ezek értelmezésekor a kifejezések köznapi értelméből, jelentéséből kell kiindulni.

Üzletszerűnek tekinthető, de nem feltétlen és minden esetben üzletszerű a tevékenység például,
• ha az abból származó ellenérték a magánszemély megélhetésében, vagyoni, jövedelmi viszonyaihoz mérten nem elhanyagolható mértéket képvisel, a magánszemély bevételei között jelentős mértékű,
• ha azt egy kifejezetten gazdálkodásra létrehozott személy, szervezet végzi ellenérték fejében, például egy cég, vagy egyéni vállalkozó.

Az üzletszerűség – mint az adóalanyiságot eredményező gazdasági tevékenység egyik fontos feltételének – vizsgálatakor az értékesített tétel mennyiségét, az értékesítés körülményeit, esetleges előkészületeit, az életszerűséget stb. kell figyelembe venni.

Tartós vagy rendszeres tevékenységnél
• nem feltétel, hogy az adott személy árréssel értékesítsen, az eladások ismétlődése már adóalannyá teheti az értékesítő személyt,
• az áfaalanyiságot az sem befolyásolja, hogy azt az adott személy fő- vagy melléktevékenységként, vagy esetleg hobbiként folytatja az adott tevékenységet.

Például, ha valaki a háztartásában feleslegessé vált tárgyait alkalomszerűen értékesíti (egy évben akár többször is), akkor ez az eladás nem eredményez adóalanyiságot. Egyértelműen gazdasági tevékenységre utal azonban, ha egy személy másoktól vásárol fel, gyűjt össze különböző használt termékeket – például ruhákat, konyhai eszközöket, bútorokat, hagyatékot – , és ezeket rendszeresen értékesíti például piacokon vagy online felületeken. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra