Vállalkozások méret szerinti besorolása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A társas vállalkozások méret szerinti besorolásától számos adózási szabály alkalmazása függ, így a helyes besorolás meghatározása a legtöbb vállalkozás számára elkerülhetetlen. A besorolás alapja mindössze két mutató a vállalkozás beszámolójából: egy a létszámot illetõen, egy másik pedig az értékesítés nettó árbevételét/ mérlegfõösszeget illetõen határoz meg felsõ korlátot. A besorolást minden évben a beszámolók elkészítését követõen lehet elvégezni.

_____________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

_____________________________________________

Segédlet a vállalkozások méret szerinti besorolásához
 
A társas vállalkozások méret szerinti besorolásától számos adózási szabály alkalmazása függ, így a helyes besorolás meghatározása a legtöbb vállalkozás számára elkerülhetetlen. A besorolás alapja mindössze két mutató a vállalkozás beszámolójából: egy a létszámot illetõen, egy másik pedig az értékesítés nettó árbevételét/mérlegfõösszeget illetõen határoz meg felsõ korlátot. A besorolást minden évben a beszámolók elkészítését követõen lehet elvégezni, így az adóév elsõ és utolsó napjára két különbözõ besorolás adódhat (az egyes adójogszabályok mindig meghatározzák, hogy az adott szabály alkalmazása szempontjából melyik állapot az irányadó).

Magát a besorolást az ún. „kétéves szabály” nehezíti meg. A kis- és középvállalkozásokról, fejlõdésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény a „kétéves szabályt” 2005. január 1-el léptette hatályba, amely évben a 2005-ben kezdõdõ üzleti éve elsõ napjára valamennyi vállalkozásnak a legutolsó rendelkezésre álló, azaz rendszerint a 2003. évi beszámoló alapján újra el kellett végeznie önmaga besorolását (ez a besorolás a teljes 2005. évre irányadó volt). A kétéves szabály értelmében a vállalkozás besorolása ezt követõen mindaddig nem változik meg, amíg az említett mutatók két egymást követõ év beszámolója alapján azonos irányban el nem mozdulnak a fennálló besoroláshoz képest. A változás eredményét a második év beszámolója szerinti állapot fogja megadni. A 2005. évi beszámoló elfogadásával, azaz a 2006. évi besoroláskor már rendelkezésre állt két beszámoló (a 2004-es és a 2005-ös), amellyel elkezdõdhetett a kétéves szabály alkalmazása. Könnyû belátni, hogy ezt követõen a késõbbi évek besorolásának helyessége attól függött, hogy 2005. óta helyesen alkalmaztuk-e a kétéves szabályt.

Lényeges, hogy a besorolás meghatározásakor határozottan elkülönítsünk két fogalmat: a vállalkozás állapotát, és a besorolását. Az elõbbi mindig a megelõzõ évi beszámoló adatai szerinti tényleges állapotot jelenti, azaz azt, hogy a rendelkezésünkre álló adatok szerint a vállalkozásunk ténylegesen mekkora. Ehhez képest adott évi besorolás eltérhet a tényleges állapottól, mivel ennek az alapja a megelõzõ év besorolása, amely a kétéves szabály alkalmazásával vagy megváltozik, vagy megmarad.

Ajánlatos ennek megfelelõen két táblázatot készíteni, és folyamatosan vezetni. Az egyikben az egymást követõ évek beszámolói szerinti állapotokat vesszük sorra, a másikban a besorolás változásait vezetjük. Az így rendelkezésünkre álló adatok alapján a besorolást 3. lépésben végezzük:

1. megállapítjuk, hogy mi a vállalkozásunk legutóbbi besorolása;

2. leolvassuk a megelõzõ két év beszámoló szerinti állapotát.

3/a Ha a legutóbbi besorolásunkhoz képest mindkét megelõzõ év állapota azonos irányban tér el, a besorolást a második év állapotának megfelelõ besorolásra változtatjuk. (Hangsúlyozandó, hogy a megelõzõ két év állapotát a meglévõ besoroláshoz viszonyítjuk, és nem a megelõzõ 3. év beszámolójához!)

3./b Ha nincs mindkét évben eltérés (pl. az elsõ évben van eltérés, de a második évben nincs), vagy az eltérés nem azonos irányú (pl. az egyik évben felfelé, másik évben lefelé tér el), a besorolást nem változtatjuk meg. 

A besorolás meghatározását a két táblázat alapján az alábbi példa szemlélteti:

 

Beszámoló éve

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

állapot

mikro

kis

közép

mikro

kis

nagy

mikro

-

-

 

Besorolás éve

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

besorolás

-

-

mikro

közép

közép

kis

kis

kis

-

2006. évi besorolás (a 2005. évi beszámoló elfogadását követõen):

1.      a meglévõ besorolás: mikrovállalkozás,
2.      a megelõzõ két év beszámolói szerinti állapot: 2004-kis, 2005-közép,
3.      változás a meglevõ besoroláshoz képest: mindkét évben van, azonos irányú, ezért a besorolás a második (2005.) évi állapot szerint változik középvállalkozásra.


2007. évi besorolás (a 2006. évi beszámoló elfogadását követõen):

1.      a meglévõ besorolás: középvállalkozás,
2.      a megelõzõ két év beszámolói szerinti állapot: 2005-közép, 2006-mikro,
3.      változás a meglevõ besoroláshoz képest: nincs mindkét évben, ezért a besorolás nem változik (középvállalkozás).


2008. évi besorolás (a 2007. évi beszámoló elfogadását követõen):

1.      a meglévõ besorolás: középvállalkozás,
2.      a megelõzõ két év beszámolói szerinti állapot: 2006-mikro, 2007-kis,
3.      változás a meglevõ besoroláshoz képest: mindkét évben van, azonos irányú, ezért a besorolás a második (2007.) évi állapot szerint változik kisvállalkozásra.


2009. évi besorolás (a 2008. évi beszámoló elfogadását követõen):

1.      a meglévõ besorolás: kisvállalkozás,
2.      a megelõzõ két év beszámolói szerinti állapot: 2007-kis, 2008-nagy,
3.      változás a meglevõ besoroláshoz képest: nincs mindkét évben, ezért a besorolás nem változik (kisvállalkozás)


2010. évi besorolás (a 2009. évi beszámoló elfogadását követõen):

1.      a meglévõ besorolás: kisvállalkozás
2.      a megelõzõ két év beszámolói szerinti állapot: 2008-nagy, 2009-mikro
3.      változás a meglevõ besoroláshoz képest: mindkét évben van, de nem azonos irányú, ezért a besorolás nem változik (kisvállalkozás).

Forrás:
APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóság
www.apeh.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra