Változások az adóhatóság fizetési kedvezményi eljárásaiban

ART

Nyomtatás
Forrás: NAV

Az adózás rendjéről szóló törvény azon adózók számára, akik esedékességkor nem tudnak adófizetési kötelezettségüknek eleget tenni, lehetőséget biztosít arra, hogy az adóhatóságtól tartozásuk megfizetése tekintetében fizetési könnyítés – részletfizetés, vagy fizetési halasztás –, esetleg adómérséklés engedélyezését kérjék.

A kérelem előterjesztése korábban egységesen 3.000,- Ft eljárási illetékfizetési kötelezettséggel járt, amely kötelezettséget az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2013. évi módosítása az alábbiak szerint változtatott meg:
Magánszemélyek részére illetékmentessé vált az első fokú fizetési kedvezményi eljárás, míg gazdálkodó szervezetek által kezdeményezett fizetési kedvezményi eljárások illetéke 10.000,- Ft-ra emelkedett. E kérelmek tárgyában hozott első fokú határozatok elleni jogorvoslati kérelem előterjesztésének illetéke az adózó személyétől függően eltérő lett.

Magánszemély adózók esetében a korábbi szabály – azaz a fellebbezéssel érintett vagy vitatott összeg minden megkezdett 10 000 forintja után 400 forint, de legalább 5000 forint, legfeljebb 500 000 forint, illetve ha a fellebbezés tárgyának értéke pénzben nem állapítható meg, a fellebbezés illetéke 5000 forint – maradt érvényben. Azon adózók esetében pedig, amelyek az elsőfokú eljárásban is illetékkötelesek voltak, jogorvoslati kérelmeik vonatkozásában fizetendő minimális illeték 15.000 Ft-ra emelkedett.
 
Új jogintézményként bevezetésre került az ún. sürgősségi kérelem, amely az elbírálás általános 30 napos határidejét 15 napra rövidíti le azon adózók részére, akik (amelyek) a kérelem előterjesztésekor, vagyis azon a napon, amelyen a kérelmet az ügyfélkapun keresztül az adóhatósághoz benyújtják, a minősített adózói körbe tartoznak.

Minősített adózóként veszi nyilvántartásba az adóhatóság azt a vállalkozási tevékenységet folytató személyt illetve társaságot, aki (amely) legalább a minősített adózói nyilvántartásba való felvétel iránti kérelem előterjesztésének napját megelőző 3 éven át működött, és a kérelem benyújtását megelőző elévülési időn belül az állami adóhatóság nem állapított meg a terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, nem állt vagy áll csőd-, felszámolási, kényszer-végelszámolási vagy kényszertörlési eljárás alatt, illetve az adózó egy naptári éven belül legfeljebb két fizetési könnyítés (adómérséklés) iránti kérelmet terjesztett elő. Fontos kiemelni, hogy a sürgősségi kérelmet a fizetési kedvezményi kérelemmel egyidejűleg kell előterjeszteni. Erre a fizetési kedvezményi kérelem előterjesztésére szolgáló űrlap megfelelő rovatának bejelölésével kerülhet sor.

A sürgősségi kérelem a fizetési kedvezményi kérelem benyújtását követően már nem terjeszthető elő, ezen időpont jogvesztő, a mulasztással kapcsolatban a jogszabály igazolási kérelem előterjesztését nem teszi lehetővé.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra