Változnak a külföldi autóbérlés áfa szabályai

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A jövõ évtõl már nem a bérbeadót, hanem a bérbevevõt terheli áfa-kötelezettség a külföldrõl történõ, 30 napot meghaladó jármûbérlés esetén, így a magyar cégeknek 2010-tõl 25 százalékos áfát kell fizetniük.

Áfa miatt drágul a külföldrõl történõ autóbérlés

Huszonöt százalékos többletköltséget okozhatnak a külföldrõl, elsõsorban Németországból személyautót bérlõ cégeknek a jövõ évi áfa-változások - mondta Hegedüs Sándor, a tanácsadással foglalkozó RSM DTM Hungary Zrt. adócsoportjának vezetõje kedden, az MTI-nek.

Hegedüs Sándor kifejtette: a magyar vállalatok vezetõik számára sok esetben bérelnek külföldrõl nagy értékû autókat, mivel például a német hatóságok - Magyarországgal ellentétben - lehetõvé teszik a bérlés után fizetendõ áfa visszaigénylését.

A jövõ évtõl azonban már nem a bérbeadót, hanem a bérbevevõt terheli áfa-kötelezettség a külföldrõl történõ, 30 napot meghaladó jármûbérlés esetén, így a magyar cégeknek 2010-tõl 25 százalékos áfát kell fizetniük a magyar hatóságoknak - hangsúlyozta a szakértõ.

Hegedüs Sándor szerint a szabályváltozás "szûkítõ körülmény" lehet a külföldrõl történõ autóbérlések piacán, ám a cégek számára néhány esetben még így is kedvezõbb lehet például olyan uniós tagállamából jármûvet bérelni, ahol a regisztrációs adó hiánya miatt kisebb a személygépkocsik bekerülési értéke.

MTI

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra