Változtak a földhivatali adatlapok

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A jogszabályváltozás miatt az APEH által rendszeresített, az értékesítõ magánszemély adatainak bejelentésére szolgáló 08B400-as adatlapot 2009. január 1-tõl felváltja a 09B400-as adatlap, ezért a 08B400-as adatlap kizárólag 2008. december 31-ig nyújtható be az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz).

________________________________________________

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja

Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési  díj  2009. évre még 13.205,-Ft (1-12. hó).  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010. Elõfizetés:  info@onadozo.hu 

 ________________________________________________


Tájékoztató az ingatlan vagyonszerzéskor bejelentendõ adatok (09B400-as adatlap) és a bejelentésre kötelezettek körének 2009. január 1-tõl hatályos változásáról

Az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló 2008. évi LXXXI. törvény 94. §-a jelentõsen módosította az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 21. § (2) bekezdését.

A jogszabályváltozás miatt az APEH által rendszeresített, az értékesítõ magánszemély adatainak bejelentésére szolgáló 08B400-as adatlapot 2009. január 1-tõl felváltja a 09B400-as adatlap, ezért a 08B400-as adatlap kizárólag 2008. december 31-ig nyújtható be az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz).

A korábbi évektõl eltérõen a 09B400-as adatlapon az illetéktörvényben bejelentésre kötelezettnek be kell jelentenie a vagyont szerzõ (vevõ, megajándékozott stb.) magánszemély és nem magánszemély adatait is (mind ingatlan visszterhes jogügylettel történõ megszerzése, mind ingatlan ajándékozása esetén). Az adatlapot továbbra is a vagyonszerzést tanúsító okirattal együtt a földhivatalhoz kell benyújtani, ezért elektronikus benyújtásra nincs lehetõség.

Ingatlan visszterhes vagyonszerzés útján történõ megszerzése esetén a vagyonszerzõnek az értékesítõ adatait is kötelezõen be kell jelentenie, kivéve ha az ingatlan vásárlása kizárólag közérdekû célra történt, illetve ha kizárólag magánszemélyek által kötött tartási, életjáradéki és öröklési szerzõdés keretében történik az ingatlan átruházása. Az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékû jogról ellenérték fejében lemondás, ilyen jog visszterhes alapítása, átruházása (átengedése), megszüntetése esetén a vagyonszerzõnek a bevételt szerzõ személy adatait kell az adatlapon bejelentenie. Az adatlapon továbbra sem kell bejelenteni ingóság visszterhes vagyonszerzés vagy ajándékozás keretében történõ megszerzését.   

Jelentõs változást jelent, hogy 2009. január 1-tõl a vagyonszerzõ az adatlapon nyilatkozhat a jogszabály (az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény) alapján õt megilletõ illetékmentességrõl vagy –kedvezményrõl is. A vagyonszerzõ a mentességrõl, kedvezményrõl nemcsak a 09B400-as adatlapon nyilatkozhat, hanem ezt megteheti a vagyonszerzést tanúsító okiratban (adás-vételi, ajándékozási szerzõdés stb.) vagy külön nyilatkozatban is, továbbá ahol a törvény a nyilatkozat megtételét az illetékkiszabásra történõ bejelentést – azaz a vagyonszerzést tanúsító okiratnak a földhivatalba benyújtását – követõen is lehetõvé teszi, továbbra is lehetõség van a mentesség, kedvezmény elõbbi idõpontot követõ érvényesítésére.    

Az állami adóhatóság által rendszeresített adatlap és kitöltési útmutató kereskedelmi forgalomban nem kapható, de az APEH internetes honlapjáról (http://www.apeh.hu) letölthetõ. Az adatlap „abev” kitöltõ programmal is kitölthetõ és kinyomtatható, továbbá az adatlap és a kitöltési útmutató az ügyfélszolgálatokon is beszerezhetõ.

További részletes információt az adatlap kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban a kitöltési útmutató tartalmaz.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE

Praktikus tanácsokkal, magyarázatokkal, megoldásokkal. Bizonyára Ön is úgy érzi, idõnként elvész a jogszabályok rengetegében, szélmalomharcot vív az ügyfeleivel, kollégáival, hivatalos szervekkel. Sokszor gondolta már azt, hogy egyedül maradt a problémáival, nem tud senkitõl segítséget kérni, nem ért bizonyos dolgokat. Sokan vannak ezzel így. Ezért írta meg ezt a könyvet néhány olyan számviteli szakember, akik a gyakorlati problémákat is jól érzékelik, mert nap, mint nap találkoznak azokkal a kérdésekkel a munkájuk során, melyek Önt is foglalkoztatják.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt.  Terjedelem  576 oldal. Ára: 9.900,-Ft + postaköltség.

Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 267 5010.

Megrendelhetõ: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra