Várható illetékváltozások - visszamenõlegesen

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A kormány tervei szerint a javaslatok elfogadása után visszamenõleges hatállyal, július elsejétõl megszûnik az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági, vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyermekek esetében - ismerteti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Várható illetékváltozások - visszamenõlegesen

A közlemény idézi Nagy Anna kormányszóvivõnek a szóvivõi tájékoztatón  július 1-jén elhangzott nyilatkozatát: „A kormány tervei szerint a javaslatok elfogadása után visszamenõleges hatállyal július elsejétõl valóban megszûnhet az öröklési és ajándékozási illeték egyenes ági vér szerinti rokonok és örökbefogadott gyermekek esetében.”

A minisztérium szerint a tényszerû tájékoztatás ellenére  sok esetben helytelen információk jelentek meg a médiában, amit az "egyenes ági" és a "vér szerinti" fogalmak téves használatának tulajdonít.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: a törvény szerint az illetékmentesség csak az egyenes ági rokonokra vonatkozik, lefelé a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek, az unoka, a dédunoka,  felfelé a szülõ, a nagyszülõ, a dédszülõ. Ezzel szemben a vér szerinti rokonság tágabb értelmezést jelent, az egyenes ági mellett az oldalági rokonokat is magában foglalja. Így például vér szerinti rokon a testvér, az unokatestvér is.

A két fogalom nem egyenértékû - hívja fel a figyelmet a közlemény.  A házastárs jogaival kapcsolatban  a szaktárca, hangsúlyozza: az adócsomag illetékszabályait úgy készítette elõ a kormány, hogy senki ne járjon rosszabbul, mint eddig. Így öröklés esetén a házastárs, a mostoha- és nevelt gyermek,  a mostoha- és nevelõszülõ továbbra is öröklésiilleték-mentesen jut hozzá az örökrészéhez 20 millió forintos határig, illetéket csak az ezt meghaladó örökrész után kell fizetni.

Az illetéktörvénynek ezt a tovább élõ szabályát a kormány nem kívánja megváltoztatni. A változás tehát az, hogy július 1-jétõl az egyenes ági rokonok ennél is kedvezõbb helyzetbe kerülnek, hiszen összegtõl függetlenül illetékmentességben részesülnek - emeli ki a közlemény.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év II. félévre 8.820,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra