Vezető tisztségviselő munkaviszonyban

Forrás: Önadózó | Szerző: Önadózó

Címkék: vezető tisztségviselők


Ebben az esetben figyelemmel kell lenni a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezésre.

Abban az esetben, ha a vezető tisztségviselő feladatait munkaviszonyban látja el, úgy a Tbj. 6. § (1) bekezdés a) pontja alapján minősül biztosítottnak és járulékfizetésére az általános szabályok irányadóak, azaz mint biztosított a társadalombiztosítási ellátások és a munkaerőpiaci célok fedezetére 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékot fizet a járulékalapot képező jövedelme után [Tbj. 23. § (1) bekezdés a) pont, 25. § (1) bekezdés].

Ebben az esetben figyelemmel kell lenni a járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezésre. A munkaviszonyban álló biztosítottnak minősülők esetében ugyanis a társadalombiztosítási járulékot a ténylegesen megszerzett, az Szja tv. alapján összevont adóalapba tartozó nem önálló tevékenységből származó adóelőleg-alapot képező jövedelem után kell megfizetni azzal, hogy a társadalombiztosítási járulék alapja nem lehet kevesebb, mint a minimálbér 30 százaléka (ún. járulékfizetési alsó határ), 2024-ben ez 80 040 Ft. A járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezések alól ugyanakkor kivételt képeznek az arányosítás és a mentesülés estkörei [Tbj. 27. § (2)-(3) bekezdés]. A járulékfizetési alsó határra vonatkozó rendelkezéseket valamennyi munkaviszony esetében alkalmazni kell, vagyis párhuzamosan fennálló munkaviszonyok esetében is mindegyik jogviszony vonatkozásában fennáll a járulékfizetési alsó határ teljesítésének kötelezettsége, tehát egyidejűleg fennálló munkaviszonyok esetében nincs kedvező szabály.

A foglalkoztató köteles a járulékfizetési alsó határ és a ténylegesen kifizetett járulékalapot képező jövedelem közötti különbözet után fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget teljesíteni. A különbözet utáni társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség előzőek szerinti teljesítését úgy kell tekinteni az ellátások számítási szabályainak alkalmazása során, mintha azt a biztosított személy teljesítette volna [Tbj. 23. § (3) bekezdés]. Azaz a foglalkoztatót terheli a járulékalap kiegészítése és – atipikus módon – ez a biztosítottnál jelentkezik ellátási alapként.

A foglalkoztató, jelen esetben a gazdasági társaság, a biztosítottnak a tárgyhónapban kifizetett (juttatott), járulékalapot képező jövedelem, és a járulékfizetési alsó határ alapján köteles a társadalombiztosítási járulékot megállapítani és a biztosítottat terhelő járulékot levonni. A megállapított tárgyhavi járulékot az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározottak szerint kell a tárgyhónapot követő hónap 12-éig bevallani, illetve megfizetni az állami adóhatóságnak [Tbj.77. § (1) bekezdés, Art. 50. §].

A foglalkoztató a Szocho tv. rendelkezései alapján adó fizetési kötelezettsége áll fenn az Szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó adó (adóelőleg) alap számításnál figyelembe vett jövedelem után. A munkaviszonyból származó jövedelem az Szja tv. szerint nem önálló tevékenységből származó, összevont adóalapba tartozó adóköteles jövedelem. Így a munkáltatónak valamennyi munkaviszonyból származó adóalapot képező jövedelem után meg kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót.

***

Kft kézikönyv (2024)

Korlátolt felelősségű társaságok működési szabályai ● Tagok jogállása ● Többségi tagok többletkötelezettségei ● Kisebbségi tagok többletjogai és jogérvényesítési lehetőségei ● Üzletrész átruházása és adózása ● Üzletrész a házastársi közös vagyonban ● Üzletrész öröklése ● A taggyűlés működési szabályai ● Ügyvezetők feladatai, felelőssége ● Veszélyes vizek, kritikus területek a cégvezetésben ● Foglalkoztatás és információbiztonság a társaságban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is. Megrendelés és további infó: Önadózó Webáruház

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra