Visszavásárolt üzletrész bevonása

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Amennyiben a visszavásárolt üzletrész bevonják, akkor a bevont üzletrész névértékével a számviteli törvény 86. § (3) bekezdés f) pontja alapján a jegyzett tõke összegét csökkenteni kell szemben a rendkívüli bevételekkel. (T 411- K 987)

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL – hogy a könyvelés rendben legyen!

Gyors és pontos adózási információk heti rendszerességgel. Megbízható válaszok a gyakorlati problémákra. A feliratkozás ingyenes, és egyéb kötelezettséggel sem jár, csak az e-mail címet kell megadni. Bónuszként a feliratkozással azonnal letölthetõ egy szabadon választott szakmai e-kézikönyv.

***

Visszavásárolt üzletrész bevonása

Számtalan ok miatt fordulhat elõ, hogy a társaság tagja kiválik, ezért a társaság az üzletrészt visszavásárolja, az üzletrész a visszavásárlási áron a társaság tulajdona lesz.

A gazdasági társaságokról szóló törvény elõírásai értelmében a visszavásárolt üzletrész értékeként a visszavásárolt üzletrészre jutó saját tõkét indokolt számításba venni. A jövõben bekövetkezõ, a saját tõkét változtató hatásokat, sem pozitív, sem negatív hatást – jövõbeni várható veszteséget - nem szabad figyelembe venni.

A visszavásárolt üzletrészt a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint a többi tagnak át lehet adni térítés nélkül, vagy be lehet vonni.  Amennyiben a visszavásárolt üzletrész bevonják, akkor a bevont üzletrész névértékével a számviteli törvény 86. § (3) bekezdés f) pontja alapján a jegyzett tõke összegét csökkenteni kell szemben a rendkívüli bevételekkel (T 411- K 987). Ezzel egyidejûleg az üzletrész visszavásárlási értékét rendkívüli ráfordításként számoljuk el a számviteli törvény 86.§ (6) bekezdés b) pontja alapján (T 887- K 373).

Amennyiben a visszavásárolt üzletrész bevonásakor rendkívüli eredmény pozitív, mert a rendkívüli bevételként elszámolt összeg meghaladja a rendkívüli ráfordításként elszámolt összeget, a különbözet csökkenti az adóalapot a Tao. törvény 7.§ (1) bekezdés m) pontja alapján.

Természetesen, amennyiben a társaság a visszavásárolt üzletrészt bevonta, nincs mit átadnia a többi tagnak térítés nélkül.

Önadózó
***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj  2008. évben még 1.100,-Ft/hó. Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs! Elõfizethetõ: info@onadozo.hu

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra