Zárt végû lízing áfa kérdései

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A zárt végû lízingügylet során alkalmazandó devizaárfolyammal kapcsolatban kérdésként merülhet föl, hogy mennyiben lehet kihatással a devizában meghatározott adóalapra a devizaárfolyam utólagos változása, illetve milyen hatást vált ki a felek olyan utólagos megállapodása, amely szerint a korábban forintban meghatározott ellenértéket a jövõre nézve devizában, vagy a devizában meghatározott ellenértéket a jövõre nézve más devizanemben rendezik.

________________________________________________

LÍZING KÉZIKÖNYV

Kiadványunk kiemelten foglalkozik a lízing gazdasági vonatkozásainak bemutatásával, az egyes lízing konstrukciók számviteli elszámolásával, adóügyi megítélésével az általános forgalmi adó, társasági adó, illeték és személyi jövedelemadó törvények vonatkozásában. A kézikönyv elsõsorban gazdasági szakemberek, könyvelõk, adótanácsadók számára készült, de segítséget nyújthat a felsõoktatásban részt vevõ hallgatók, illetve a téma iránt érdeklõdõk számára is.

Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Szerzõ: Junkertné Szûcs Zsuzsanna. Terjedelem 144 oldal. Ára: 4.990,-Ft+165,-Ft postaköltség.  Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény. Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat: 1085 Bp. József krt. 53. I/8. Tel: 06 1 267 5010. Megrendelhetõ: info@adonet.hu 

 ________________________________________________

A zárt végû lízingügylet során alkalmazott devizaárfolyammal kapcsolatos egyes áfakérdések

A zárt végû lízingügylet során alkalmazandó devizaárfolyammal kapcsolatban kérdésként merülhet föl, hogy mennyiben lehet kihatással a devizában meghatározott adóalapra a devizaárfolyam utólagos változása, illetve milyen hatást vált ki a felek olyan utólagos megállapodása, amely szerint a korábban forintban meghatározott ellenértéket a jövõre nézve devizában, vagy a devizában meghatározott ellenértéket a jövõre nézve más devizanemben rendezik.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban: áfatörvény) 80. § (1) bekezdés c) pontja alapján, amennyiben a zárt végû lízingügylet esetén az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, akkor a teljesítéskor érvényes – az adóalany döntése alapján a Magyar Nemzeti Bank, vagy más, belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkezõ hitelintézet által jegyzett – árfolyamot kell alkalmazni. Ez a rendelkezés csak abban az esetben releváns, ha a felek a megállapodásukban az ellenértéket, és így a fizetendõ adó alapját nem forintban, hanem külföldi fizetõeszközben határozták meg.

A kérdéskörrel kapcsolatban arra is figyelemmel kell lenni, hogy a zárt végû lízingügylet teljesítési idõpontja az áfatörvény 10. § a) pontjának, 55. § (1) bekezdésének, valamint 58. § (3) bekezdésének együttes olvasatából következõen a termék birtokba adásának napja lesz.

A fent idézett rendelkezésekbõl az alábbiak következnek:

    *       Abban az esetben, ha a felek az ellenértéket, és így ezen keresztül az adó alapját eredetileg forintban határozták meg – akár oly módon, hogy a forintban fizetendõ összeget a szerzõdésben valamely deviza valamely árfolyam értékéhez kötötték –, akkor az a körülmény, hogy utóbb a pénzügyi rendezéskor megegyezésük szerint egyes ún. törlesztõ részletek tényleges kifizetése devizában történik, az eredeti teljesítés adatait, ezzel együtt az adó alapját nem befolyásolja, feltéve, hogy az ellenértéknek a szerzõdésben – forintban – rögzített összege ezáltal nem változik, a lízingbe vevõ továbbra is a szerzõdésben meghatározott forintösszeggel tartozik.
      Éppen ezért ebben az esetben a teljesítésrõl kibocsátott számlát utólag korrigálni nem kell.

    *      Amennyiben a felek devizában határozták meg az ügylet ellenértékét, akkor az adó alapjának meghatározásakor a lízingtárgy birtokbaadásának napján érvényes – az áfatörvény 80. § (2) bekezdésében szereplõ, az adóalany választásának megfelelõ bank által alkalmazott – árfolyamot kell alapul venni. Tekintettel arra, hogy a zárt végû lízingügylet teljesítése az általános forgalmi adó szempontjából a birtokbaadás napján befejezett, azzal lezárul, ezért az ún. törlesztõ részletek során alkalmazott árfolyam a teljesítés napján érvényes árfolyammal meghatározott adóalapot és a fizetendõ adó összegét nem módosítja.

    *      Abban az esetben, ha az ügylet ellenértékét devizában határozták meg, és késõbb az egyes kifizetések devizaneme az eredetihez képest változik, az elõzõ pontokban kifejtettek az irányadók, feltéve, ebben az esetben is, hogy a módosítással együtt az eredetileg meghatározott ellenérték összege nem változik meg, azaz a lízingbe vevõtõl továbbra is az eredetileg megállapodott összeg követelhetõ. 

(PM Forgalmi adók, Vám és Jövedéki Fõosztály 17070/1/2008. – APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Fõosztály 4006875310)
www.apeh.hu

***

***

AZ ÉN CÉGEM AZ ÉN PÉNZEM - Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból

Választott témánk – a jövedelem kivétele - a vállalkozások lényegét érinti, hiszen a jövedelem-”termelés” a vállalkozás értelme. A pénzzel minden vállalkozónak foglalkoznia kell - így ismernie kell a pénzkivétel feltételeit is. Meggyõzõdésem szerint az a könyvelõ végzi jól a munkáját, aki felhívja ügyfele/munkáltatója figyelmét azokra a törvényes lehetõségekre, melyeket kihasználva a tulajdonosnál a lehetõ legtöbb marad a megtermelt profitból. Az ilyen könyvelõ aranyat ér és munkájának magasabb az ára...! Ajánljuk tehát ezt a könyvet a vállalkozások tulajdonosainak és könyvelõinek.

Szerzõ: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 6.300,-Ft + 165,-Ft postaköltség. Terjedelem 147 oldal - Megjelenés: 2009. január 30. Elõjegyzés január 30-ig 20% kedvezménnyel. Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra